Zo wordt het vijverwater weer helder
Onderhoud en mest

Zo wordt het vijverwater weer helder

Wat is er mooier dan een vijver in de je eigen tuin? Het antwoord hierop is waarschijnlijk niets, want met een tuinvijver tover je in een mum van tijd een vakantiegevoel in de eigen tuin. Extra ontspanning wordt meestal geboden door het uitzicht op kristalhelder water, dat uitnodigt om te dromen en de vissen te zien zwemmen in het schone water. De beschreven idylle wordt echter vaak ontsierd door plotseling verschijnend onrein water in groenachtige en bruinachtige tinten. Hier is meestal een goed advies vereist, omdat tuinvijverbezitters zonder jarenlange ervaring meestal overweldigd worden door de situatie.

Hoe ontstaat vertroebeling van het tuinvijverwater?

Troebel vijverwater, ongeacht of het bruinachtig of groenachtig is, duidt meestal op een onbalans in het biologisch evenwicht. Deze onbalans wordt ofwel veroorzaakt door teveel afval in het water, zoals uitwerpselen van vissen of vallende bladeren en andere plantenresten, ofwel door overmatige toediening van visvoer, waardoor voedingsstoffen, eiwitten of mineralen toenemen en dus de algengroei wordt bevorderd.

Bovendien leiden een lage zuurstofverzadiging in het tuinvijverwater en overmatige zonnestraling tot een slechte waterkwaliteit en sterke algengroei.

Een remedie voor bovengenoemde problemen is bijvoorbeeld speciaal filterzand voor zwembad- en vijverzandfiltersystemen.

Tip nummer één: de juiste uitrusting voor het onderhoud van de tuinvijver

Voor een goed onderhoud van de tuinvijver is een geschikte basisuitrusting nodig, waaronder minimaal praktisch vijvergereedschap, een algennet, een vijvertang en een robuuste vijverschaar.

Tip nummer twee: onderwerp de waterkwaliteit van de tuinvijver regelmatig.

Het regelmatig testen van de waterkwaliteit in de tuinvijver is een effectieve methode om vervelende algenbloei of zelfs plotselinge vissterfte te voorkomen.

De beste manier om de tests uit te voeren is om teststrips van speciaalzaken te gebruiken, die zowel de carbonaathardheid als de kritische waarden zoals ammonium, nitraat of nitriet meten. Als er behoefte is aan regulering, loont het om speciale verzorgingsproducten te kopen die helpen om de normale waarden te herstellen.

Tip nummer drie: Schuim eventuele algen af.

Naast het testen van de kwaliteit van het vijverwater is het ook belangrijk om eventuele zweefalgen met een net af te scheppen om overbevolking van de hardnekkige algen te voorkomen.

Tip nummer vier: verlaag de concentratie voedingsstoffen in de tuinvijver

Aangezien, zoals hierboven al vermeld, een te hoge nutriëntenconcentratie leidt tot sterke algenvorming, moet je altijd letten op een laag nutriëntengehalte en preventieve maatregelen nemen.

Denk hierbij aan het bijvullen van verdampt water om de hoeveelheid water in de tuinvijver constant te houden, het planten van vijverplanten en het verwijderen van modder- of slibafzettingen op de tuinvijverbodem.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

1000 gram

1 liter

1500 Milliliter

inhoud 1000 ml - poedervorm

Deel ons op social media