Zijn jouw tuinmeubelen klaar voor de lente?
Onderhoud en mest

Zijn jouw tuinmeubelen klaar voor de lente?

Zodra in het voorjaar de eerste warme zonnestralen verschijnen, is het tijd om je eigen tuinmeubelen weer op orde te brengen. Maar het is vaak zo dat de meubels die in de winter in schuren of kelders worden opgeslagen er dof, vies of zelfs armoedig uitzien. Zelfs na meerdere jaren van gebruik laten weers- en weersomstandigheden snel schade achter. Een goede verzorging is hierbij uiterst belangrijk, zodat de tuinmeubelen weer een echt pareltje in de tuin worden.

Verzorging, reparatie van schade & Co.

Direct zonlicht, vorst, regen en constante hitte veroorzaken op lange termijn zelfs bij het meest stabiele materiaal problemen. Vooral de meubels op het terras hebben hier snel last van, omdat deze meestal meerdere keren per week gedurende meerdere maanden intensief wordt gebruikt. Niet alleen het zitten, maar ook opspattend water, het weer, UV-straling en andere factoren zorgen ervoor dat hout of kunststof na verloop van tijd lelijk wordt. Regelmatig onderhoud is hier een must.

Wie minstens één keer per jaar een beetje aandacht aan zijn tuinmeubelen besteedt, doet al heel wat om de levensduur ervan te verbeteren. Goed onderhouden materiaal is beduidend minder gevoelig voor de invloeden van buitenaf van het weer, en last but not least , het betekent ook minder werk.

Tuinmeubels schoon maken

Daarnaast is het vaak niet nodig om veel moeite te doen om schade te herstellen als je het nieuwe seizoen wilt beginnen met mooie tuinmeubelen. In veel gevallen is schoonmaken voldoende. De beste manier om dit te doen is door de set in de tuin af te vegen met een goede handbezem om los vuil, stof, spinnenwebben en dergelijke te verwijderen. Het materiaal kan dan vrij goed worden gereinigd met een sopje om vuilfilms als gevolg van het wisselende weer van het meubels te verwijderen.

Let op het materiaal

Men mag echter niet vergeten dat een goede verzorging soms ook afhankelijk is van het materiaal. .

Het maakt een groot verschil of je hout in de tuin wilt verzorgen en weer- en weerbestendig wilt maken, of dat je gewoon corrosie van metaal wilt verwijderen.

Zo maak je de tuinmeubelen goed schoon

Tuinmeubelen van kunststof mogen in principe niet met agressieve schuurmiddelen worden behandeld. Ze krijgen vaak vrij snel een grijze waas. Dit komt door stof dat er snel op kan neerslaan omdat kunststof het statisch aantrekt. Het bezinkt dan en kleurt het oppervlak geleidelijk grijsachtig.

Deze vervuiling mag in geen geval worden bestreden met agressieve chemicaliën, omdat het oppervlak anders geleidelijk poreus of bekrast kan worden. Het is ideaal om ze te behandelen met autopoets en bakpoeder. Daarvoor worden de meubels voor de tuin schoongemaakt met azijn of allesreiniger, daarna wordt de bakpoeder met een vochtige doek op het materiaal gewreven. Het kan dan kort inwerken en wordt daarna grondig afgespoeld. De baking soda in het bakpoeder lost zelfs hardnekkig vuil heel betrouwbaar op en verlicht ook donkere gebieden goed. Dankzij autopoets zien ruwe en matte oppervlakken er weer glad en glanzend uit. Kleine beschadigingen zoals krassen worden ideaal afgedekt.

Preventie

Tuinmeubelen van massief hout gaan veel langer mee als je er goed voor zorgt. In het nieuwe seizoen moet het meubilair zorgvuldig worden schoongemaakt met een reinigingsmiddel op azijnbasis. Idealiter zou hier een wortelborstel moeten worden gebruikt. Zodra het materiaal goed is opgedroogd, wordt het opnieuw bewerkt met houtreiniger. Doe tot slot wat houtolie op een doek. Hierdoor krijgt het materiaal een nieuwe glans en wordt het van buitenaf afgedicht tegen nieuwe beschadigingen of weer en wind.

Bij sommige houten tuinmeubelen is het niet onverstandig om deze eens in de paar jaar af te schuren, en te voorzien van een nieuwe laag lak.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media