Zelf Voederhuisje maken
Dieren in de tuin

Zelf voederhuisje maken

In een tuin is een voederhuisje een geweldige manier om te genieten van het bekijken van vogels. Het is ook een geweldige plek om vogels van dichtbij te zien en om te leren over de verschillende soorten vogels die in je tuin komen. Een voederhuisje is ook een geweldige manier om meer vogels in je tuin aan te trekken.

Waarom moet je een voederhuisje hebben in je tuin?

Het kan nuttig zijn om een ​​voederhuisje in je tuin te hebben, omdat het vogels in je tuin aantrekt. Ook helpt het om je planten te beschermen. Bovendien kun je een voederhuisje gemakkelijk zelf maken met gerecycled materiaal.

De voordelen van een voederhuisje

Voederhuisjes bieden verschillende voordelen aan vogels, zoals een gemakkelijke toegang tot voedsel en water, een beschutting tegen weer en wind en een veilige plek om zich te nestelen.

Een voederhuisje kopen of maken

Een voederhuisje maken is niet moeilijk en het is een leuke manier om je tuin aantrekkelijk te maken voor vogels. Als je wilt, kun je een voederhuisje kopen, maar het is veel leuker en voordeliger om zelf een voederhuisje te maken. Dit artikel geeft je stap voor stap instructies voor het maken van een eenvoudig voederhuisje.

Wat heb je nodig voor het maken van een voederhuisje?

Je zult het volgende nodig hebben als je zelf een voederhuisje wilt maken:

 • Een stuk hout van ongeveer 30 cm lang, 15 cm breed en 2 cm dik
 • Een stuk dakpapier
 • Een stuk gaas
 • Een paar schroeven
 • Een mes

Stap 1: Maak de voorkant van het voederhuisje

Bevestig het dakpapier aan de voorkant van het hout met schroeven. Zorg ervoor dat je het dakpapier precies in het midden van het hout bevestigt.

Stap 2: Maak de achterkant van het voederhuisje

Bevestig het stuk gaas aan de achterkant van het hout met schroeven. Zorg ervoor dat je de gaas precies in het midden van het hout bevestigt.

Stap 3: Maak de zijkanten van het voederhuisje

Snijd twee identieke stukken hout van ongeveer 15 cm lang en 2 cm dik. Bevestig deze stukken hout aan de zijkanten van het voederhuisje met schroeven.

Stap 4: Voeg voer toe aan het voederhuisje

Vul het voederhuisje met voer voor de vogels. Je kunt er gedroogde insecten, zaden of kleine stukjes fruit aan toevoegen. Zorg ervoor dat het voer niet bedekt is met gaas, zodat de vogels het kunnen eten.

Zet het voederhuisje in je tuin

Het voederhuisje is klaar om te gebruiken! Zet het voederhuisje in uw tuin en kijk hoe de vogels ernaartoe komen.

Een voederhuisje laten maken door kinderen

Als je kinderen hebt, kun je ook een voederhuisje door je kinderen laten maken. Om dit ​​voederhuisje te maken, heb je het volgende nodig:

 • Een leeg melkpak
 • Een schaar
 • Lijm
 • Papier-maché
 • Materiaal om het huisje te decoreren of aan te kleden (stof, papier, verf, enzovoort)

De instructies voor het maken van het voederhuisje

Als je houdt van vogels en je wilt er een aantrekken om in je tuin te komen, overweeg dan om zelf een voederhuisje te maken. Dit is een leuk project om met kinderen te doen en het kost niet veel tijd of geld. Je kinderen moeten volgende stappen volgen om het voederhuisje te maken:

 • Snijd het bovenste deel van het melkpak af, zodat je een kom hebt.
 • Knip twee gleuven in de bovenkant van de kom.
 • Lijm de randen van de kom aan elkaar, zodat er geen openingen tussen de randen zijn.
 • Vul de kom met papier-maché. Laat het papier-maché drogen.
 • Maak een gat waar de vogels in kunnen, maar zorg ervoor dat deze niet scherp zijn, zodat de vogels zich niet kunnen bezeren. Het gat mag niet te groot zijn, want anders kan er veel kou naar binnen gaan.
 • Verf of decoreer het voederhuisje naar keuze.
 • Hang het voederhuisje in een boom of op een andere plek in je tuin. Kies een geschikte locatie voor het voederhuisje. Zorg ervoor dat de locatie voldoende schaduw en beschutting biedt, maar toch voldoende licht is om het voederhuisje warm te houden.

Verschillende soorten voederhuisjes

Als je een voederhuisje wilt plaatsen in je tuin, dan kun je er zelf een maken. Op bovenstaande werkwijzen kun je variaties toepassen, om op die manier verschillende soorten voederhuisjes te maken. Een voederhuisje voor vogels hoeft niets speciaals te zijn, als het maar praktisch is in gebruik en een hulpmiddel voor vogels om te eten.

Als je op zoek bent naar een goed voederhuisje voor je vogels, kun je kiezen uit verschillende soorten. Elk voederhuisje heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk dat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Een voederhuisje met verdiepingen

Eerst en vooral is het mogelijk om een voederhuisje met verdiepingen te maken. Dit is een gebouw met bijvoorbeeld twee verdiepingen waarin elk een voederbak aanwezig is. De ene staat op de begane grond voor de kleine vogels en de andere op de eerste verdieping voor de grote vogels.

Een dak met een overhang

Je kunt ook een voederhuisje maken met een dak dat een kleine overhang heeft, zodat de vogels beschutting hebben tijdens het eten.

Een voederhuisje met een uitgang

In een voederhuisje kun je een kleine uitgang aan de achterkant van het gebouw maken, zodat de vogels kunnen vluchten als er een roofdier in de buurt komt.

Een doorschijnend voederhuisje

Een doorschijnend voederhuisje is een goede keuze als je wilt weten hoeveel voedsel er nog in zit. Het nadeel is dat het voedsel sneller verstoft en dat vogels het voederhuisje kunnen beschadigen met hun snavels.

Een kartonnen voederhuisje

Kartonnen voederhuisjes zijn goedkoop en eenvoudig te maken. Het nadeel is dat ze niet erg stevig zijn en dat ze snel gaan verkleuren. Mogelijk moet je dit soort voederhuisjes snel vervangen.

Een houten voederhuisje

Houten voederhuisjes zijn duurzaam en kunnen makkelijk aan een tak of ander object worden bevestigd. Het nadeel is dat er geen voedselinformatie op het voederhuisje staat.

Een kunststof voederhuisje

Kunststof voederhuisjes zijn licht van gewicht en makkelijk te reinigen. Het nadeel is dat ze niet erg esthetisch zijn.

Het juiste materiaal van een goed voederhuisje

Een goed voederhuisje moet van een hard, weerbestendig materiaal zijn, zoals hout of kunststof. Het is belangrijk om een voederhuisje te kiezen dat de juiste afmetingen heeft voor de soort vogel die je wilt aantrekken. Sommige vogelsoorten hebben speciale eisen, dus het is belangrijk om deze informatie te verzamelen voordat je een voederhuisje koopt of maakt. Als je een voederhuisje gaat maken, zorg er dan voor dat het stevig is en dat alle scherpe kantjes zijn afgerond of afgeschuind, zodat de vogels zich niet bezeren. Het is ook belangrijk om het voederhuisje regelmatig te schoon te maken om de kans op ziektes te verminderen.

Vogelvoederhuis raam

Vogelvoederhuis raam

3 zuignappen, en doorzichtig.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€11,45)

Vogelhuisje/voederhuisje/pindakaashuisje

Vogelhuisje/voederhuisje/pindakaashuisje

Hout met dak van boomschors.
16 centimeter
Inclusief vogelpindakaas


Lifetime Garden – Vogelhuisje op Paal

Lifetime Garden – Vogelhuisje op Paal

115 x 35 x 35 CM
Beschermt vogelvoer tegen zon en regen
voor Tuin en Balkon


Esschert Design Voederhuisje Vogel

Esschert Design Voederhuisje Vogel

20,2 X 19,3 centimeter
Hout Naturel


Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Hout met dak van boomschors.
16 centimeter
Inclusief vogelpindakaas

115 x 35 x 35 CM
Beschermt vogelvoer tegen zon en regen
voor Tuin en Balkon

20,2 X 19,3 centimeter
Hout Naturel

37 centimeter

Deel ons op social media