Zelf tomaten kweken - hoe doe je dat?
Moestuin

Zelf tomaten kweken – hoe doe je dat?

Tomaten kweken, hoe kun je dat het beste doen? Tomaten zijn een van de meest populaire groenten om te kweken, en het kweken van tomaten kan een leuke en gratis manier zijn om tomaten te krijgen.

Tomaten zaaien

Zelf tomaten kweken is niet moeilijk en je hebt er maar weinig spullen voor nodig. Je hebt zaad, potgrond, een zaai emmertje en een warm plekje nodig. De meeste tuincentra en groentewinkels verkopen alle benodigdheden.

De zaden in de potgrond doen

Eerst moet je de zaden in de potgrond doen. Gebruik hiervoor ongeveer 2 tot 4 zaadjes per potje, komt het allemaal op kun je het nog uitdunnen. Daarna moet je het zaadje goed nat maken met een plantenspuit. Je zaait de tomatenzaadjes het beste in het voorjaar, ongeveer eind maart of begin april.

18 uur per dag in het licht

Na het zaaien moeten de potjes ongeveer 18 uur per dag in het licht staan. Als het zaadje ontkiemt, kunnen de potjes naar een lichter plekje. Het is belangrijk dat de tomatenplantjes niet in de volle zon komen te staan, want dan kan het blad van de planten verbranden.

Van zaadje naar plant

Na ongeveer drie weken hebben de plantjes ongeveer 10 centimeter groeispurt. Als de plantjes groot genoeg zijn, kunnen ze naar buiten in de tuin. Zet de plantjes dan wel eerst even een paar uur per dag buiten, zodat ze aan de kou kunnen wennen. Plant de tomatenplantjes ongeveer 50 centimeter uit elkaar.

Water om uitdroging te voorkomen

Geef de planten water als het nodig is. Het is belangrijk dat de planten niet uitdrogen, maar ook niet te nat staan. Als de planten te nat staan, kunnen de tomatenbuisjes verrotten en dan krijg je geen tomaten.

Als alles goed gaat, kun je in de zomer of het begin van de herfst tomaten oogsten. Je kunt ze dan rauw eten, maar je kunt er ook jam, chutney of soep van maken.

Tips om zelf tomaten te kweken

Tomaten zijn gemakkelijk om zelf te kweken, maar er zijn een paar dingen die je moet weten voordat je eraan begint. Hier volgen een paar tips voor het kweken van tomaten.

Kies de juiste plek

Tomaten houden van een plek met veel zon en een goede drainage. Zorg ervoor dat je je tomatenplanten niet in een natte plek plant, omdat dit kan leiden tot rotting.

Kies de juiste tomatensoort

Er zijn twee belangrijke types van tomaten: zelftoppende of determinate tomatenrassen en indeterminate tomatenrassen. Determinate tomaten zijn kleiner en groeien in een struikvorm. Ze rijpen alle tomaten tegelijk, dus ze zijn perfect voor mensen die hun tomaten willen oogsten om in te blikken of te bewaren. Indeterminate tomaten zijn groter en groeien in een rankvorm. Ze rijpen niet allemaal tegelijk, dus je kunt ze gewoon oogsten wanneer je tomaten wilt.

Plant je tomatenplanten diep

Tomatenplanten houden ervan om diep te worden geplant, zodat hun wortels diep in de grond kunnen groeien. Plant je tomatenplanten dan ook ongeveer 30 tot 45 cm diep.

Geef je tomatenplanten voldoende water

Tomatenplanten houden van regelmatig water, en je zult je planten elke week moeten water geven. Water je planten in de ochtend, zodat ze de hele dag kunnen drogen.

Ondersteun je tomatenplanten

Tomatenplanten groeien vaak erg groot en zwaar, dus je zult ze moeten ondersteunen. Gebruik stokken of kooien om je planten te ondersteunen, zodat ze niet omvallen.

Oogst je tomaten wanneer ze rijp zijn

Wanneer je tomaten rijp zijn, zullen ze een dieprode kleur hebben. Knijp voorzichtig in de vrucht om te testen of hij rijp is. Als hij soepel is, is hij klaar om te oogsten.

Inspecteer je tomaten op schade of ziekte

Voordat je gaat oogsten, is het belangrijk dat je de tomatenplant voorzichtig inspecteert op tekenen van schade of ziekte. Als je een vrucht ziet die beschadigd of rottend is, snijd die dan meteen af. Dit kan helpen voorkomen dat de rest van de vruchten ook wordt aangetast.

Gezonde tomaten in je tuin

Het kweken van tomaten is een leuke en gratis manier om verse, gezonde vruchten te krijgen. Als je eenmaal weet hoe het moet, is het makkelijker dan je denkt. Als je zelf tomaten wilt kweken, moet je ze regelmatig water geven, zodat ze niet uitdrogen. Voeg ook wat mest of compost toe aan de grond rond de planten, om ze te voeden. Maak snoeisels van deze planten om ze lekkerder te maken.

Soorten tomaten om gemakkelijk zelf te kweken

Deze soorten tomaten zijn de makkelijkste en lekkerste om zelf te kweken:

  • Cherrytomaten
  • Romatomaten
  • Amish Paste tomaten
  • Stupice tomaten
  • Yellow Pear tomaten
  • Vleestomaten

Cherrytomaten zijn klein en gelijkmatig gevormd, en hebben een zeer zoete smaak. Roma tomaten zijn iets groter dan cherry tomaten, en hebben een minder zoete smaak. Amish Paste tomaten zijn een beetje groter dan roma tomaten, en hebben een sterk tomatenaroma. Stupice tomaten zijn klein en rond, en hebben een frisse, pittige smaak. Yellow Pear tomaten zijn klein en geel gekleurd, en ze hebben een zeer zoete smaak.


Meststof Tomaten

Meststof Tomaten

0,75 kg

Voor een nog beter resultaat.


Plant in a Box – Set van 3 ‘Tomato Heartbreaker’

Plant in a Box – Set van 3 ‘Tomato Heartbreaker’

Pot ⌀10,5cm
Hoogte ↕ 20-30cm
Tomatenplant met hartvormige tomaten

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,95)

Elho – Green Basics Tomaten Pot

Elho – Green Basics Tomaten Pot

33 centimeter Living Black

Ideaal om tomaten in te zaaien en hierin groot te laten worden.


Folie kweekkas

Folie kweekkas

150 x 50 x 100 cm

Verkrijgbaar bij

bol.com (€27,99)
Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Posperplast
28 liter

0,75 kg

Voor een nog beter resultaat.

33 centimeter Living Black

Ideaal om tomaten in te zaaien en hierin groot te laten worden.

Deel ons op social media