Zelf aubergine kweken
Moestuin

Zelf aubergine kweken

Zelf aubergine kweken, hoe doe je dat? De aubergine is een vruchtgroente dat heerlijk van smaak is. Denk bijvoorbeeld aan een gegrilde aubergine of voeg het toe aan een roerbakgerecht. Smullen! De officiële benaming is solanum melongena. Een hartstikke moeilijk woord dus die gaan we in dit artikel maar niet gebruiken. Je kunt deze groente zelf kweken in de tuin maar het is ook mogelijk op een balkon. Daar kun je potten voor gebruiken. Het is dus geschikt voor iedereen.

Stap 1: De aubergine zaaien

De eerste stap is het voorzaaien. Dit doe je in zogenaamde zaaibedden. Je begint hier begin maart mee en je moet zorgen voor een omgeving dat continu verwarmd is. De aubergine komt oorspronkelijk namelijk uit landen met een warm klimaat en heeft dat ook nodig om te kunnen groeien. Na twee tot vier weken zullen de zaden voor het eerst gaan ontkiemen. Ze kunnen dan worden verhuisd naar een pot dat wat groter is. Na een maand of drie is het mogelijk om de aubergineplant te verplaatsen naar de volle grond.

Stap 2: De plant verzorgen

De aubergineplant verzorgen is gelukkig niet zo heel ingewikkeld en je hoeft maar weinig te ondernemen. Het maak als eerst niet zo heel veel uit welke grond je gebruikt als je aubergineplanten wilt laten groeien. Zorg er in ieder geval voor dat de grond water kan doorlaten en dat de zuurgraad niet te hoog is. Met behulp van compost voorzie je de plant van voeding. Je kunt ook gebruik maken van stokken om de plant een handje te helpen bij de ondersteuning. Zeker bij rassen die grote vruchten verwachten.

Stap 3: Aubergines oogsten

We zijn aangekomen bij de laatste stap en dat is meteen de leukste. We kunnen eindelijk de aubergines gaan oogsten en er van gaan genieten. Het oogsten gebeurd van augustus tot en met september. Controleer van te voren natuurlijk altijd eerst of ze inderdaad klaar zijn om geoogst te worden. Dit kun je doen door er zachtjes in te knijpen. Lukt dit en hebben ze ook de juiste kleur dan kun je ze daadwerkelijk gaan oogsten. Maak gebruik van een mes en verwijder vervolgens de vrucht. Hoe vaker je oogst, hoe sneller je nieuwe aubergines krijgt!

Verschillende soorten aubergines

Veel mensen weten het niet maar ook de aubergine is verkrijgbaar in verschillende soorten. De meest bekende is natuurlijk de paarse, die ovaal van vorm is. Er zijn echter ook ovale aubergines met een witte kleur. Deze worden ‘white egg’ genoemdt. Ook zijn er vruchten met strepen, ‘tsakoniki’. Verder kun je nog denken aan ‘golden eggs’ dit zijn ronde aubergines met een goudgele kleur.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media