Zaai mooie gele zonnebloemen
Planten

Zaai mooie gele zonnebloemen

Zonnebloemen behoren tot de bekendste en populairste tuinbloemen. Ze worden in de zomer wel 3 meter hoog en torenen vaak uit boven je andere planten in de tuin. Hoe kom ik aan zulke prachtige exemplaren? Wanneer is de beste tijd om zonnebloemen te zaaien?

De zonnebloem is een eenjarige plant en behoort botanisch tot de madeliefjesfamilie. De zaden van de plant kunnen worden verzameld uit de bloemen van het voorgaande jaar en worden ‘s winters droog en vorstvrij bewaard. Ze zijn ook uitstekend geschikt als vogelvoer. Natuurlijk kunnen de zaden ook gekocht worden, een portie zaden is makkelijk verkrijgbaar voor één tot twee euro. Er zijn talloze soorten met verschillende bloemen en hoogtes, in verschillende tinten geel, oranje en bruin.

Wanneer zaaien?

Begin in het voorjaar met het zaaien van zaden. Er zijn twee varianten mogelijk. Ik heb de toekomstige zonnebloemen het liefst in kleine potjes in de woning. Het voordeel, je kunt de zaden eerder in de volle grond planten, de kleine plantjes zijn beter beschermd tegen vorst en zijn robuuster als je de zaadjes die je later buiten zaait. Je zit aan de veilige kant met zaaien in mei na de ijsheiligen, wanneer er geen dreiging van nachtvorst meer is.

De zonnebloempitten ontkiemen al na een paar dagen in de warme lentezon en groeien uit tot spruiten. Ze moeten nog beschermd worden tegen de kou. Wanneer de zaden ontkiemen, ontwikkelen de spruiten eerst 2 bladeren, en korte tijd later groeien ze uit tot 4 bladeren. Vanwege hun grootte is het nu een goed moment om de jonge planten buiten uit te planten.

Begin in het voorjaar niet te vroeg met zaaien

Variant twee, zet de zaden meteen in de tuin en zet de kernen 2-3 centimeter diep in de grond. Hierdoor heb ik een groter risico dat de zaden niet ontkiemen bij plotselinge vorst en worden de malse scheuten in een vochtig voorjaar blootgesteld aan slakken. Daarom moet men wachten tot relatief constante warme temperaturen heersen. Indien nodig kunnen de eerste scheuten worden beschermd en warm gehouden, bijvoorbeeld met een “plantenhoed”, een vorstbescherming voor planten. Deze hoef je niet apart te kopen, met een beetje creativiteit vind je zelfs een hoes voor kleine plantjes.

Veel zon en water is nodig

Om de zonnebloemen krachtig te laten groeien, is voldoende vocht nodig. Geef vooral in het begin de planten regelmatig water. Denk aan een zonnige locatie, de naam “zonnebloem” doet het al vermoeden. Ondersteun de jonge scheuten met voedingsrijke plant- of potgrond of verrijk je grond met compost. Bij voorkeur de plant af en toe bemesten, maar in voedselrijke grond is dit niet nodig.

Zorg voor voldoende ruimte

Zet de zonnebloemen niet te dicht bij elkaar, 20 tot 30 centimeter uit elkaar is logisch. Als je in het voorjaar te dicht zaait, kun je de zaailingen daarna verplaatsen.

Als de zonnebloemen in de zomer zijn opgeschoten, schieten ze wortel en krijgen ze veel voedingsstoffen binnen. Ruimte is dus noodzakelijk. Dan kunnen ze ook weinig water aan en overleven ze midden in de zomer droge periodes. Nog een ideale tuinplant voor droge, hete zomers

Ze hebben ook een ontgiftende werking op hun bodem, nog een voordeel.

Plant meerdere zonnebloemen bij elkaar

Om de visuele impact van de bloemen te vergroten, is het een goed idee om meerdere planten in een groep of op een rij te zaaien. De plant bloeit in de zomer enkele weken, zodat hij in de herfst ook als natuurlijk mooi privacyscherm kan dienen, bijvoorbeeld langs een erfgrens, mits je een hooggroeiend ras heeft gezaaid.

Verzamel zaden voor volgend jaar in de herfst

Wanneer de zonnebloemen naar wens zijn gegroeid en gebloeid, kun jein de herfst zaden verzamelen en deze bewaren voor vogels in de winter of voor de volgende generatie bloemen.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media