Winterharde bodembedekkers
Planten

Winterharde bodembedekkers

Winterharde bodembedekkers kunnen erg handig zijn, omdat je niet ieder jaar nieuwe bodem bedekkende planten in de tuin hoeft te planten.

Als je de beschikking hebt over een tuin zijn bodembedekkers een echte must have. Het zijn planten die ervoor zorgen dat kale plekken worden gevuld waardoor je buitenplaats er nog mooier uit ziet. Ze kunnen zich eenvoudig vermeerderen waardoor je er zelf vrijwel geen omkijken meer naar hebt. Dit soort planten hebben maar weinig eisen en kunnen zelfs goed groeien in de schaduw. De zon is dus niet persé nodig. Het is dus mogelijk om ze op iedere plek in de tuin te planten. Een ander voordeel is dat er ook bodembedekkers zijn die winterhard zijn waardoor je er het hele jaar door plezier van hebt. We hebben voor jou uitgezocht wat de beste winterharde bodembedekkers zijn en delen deze graag met je.

Klimop

We gaan direct van start met een bodembedekker die bij iedereen waarschijn wel bekend is. De klimop. Deze plant groeit stormachtig en bedekt kale plekken in zeer korte tijd. Daarnaast worden ze gemiddeld slechts tien centimeter hoog waardoor het uitstekend te gebruiken om de bodem te bedekken. De klimop kan wel gaan woekeren dus zorgt ervoor dat je ze zo nu en dan een beetje terug snoeit. De hoofdtakken moeten met rust worden gelaten.

Gevlekte dovenetel

De gevlekte dovenetel staat bekend om zijn prachtige witte bloemen die groeien in de maanden mei en juni. De bladeren blijven het hele jaar door groen en heeft weinig onderhoud nodig. Als het voorjaar aanbreekt kun je ze gaan snoeien tot maximaal vijf centimeter. Ze kunnen temperaturen aan tot wel -30. De gevlekte dovenetel wint de strijd dus gemakkelijk tegen de vorst.

Dikkemanskruid

Als je wilt dat je bodem in de tuin razendsnel is gedekt moet je zeker kiezen voor dikkemanskruid. Deze plant verspreidt zich met een rap tempo waardoor onkruid niet meer te zien is. Als ze in de bloei komen te staan ontstaan er bloemen in de kleur met een minimaal formaat. Ze kunnen tot wel twintig centimeter hoog worden. De plant is niet geschikt voor de zon, alhoewel dit wel mogelijk is zal de kleur van het blad veranderen.

Blauwe maagdenpalm

De blauwe maagdenpalm valt op door zijn heldere groene bladeren en natuurlijk de bloemen die paarsblauw van kleur zijn. Het is een plant dat weinig aandacht vraagt. Het is een mogelijkheid om ze te plaatsen in de zon maar ook de schaduw is een optie. Het is daardoor een ideale plant om te gebruiken door de hele tuin. Het enigste punt waar je op moet letten is dat ze wat meer water nodig hebben als andere bodembedekkers. Ze worden maximaal 40 centimeter hoog en de bloei begint in april en eindigt in mei.

Elfenbloem

Als je bladeren met een prachtige opvallende vorm in de tuin wilt moet je kiezen voor de elfenbloem. Deze bodembedekker blijft het hele jaar groen en krijgt tijdens de bloei prachtige witte bloemen die best groot zijn. Sommige planten hebben bloemen met een roze of paarse kleur. Je moet er rekening mee houden dat je de elfenbloem niet teveel water geeft, want daar kunnen ze niet zo goed tegen. De plant is afkomstig uit Japan en kan tot wel 30 centimeter hoog worden. Bloeien doen ze in april en mei.

Amandelwolfsmelk

Wanneer je een bodembedekker wilt die wat hoger wordt is de amandelwolfsmelk een goede optie. Ze kunnen namelijk tot wel 50 centimeter hoog worden. Onkruid zijn met deze planten dus voorgoed verleden tijd.  Opvallend is dat de bladeren veranderen van kleur. In de zomer zijn ze groen terwijl ze in de winter rood van kleur worden. Als je kinderen rond hebt lopen in de tuin of huisdieren zoals een hond moet je oppassen. Het is een giftige plant en kan irritatie veroorzaken aan de huid. Draag met snoeien daarom ook altijd handschoenen om deze irritatie te voorkomen.

Kruipend zenegroen

Dan zijn we aangekomen bij de laatste bodembedekker die we in dit artikel uitlichten. De kruipend zenegroen hebben altijd prachtige bladeren die groen van kleur zijn. De kleur kan veranderen wanneer ze veel in de zon staan. Ze kunnen ook prima uit te voeren in de schaduw. De bloeitijd is van april tot en met juni. Er komen dan trosjes bloemen uit. Ze worden niet zo heel groot, maximaal tien centimeter.

Lavendel – Lavandula angustifolia ‘Essence Purple’

Lavendel – Lavandula angustifolia ‘Essence Purple’

Winterhard
Ø17cm
↕ Hoogte: 35-40 cm

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,95)


Lobelia Cascade Blauw

Lobelia Cascade Blauw

Langdurig bloeiende borderplant.


Mooiste borderplanten

Mooiste borderplanten

Leuk boedje over verschillende mooie borderplanten.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€24,90)
Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Langdurig bloeiende borderplant.

Deel ons op social media