Wespen kunnen een plaag zijn
Dieren in de tuin

Wespen kunnen een plaag zijn

Nuttige dieren of gevaar uit een hinderlaag?

Het vinden van een wespennest in huis, schuur of tuin komt voor de meeste mensen niet als een aangename verrassing. Maar niet alle wespen zijn onruststokers. En niet elk nest hoeft verplaatst te worden, hoewel in sommige gevallen het hele nest vernietigd wordt. Slechts twee, rr zijn overigens wereldwijd 75.000 verschillende soorten wespen, van de ongeveer 20 inheemse wespensoorten zijn vervelend voor de mens, de gewone en de Duitse wesp. Aangetrokken door eten vliegen ze richting onze eettafel op zoek naar iets zoets of eiwitrijks en worden agressief als je ze probeert weg te jagen. De andere soorten die we hebben zijn niet geïnteresseerd in onze voeding en storen ons daarom niet. Dit zijn bijvoorbeeld de huiswesp, de middelste wesp en de Saksische wesp.

De agressievere soorten vallen op door hun geelzwarte waarschuwingskleur. Maar de Saksische wesp lijkt ook erg op zijn agressievere verwanten. Bij het bepalen van de wespensoort is het daarom handig om te kijken naar de nestbouwmethode. De nesten van de ongevaarlijke wespen zijn meestal grijs, vrijhangend, tot de grootte van een voetbal of, in het geval van de papierwespen, open. Vanaf half augustus verlaten de meer ongevaarlijke wespen hun huis. De agressievere soorten bouwen schelpvormige, lichtbruine of grijze luchtzaknesten en kunnen deze tot in de winter bewonen.

Wespennesten mogen alleen in bijzondere gevallen worden verwijderd. Omdat de meeste wespensoorten worden beschermd door de wet. Wespen vervullen belangrijke taken in de natuur. Ze helpen ons zelfs in de tuin. Een wespenkolonie kan tot 2 kilogram insecten per dag eten, zoals bladluizen. Het is dus logisch om met de “onderhuurders” in het reine te komen. Wespen mogen in ieder geval niet worden gedood en de bewoonde nesten mogen niet zomaar worden verwijderd, beschadigd of vernietigd.

Opening op het nest

Als er een nest is gebouwd door één van de meer ongevaarlijke wespen, kan er een scherm onder het nest worden geplaatst. Dan zien de wespen geen menselijke bewegingen, voelen ze zich niet bedreigd en laten ze mensen met rust. Voor een scherm kan bijvoorbeeld een stuk stof of een plankje op een afstand van tien centimeter van het nest worden gemonteerd. Voor grondnesten kan een kleine tunnel van buizen worden gebouwd om de in- en uitgang te routeren.

Lange, dikke kleding is belangrijk bij de montage. Snelle bewegingen en verstoringen direct bij het nest moeten worden vermeden. Als je te dicht bij het wespennest komt en wordt aangevallen, moet je snel maar kalm en zonder met je armen te zwaaien weggaan. Het nest mag in geen geval worden geschud.

Afstand houden

Om niet gebeten te worden, moeten mensen afstand houden. Soms zijn simpele maatregelen heel effectief. Als het nest zich voor een raam bevindt, kunnen de getroffenen een hor bevestigen. Zo kunnen de wespen niet meer in de woning komen. Als je te dicht bij een nest of wesp komt, is het belangrijk om snel maar rustig weg te gaan.

Wespen komen soms de woning binnen via kabelopeningen in plafondlampen, leidingen of schoorsteenkanalen. Als de gaten worden afgesloten met steenwol of toiletpapier, zal er geen verleidelijk kamerlicht naar buiten ontsnappen. De wespen kunnen de ingang niet meer vinden.

Hoewel enkele wespensteken onaangenaam zijn voor oudere kinderen en volwassenen, zijn ze meestal niet gevaarlijk. Speeksel of plakjes ui helpen zwelling en pijn te verminderen. Als echter duizeligheid, misselijkheid of benauwdheid optreden na een steek, kan dit een teken zijn van een vrij zeldzame wespengifallergie. Dan dient zo spoedig mogelijk een (spoed)arts te worden geraadpleegd.

Wespennest verplaatsen?

Een oud wespennest wordt meestal geen tweede keer gebruikt. Wespen bouwen ook geen nieuwe nesten in de buurt van een oude woning. Daarom is het logisch om verlaten wespennesten te laten hangen.

In uitzonderlijke gevallen kan een wespennest ook worden verplaatst als het mensen in gevaar brengt. In ieder geval is het beter om de wespen te verplaatsen dan ze te vergiftigen. Dit is niet alleen goedkoper, maar houdt ook de wespenpopulaties, die onder natuurbescherming staan, in stand. Alleen bevoegde personen kunnen bewoonde nesten verplaatsen. Voor hervestiging worden de rondvliegende wespen in een valbox gezogen. Het nest wordt verwijderd. De experts vervoeren het nest en de vangdoos naar een nieuwe locatie op minstens twee kilometer afstand. Meestal duurt dit echter maar tot half augustus. Daarna zijn de nesten vaak te groot.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media