Welke voeding voor fruitbomen en wanneer?
Bomen en struiken

Welke voeding voor fruitbomen en wanneer?

Fruitbomen kunnen elk type voedingsstof krijgen, maar het is belangrijk dat je weet welke voeding voor fruitbomen het beste is, en wanneer deze te geven. Ze zijn gevoelig voor voedingstekorten, vooral wanneer ze jong zijn. Fruitbomen kunnen verschillende soorten voeding nodig hebben, afhankelijk van het type boom en de grondsoort. Ze hebben voeding nodig om te groeien, om te bloeien en om vruchten te dragen.

Fruitbomen hebben voeding nodig om gezond te kunnen groeien en om goede fruitopbrengsten te kunnen leveren. Maar welke voeding is het beste voor fruitbomen?

Macronutriënten voor fruitbomen

Nitrogen (stikstof), phosphorus (fosfor) en potassium (kalium) zijn de macronutriënten die het meest voor fruitbomen nodig zijn. Nitrogen is nodig voor de groei van het bovenste gedeelte van de boom, zoals de takken en de bladeren. Fosfor is nodig voor de wortels en de bloemen, terwijl kalium de weerstand van de boom tegen schimmels en plagen verhoogt.

Organische meststoffen

Fruitbomen hebben voeding nodig om te kunnen groeien en om gezond te blijven. De meeste fruitbomen hebben voeding nodig in de vorm van meststoffen of compost. Dit kan worden toegevoegd aan de grond rond de boom, of in de boom zelf.

Organische meststoffen zijn de beste voeding voor fruitbomen. Compost of mest zal de grond helpen om vocht te behouden, wat belangrijk is voor de fruitbomen. Zorg ervoor dat de meststoffen niet direct in contact komen met de stam of de wortels van de boom, omdat dit schade kan toebrengen.

Water voor fruitbomen

Water is ook een belangrijke voedingsbron voor fruitbomen. Zorg ervoor dat de boom genoeg water krijgt, vooral in de zomermaanden. De hoeveelheid water die nodig is, hangt af van de boomsoort en de grondsoort. Water kan worden toegevoegd door regelmatig te sproeien of door een irrigatiesysteem te gebruiken.

Kalk voor fruitbomen

Kalk is een belangrijke voedingsstof voor fruitbomen, omdat het de grond neutraliseert en omdat het helpt om onkruid te verminderen. Het helpt om de boom gezond te maken en om te groeien. Het is echter belangrijk om geen kalk te geven aan bomen die ziek zijn, omdat dit de ziekte kan verergeren. Kalk kan ook de grond te zuur maken, dus het is belangrijk om te testen of de grond al kalkhoudend is voordat je er meer aan toevoegt.

Wat is de juiste voeding voor fruitbomen?

Fruitbomen hebben voeding nodig om te groeien en te produceren. Fruitbomen zijn gewassen die voedingsstoffen veel sneller opnemen dan andere bomen. Dit komt doordat fruitbomen meer wortels hebben dan andere bomen. Fruitbomen hebben meer wortels omdat ze meer voedingsstoffen nodig hebben. Dit is logisch, want fruit produceren kost energie. Bovendien produceren fruitbomen meer vruchten dan andere bomen, dus hebben ze meer voedingsstoffen nodig om alle vruchten te kunnen laten groeien.

Fruitbomen hebben dus voeding nodig voor twee redenen:

  1. Fruitbomen groeien sneller dan andere bomen en hebben voeding nodig om te groeien.
  2. Fruitbomen produceren meer vruchten dan andere bomen en hebben voeding nodig om alle vruchten te kunnen laten groeien.

Verschillende soorten bodems

Fruitbomen groeien het beste in verschillende soorten bodems, maar ze voeden zich het best uit kalkhoudende bodems. Kalkhoudende bodems zijn bodems die rijk zijn aan kalk. Kalk is een belangrijke voedingsstof voor fruitbomen. Deze voedingsstof voorkomt dat fruitbomen ziektes krijgen en het maakt fruitbomen sterker. Kalk voorkomt ook dat fruitbomen schimmels krijgen.

Een warm klimaat

Fruitbomen hebben ook voeding nodig om optimaal te kunnen groeien. Fruitbomen groeien het beste in een warm klimaat. In een warm klimaat hebben fruitbomen meer energie om te groeien. Een warm klimaat is ook beter voor de vruchten van fruitbomen. Dan rijpen de vruchten beter.

Wanneer hebben fruitbomen voeding nodig?

Fruitbomen hebben voeding nodig om optimaal te groeien en fruit te produceren. In de meeste gevallen is dat niet meer dan twee keer per jaar, in de vroege lente en eind augustus / begin september. Dit hangt echter af van de specifieke fruitboomsoort, van de leeftijd van de boom, van de grondsoort en van de weersomstandigheden. Als de boom geen voeding krijgt, zullen de bladeren verkleuren en vallen, de vruchten zullen kleiner zijn en de boom zal in het algemeen minder gezond zijn. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot de dood van de boom.

De herstructurering van de fruitboom

Fruitbomen hebben voeding nodig tijdens de groei, om gezond te blijven en om optimaal te kunnen produceren. Voeding is echter ook belangrijk voor de herstructurering van de boom, die plaatsvindt in de wintermaanden. Dit is de periode waarin de boom zich voorbereidt op de volgende groeiperiode.

Voeding in de lente

Fruitbomen hebben het meeste voeding nodig in de lente, wanneer de nieuwe groei begint. Gedurende deze periode zal de boom voeding opnemen via de wortels en deze naar de rest van de boom transporteren. De boom zal dan verder groeien en bloeien, en de vruchten rijpen.

Voeding tijdens de zomer

In de zomermaanden is de groei van de boom minder actief, maar er is nog steeds voeding nodig om de boom gezond te houden. De vruchten zullen rijpen en de boom zal zich voorbereiden op de herstructurering in de winter.

Voeding gebruiken voor de volgende groeiperiode

In de herfst is de groei van de boom afgelopen en is de boom vooral bezig met de herstructurering. Dit is de periode waarin de boom de voeding die hij de afgelopen maanden heeft opgenomen, gaat gebruiken om sterker te worden en om zich voor te bereiden op de volgende groeiperiode.

Voeding in de winter

In de winter is de boom niet actief en is voeding minder belangrijk. De boom zal echter wel voeding opslaan in de wortels en deze gebruiken tijdens de volgende groeiperiode.

De juiste voeding voor fruitbomen

Voeding is belangrijk voor gezonde fruitbomen. Het is echter belangrijk om de juiste voeding te kiezen, omdat sommige voedingsstoffen de groei van fruitbomen kunnen stimuleren, terwijl anderen de groei ervan kunnen vertragen.

Macro-elementen die fruitbomen nodig hebben zijn stikstof, kalium, kalk, magnesium en fosfor. Micro-elementen die ze nodig hebben zijn ijzer, koper, mangaan, molybdeen, boor en zink. De juiste balans van deze voedingsstoffen is cruciaal voor de gezondheid van de boom en voor het produceren van goede fruitoogsten.

De beste manier om te bepalen wat voor soort voeding jouw fruitboom nodig heeft, is door een bodemtest te laten uitvoeren door een gekwalificeerde deskundige.

Gezond fruit telen

Gezond fruit telen

Biologische handleiding - natuurlijke bestrijding.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€27,95)

Plantenvoeding voor het aanplanten in de Herfst

Plantenvoeding voor het aanplanten in de Herfst

Voor kamerplanten - groente en fruitbomen - buitenplanten en voor planten in de kas.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,95)

Mycorrhiza Mix Fruitbomen (in pot of met kluit)

Mycorrhiza Mix Fruitbomen (in pot of met kluit)

500 Gram
FungiLife Endomycorrhiza

Verkrijgbaar bij

bol.com (€29,95)


ECOstyle Vital Spray Weerstand verhogende Plantenvoeding

ECOstyle Vital Spray Weerstand verhogende Plantenvoeding

Voorkomt Schimmels - Groente-, Fruit-, en Sierplanten

500 Milliliter

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,39)

ECOstyle Fruit-AZ Organische Meststof

ECOstyle Fruit-AZ Organische Meststof

Voor Heerlijk Sappig Fruit - Gezond Bodemleven.

120 Dagen Voeding
800 Gram

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

1,5 Kilo

Voor Heerlijk Sappig Fruit - Gezond Bodemleven.

120 Dagen Voeding
800 Gram

Deel ons op social media