Weg met brandnetels
Onderhoud en mest

Weg met brandnetels

Weg met brandnetels, hoe kun je dit onkruid het beste permanent verwijderen? In een bosrijke omgeving groeien regelmatig brandnetels. Meestal moet je tweemaal per jaar deze netels verwijderen, wat behoorlijke klus is. Want brandnetels groeien graag in grote groepen. Wat kun je doen om van het aanstootgevende kruid af te komen?

Bij sommige onkruiden is het mogelijk een praktische toepassing te vinden. Sommigen gebruiken de plant voor thee, en meer. Iets dat misschien interessant is voor iemand anders. Maar laten we ons nu richten op de verwijdering van het probleem.

Waar groeien brandnetels?

Als je erover nadenkt om van brandnetels af te komen, moet je natuurlijk weten wat hun groei bevordert. Maar hier stuiten we op een probleem: brandnetels komen overal ter wereld in tal van klimaatzones voor. Conclusie: Als kieskeurige planten kunnen ze groeien in planttypische goede en slechte omgevingen. Toch lijkt het erop dat sommige factoren de groei van brandnetels vergemakkelijken. De planten hebben dus lichte schaduw, stikstofhoudende grond nodig (ze fungeren als stikstofindicatoren) en een licht vochtige grond.

Zo kom je van brandnetels af

Uit de genoemde eigenschappen blijkt vrij goed dat brandnetels op bijna elke hoek kunnen groeien. Wel zijn er maatregelen die helpen tegen de planten. Begin met te onderzoeken waar de planten groeien. Is de grond nogal vochtig? Is het schaduwrijk of zonnig? Welke planten staan ​​in het gebied en waar wordt de ruimte voor gebruikt? Het is over het algemeen zo dat brandnetels het moeilijk hebben om te groeien waar tuinliefhebbers de zaken netjes houden. Als je een stuk bos hebt,bijvoorbeeld met paden, kun je hier geen brandnetels tegenhouden. Het enige wat je nog rest, is regelmatig verwijderen, bijvoorbeeld met een tuinschoffel.

Anders ligt de situatie in gedeelten in de tuin waar je de boel netjes houdt. Dit omvat het gazon, de bedden, het terras en dergelijke. Hier zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om van brandnetels af te komen:

  • Verspreid grind of schorsmulch om zuurstof en zonlicht uit de grond te houden
  • Verstrooi houtkrullen, die bedoeld zijn om stikstof in de bodem af te breken
  • Regelmatige bewerking van de grond, ideaal als je toch bedden gebruikt voor het verbouwen van groenten
  • Gebruik van onkruidverdelger

Ook al zou ik de laatste variant niet blijvend aanbevelen, het kan af en toe een goede tijdelijke oplossing zijn voordat je besluit een bed volledig met grind te bedekken of te vertrouwen op mulch.CocoSchors

CocoSchors

Beter alternatief voor boomschors .

4,5 kg - 2m² bedekken

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,50)

Franse Boomschors

Franse Boomschors

Doos 75L - 25/45 mm - Sierschors

Verkrijgbaar bij

bol.com (€35,95)

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

1 x 20 meter

Deel ons op social media