Wat zijn de voordelen van een insectenhotel?
Dieren in de tuin

Wat zijn de voordelen van een insectenhotel?

Wat zijn de voordelen van een insectenhotel? Thuis in de tuin een insectenhotel plaatsen is iets wat de laatste jaren steeds populairder wordt. Het is hartstikke ontspannend om naar te kijken maar belangrijker nog: je doet er de natuur een groot plezier mee.

Wat is een insectenhotel?

Een insectenhotel is een schuilplaats dat speciaal wordt gecreëerd voor insecten. Er wordt altijd gebruik gemaakt van natuurlijke materialen om de natuur na te bootsen waardoor ze zich op hun gemak voelen. In eerste instantie werd het gebruikt zodat bepaalde insecten in de winter kunnen overleven. Vlinders maar ook lieveheersbeestjes en wespen en bijen maken hier gebruik van. Er zijn veel verschillende soorten insectenhotels te verkrijgen maar het is ook mogelijk om er één zelf te bouwen.

Voor welke insecten is het bedoelt?

Welke insecten een bezoek brengen aan jouw hotel hangt af van het soort insectenhotel dat je aanschaft. Je kunt een complete insectenhotel kopen die plaats biedt aan bijna alle soorten insecten zoals vlinders, wespen maar ook bijen en lieveheersbeestjes. Verder kun je denken aan kevers en wormen. Het is ook een mogelijkheid om een insectenhotel te kopen dat zich richt op één soort. Zo houd je insecten buiten de deur die je liever niet in de buurt hebt. 

Bijen zijn dol op insectenhotels en zijn dan ook één van de eerste bewoners die zich zullen laten zien. Maak kennis met verschillende soorten wilde bijen zoals de behangersbij, metselbij en de maskerbij. Verder zul veel vlinders zien, zeker op het moment dat het begint te regenen. Het is een schuilplaats voor ze.

De beste plaats om een insectenhotel op te hangen

Een insectenhotel kun je vrijwel overal plaatsen. Het maakt niet uit of je een kleine- of grote tuin hebt. Het is zelfs mogelijk om er één op te hangen op het balkon. Waar je wel rekening mee moet houden is dat het hotel in de zon staat. Dat vinden de insecten prettig. Verder is het natuurlijk prettig als er zo min mogelijk regen bij kan.

Belangrijk is verder dat het insectenhotel boven de grond wordt geplaatst. Aan te raden is minimaal één meter. Kies de juiste positie want het verplaatsen van een insectenhotel kan ervoor zorgen dat de insecten in de war raken en mogelijk vertrekken.

De voordelen van een insectenhotel
Een insectenhotel is hartstikke leuk om naar te kijken als je er één in de tuin hebt staan. Het kan ontspannend werken en je doet er de insecten ook nog eens een lol mee. Maar het biedt ook nog eens allerlei voordelen voor de tuin.

Ongedierte wordt bestrijdt

De insecten die in je hotel verblijven zullen goed werk voor je doen. Ze zorgen ervoor dat ongedierte wordt bestreden. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan vliegen maar ook bladluis. Je tuin heeft er dus extra plezier van.

Leuk om naar te kijken

Het hebben van een insectenhotel in de tuin is niet alleen nuttig maar ook nog eens hartstikke leuk om naar te kijken. Er komen verschillende soorten insecten voorbij en misschien leer je er ook nog iets van.

Een betere oogst

Als je fruitbomen hebt staan in de tuin of over een moestuin beschikt dan zullen deze beter worden bestoven door de insecten. Dat resulteert vervolgens in een betere oogst. In deze gevallen is een insectenhotel daarom altijd aan te raden.

Er komen alleen nuttige insecten op bezoek

Als je een insectenhotel plaatst komen er alleen maar nuttige insecten op bezoek. Iedere insect heeft zijn eigen voordeel met name voor de tuin. Denk bijvoorbeeld aan lieveheersbeestje, vlinders en bijen.

Handige weetjes over de insectenhotel

We hebben een aantal handige weetjes over de insectenhotel voor je op een rij gezet. Zo zorg je ervoor dat je insectenhotel zo goed mogelijk wordt bewoond.

Schoonmaken is niet nodig

Als je een insectenhotel gaat plaatsen is het niet nodig om deze schoon te maken. Het is wel aan te raden om spinnenwebben te verwijderen. Zo voorkom je dat de insecten worden opgegeten.

Zorg voor bloeiende planten

Planten die in de bloei staan zorgen ervoor dat je veel verschillende insecten op bezoek krijgt. Vooral vlinders maar ook hommels en bijen zijn dol op bloeiende planten.

Maak geen gebruik van verf

Misschien heb je er aan gedacht om je insectenhotel te voorzien van een likje verf. Dit is absoluut niet aan te raden. De stoffen die in deze middelen zitten zorgen ervoor dat insecten wegblijven.

Wat je kunt gebruiken als nestmateriaal

Als je wespen en bijen een handje wilt helpen met het creëren van een nestplaats kun je het hotel voorzien van een aantal materialen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan stengels van rozen of distels maar ook van bramen en frambozen is een optie.

Wat kost een insectenhotel?

Het is niet exact te zeggen wat een insectenhotel kost. Er is namelijk zoveel keus uit verschillende soorten maar ook groottes. Er worden kant-en-klare hotels verkocht maar je kunt er ook voor kiezen om er een diy project van te maken en zelf een insectenhotel te bouwen. Als je een klein insectenhotel wilt kun je deze aanschaffen tussen de tien en twintig euro. Er zullen dan vooral gaasvliegen en lieveheersbeestjes op bezoek komen. Vlinderhuizen zijn iets duurder. Hoe groter en luxer het insectenhotel is, hoe duurder het wordt. Ga eens naar de winkel en laat je goed informeren over de verschillen.


Natuurmonumenten Insectenhuis Zeshoek

Natuurmonumenten Insectenhuis Zeshoek

Haal meer noodzakelijke insecten in je tuin.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€25,20)

Vlinderhuis/bijenhuis/wespenhotel voor insecten

Vlinderhuis/bijenhuis/wespenhotel voor insecten

26 cm zwart met metalen dak.

Diervriendelijk
LieveheersbeestjehuisDokkodo – Insectenhotel Palazzo

Dokkodo – Insectenhotel Palazzo

Inclusief Boekje
5-Sterrenhotel XL

Verkrijgbaar bij

bol.com (€49,95)
Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

De trend van 2022, uniek model.

26 cm zwart met metalen dak.

Diervriendelijk
Lieveheersbeestjehuis

51 cm
Hotel/huis voor insecten
Lieveheersbeestjehuis

Deel ons op social media