Wat te doen tegen mieren in de tuin?
Dieren in de tuin

Wat te doen tegen mieren in de tuin?

Wat kun je tegen mieren doen in de tuin? Mieren zijn kleine, hardwerkende insecten die in veel tuinen te vinden zijn. Deze sociale dieren leven in complete gemeenschappen onder leiding van een koningin. Elk lid van de gemeenschap heeft een eigen taak die bijdraagt aan het algemeen welzijn. Mieren spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van de tuin. Helaas kunnen ze soms ook overlast betekenen in de tuin. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat mieren je tuin niet overnemen.

Preventieve maatregelen tegen mieren

Voorkomen is beter dan genezen, dus probeer een aantal preventieve maatregelen te nemen tegen mieren.

Voedselbronnen verwijderen

Zorg er eerst en vooral voor dat er geen voedselbronnen in je tuin aanwezig zijn waar mieren naar kunnen zoeken. Ruim vervallen fruit op en maak geen voedselresten aan. Haal alle voedselbronnen weg. Mieren zijn onder andere dol op zoetigheid, dus als je voedsel achterlaat in je tuin, is het aantrekkelijk voor hen. Zorg ervoor dat je alle etensresten steeds opruimt en dat je de afvalbakken regelmatig leegt.

Maak een afweermiddel

Mieren haten knoflook, chilipepers en citroensap. Meng deze ingrediënten en spray het op alle plekken waar je mieren hebt gezien.

Bied nesten aan

Mieren zijn dol op warme, vochtige plekken. Als je mieren in je tuin hebt, probeer dan een paar nesten te maken. Zet een paar schotels met water neer in verschillende delen van je tuin en bedek ze met een doek. Vervolgens kun je ze bestrijden.

Openingen dicht maken

Muren, terrassen en andere constructies in je tuin kunnen aantrekkelijke nestplaatsen zijn voor mieren. Zorg ervoor dat er geen openingen in deze constructies zijn waardoor mieren naar binnen kunnen kruipen.

Extra water verwijderen

Mieren houden van warme, vochtige omgevingen. Zorg ervoor dat je tuin niet te vochtig is en dat er geen plekken zijn waar water blijft staan.

Geurstoffen verwijderen

Mieren kunnen ook aangetrokken worden door geuren. Zorg ervoor dat er in je tuin geen onnodige geurstoffen aanwezig zijn.

Mieren verjagen met stikstof

Spuit mierennesten met een afweermiddel in, op basis van stikstof. Dit is een veilige en effectieve manier om mieren te verjagen.

Mierenhoning

Mierenhoning is een natuurlijk middel dat mieren aantrekt. Strooi wat mierenhoning op de plekken waar je last hebt van mieren en ze zullen naar de honing toe komen in plaats van naar je tuin.

Geluid

Mieren kunnen ook afgeschrikt worden door geluid. Zet een radio of televisie aan in je tuin, zodat de mieren er niet meer rustig kunnen nestelen.

Mieren bestrijden

Mieren in de tuin kunnen een groot probleem zijn. Ze eten plantaardig materiaal en ze kunnen zelfs insecten en kleine dieren eten. Dit kan ervoor zorgen dat je tuin er ongezond uitziet en dat je planten niet goed groeien. Er zijn verschillende manieren waarop je de mieren kunt bestrijden.

Bottenmeel of talkpoeder

Bottenmeel of talkpoeder kan worden gestrooid op de grond rond je planten om mieren af te schrikken.

Water en azijn

Mieren kunnen worden opgevangen in een kom met water en azijn. Zet de kom op de plek waar de mieren het meeste overlast veroorzaken.

De werking van een mierennest

Miernesten zijn te vinden in de grond, onder steenplaten of in holle stammen van bomen. De koningin leeft er in het midden van het nest en is de enige die eitjes legt. De larven worden door de andere mieren gevoed en verzorgd totdat ze uitkomen als volwassenen.

Schoonmakers

Mieren eten alles wat ze kunnen vinden, zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Hardnekkig ongedierte kan een probleem zijn in tuinen, maar mieren zijn hier een uitzondering op. Ze helpen namelijk bij het opschonen van ongedierte en andere rommel.

Mieren verdrijven ongedierte

Sommige mieren zijn agressiever dan andere mieren en kunnen ongedierte, zoals kevers en kakkerlakken, uit de tuin verdrijven. Er zijn echter ook mierensoorten die schadelijk zijn voor planten. Het is daarom belangrijk om te weten welke mierensoort in je tuin aanwezig is.

Mieren beschermen planten

Mieren kunnen helpen bij het beschermen van planten tegen schadelijke insecten door ze op te eten. Ze kunnen echter ook schadelijk zijn voor planten door hun nesten in de wortels van planten te graven. Het is daarom belangrijk om de mieren in de gaten te houden en te beoordelen of ze schadelijk zijn of niet.

Mieren kunnen soms ook nuttig zijn voor de tuin

Hoewel velen ze als vervelend beschouwen, zijn mieren eigenlijk nuttig voor het verpulveren van onkruidzaden en het helpen bij het decomposteren van organisch materiaal.

Mieren kunnen schadelijk zijn voor planten

Mieren kunnen schadelijk zijn voor planten. Tuinders doen er daarom goed aan om hun populatie in de gaten te houden. Ze kunnen schadelijk zijn voor planten omdat ze de sappen uit de stengels en de bladeren zuigen. Dit kan leiden tot verdroging en tot schade aan de plant. Mieren kunnen ook de oorzaak zijn van plantenziekten. Sommige mierensoorten bouwen nesten in planten, waardoor de planten minder energie hebben om te groeien.

Mierennesten verwijderen en bestrijden

Tuinders kunnen de populatie van mieren in hun tuin in de gaten houden door regelmatig te controleren op de aanwezigheid van mierennesten. Mierennesten zijn vaak te vinden onder steenpuin, in houten struiken of onder dakgoten. Als er mierennesten worden gevonden, is het belangrijk om ze te verwijderen voordat ze de kans krijgen om uit te breiden. Er zijn verschillende manieren om mierennesten te vernietigen, zoals het gebruik van een mierenpoeder of -spray, het plaatsen van een mierenlokdoos of het aanbrengen van een mierenmiddel op het nest.

Mieren verwijderen in de tuin kan ook een klus zijn die je best aan een professional overlaat. De meeste mierensoorten zijn onschadelijk voor de tuin en zelfs nuttig, maar sommige kunnen een echte plaag worden. De tuinmieren zijn voornamelijk ’s nachts actief en ze voeden zich met allerlei kleine ongedierte. Ze leven echter ook van de suikerachtige sappen van planten en bloemen. Als de mierenpopulatie in de tuin uit de hand loopt, kunnen ze schade aan planten veroorzaken en ongedierte naar binnen halen. Doe in dat geval beroep op een professional om de mieren in de tuin voor je te verwijderen.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

2 stuks

Effectief tegen mieren - voor binnen en buiten geschikt.

400 gram

75gram

Bestrijdt het gehele nest - werkt binnen een uur - voor buiten.

Vloeibaar Mieren Bestrijdingsmiddel

250 Milliliter

Deel ons op social media