Wat is compost?
Onderhoud en mest

Wat is compost?

Compost is voeding dat op natuurlijke wijze wordt gemaakt. Het zorgt ervoor dat jouw tuingrond hartstikke gezond is waardoor het groeiproces van de planten goed verloopt. We gaan jou het antwoord geven op de vraag wat compost is, waar je het voor kunt gebruiken, hoe je het gebruikt en wanneer de beste periode is om compost aan te brengen. Tot slot nemen we ook de vraag door of composteren het hele jaar door een mogelijkheid is.

Compost, wat is het?

Compost is een combinatie van verteerde groente, fruit en tuinafval. Op het moment dat je het zojuist genoemde afval samen laat komen in bijvoorbeeld een composthoop of bak zal het worden verteerd op natuurlijke wijze. Onder andere bacteriën maar ook schimmels en insecten hebben hier een bijdrage aan. Het verandert vervolgens in een bodemverbeteraar dat rijk aan voeding is. Kort gezegd kun je zeggen dat compost voeding is voor de bodem van je tuin dat natuurlijk is.

Waar kun je compost voor gebruiken?

Als het composteren voltooid is heb je een effectieve bodemverbeteraar die de grond van je tuin kan voorzien van rijkelijke voedingsstoffen. Het zorgt ervoor dat niet alleen de kwaliteit van de bodem verbeterd maar ook heeft het een positief effect op het wortelstelsel. Zo kan bijvoorbeeld het water een stuk beter worden opgenomen. Compost plaatst op je de bodem in de tuin zodat je de aarde kan voeden. Het kan ook worden gebruikt voor een moestuin.

Hoe moet je compost gebruiken?

Nu je weet wat compost is en waar je het voor kunt gebruiken wil je natuurlijk ook weten hoe je te werk moet gaan. Als je je tuin wilt voorzien van compost is het genoeg om dat één keer per jaar te doen. Plaats een laag van ongeveer twee centimeter. Heeft de grond onvoldoende voedingsstoffen dan kun je een dikkere laag aanbrengen met een maximum van zes centimeter. De compost kun je eenvoudig aanbrengen op de bodem en het vervolgens mengen met de grond van de bodem. Hou daarbij een diepte aan van ongeveer tien centimeter.

Wanneer kan ik compost aanbrengen?

Het is mogelijk om het hele jaar door compost aan te brengen aan de bodem maar dat betekent niet dat je het juiste effect zult behalen. In de meeste gevallen kiest men ervoor om compost te strooien in het voor- of najaar. In de winter compost aanbrengen is ook een goede optie want dan zorg je ervoor dat het voldoende tijd hebt om opgenomen te worden door de grond. In het voorjaar kunnen de planten de voedingsstoffen dan gaan gebruiken op het moment dat ze weer gaan groeien.

Kan ik het hele jaar door composteren?

Het is niet mogelijk om het hele jaar door te composteren. Wanneer er sprake is van een lage temperatuur dan zal het afval stoppen met verteren. De winter is daarom geen goede periode om compost te creëren. Wacht daarom tot de temperatuur weer stijgt en begin met het maken van je compost zodat je grond kan worden voorzien van de beste voedingsstoffen.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media