Wat doe je met uitgebloeide tulpen, hyacinten en andere bloembollen
Planten

Wat doe je met uitgebloeide tulpen, hyacinten en andere bloembollen?

Een prachtige tuin vol met tulpen, hyacinten en andere bloembollen is iets waar we allemaal van houden. Maar wat doe je als deze prachtige bloemen zijn uitgebloeid? Laten we samen deze intrigerende vraag onderzoeken.

Je hebt een prachtig plantenbakje met tulpen of hyacinten op de keukentafel staan, maar wat doe je als ze zijn uitgebloeid? Veel mensen vragen zich af wat ze moeten doen met deze uitgebloeide bloembollen. Kan je ze herplanten of moeten ze worden weggegooid? Het antwoord is, dat hangt ervan af.

Kun je uitgebloeide bloembollen in de tuin planten?

Uitgebloeide bloembollen kun je inderdaad in de tuin planten. Echter, het is belangrijk om te weten hoe je dit moet doen. Er zijn bepaalde stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat je bloembollen volgend jaar weer bloeien.

Laat je bloemen natuurlijk verwelken en verwijder ze dan pas. Dit geeft de bloembol de kans om energie op te slaan voor de volgende bloeiperiode.

De bladeren van de plant moeten groen blijven totdat ze vanzelf geel worden en afsterven. De bladeren helpen de bloembol om energie op te slaan.

Als de bladeren zijn afgestorven, is het tijd om de bloembol uit te graven. Doe dit voorzichtig om de bol niet te beschadigen.

Bewaar de bollen op een koele, droge plaats tot het tijd is om ze in de herfst weer te planten.

Plant je bollen in de herfst, zodat ze in de lente weer kunnen bloeien.

Het verschil tussen eenjarige en meerjarige bloembollen

Het is belangrijk om te weten dat niet alle bloembollen meerjarig zijn. Sommige bollen, zoals tulpen en hyacinten, kunnen meerdere jaren bloeien als ze goed worden verzorgd. Anderen, zoals grootkornige narcissen, blauwe druifjes, en veel soroten krokussen, zijn eenjarig of enkeljarig en zullen na het eerste jaar niet opnieuw bloeien. Ze zullen zich in de tuin wel vermeerderen door zaad en dergelijke, maar eenmaal uigebloeide bollen uit een bakje herplanten heeft dus geen zin.

Hoe zorg je voor je bloembollen na de bloei?

Ook na de bloei hebben je bloembollen zorg nodig. Door ze goed te verzorgen, kun je ervoor zorgen dat ze volgend jaar weer bloeien. Hier zijn enkele tips:

Tip 1: Geef ze voldoende water

Ook na de bloei hebben je bloembollen water nodig. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt.

Tip 2: Bemesten

Geef je bloembollen na de bloei een beetje meststof. Dit helpt ze om energie op te slaan voor de volgende bloeiperiode.

Tip 3: Verwijder dode bladeren

Verwijder dode bladeren van de plant. Dit helpt de plant om energie te besparen.

Wat doe ik met uitgebloeide bloembollen in de tuin?

Het verwijderen van uitgebloeide bloemen, ook wel ‘deadheading’ genoemd, is een belangrijk onderdeel van de verzorging. Hierdoor wordt de energie van de plant gericht op de groei van de bol, en niet op de productie van zaden.

Wacht met het verwijderen van het blad tot het helemaal geel of bruin is. Het blad produceert voedingstoffen voor de bol, wat bijdraagt aan een goede bloei het volgende seizoen.

Als het blad volledig is afgestorven, kun je het voorzichtig verwijderen. Hiermee voorkom je dat ziektes en plagen een kans krijgen.

Bloembollen uitgraven of laten staan?

Na het afsterven van het blad, kun je ervoor kiezen om de bloembollen uit te graven. Dit kan nuttig zijn als je de bollen wilt verplaatsen, of als ze niet winterhard zijn.

Als de bollen winterhard zijn, kun je ze ook in de grond laten. Ze zullen dan het volgende seizoen gewoon weer bloeien. Dit scheelt je een hoop werk!

Hoe bloembollen bewaren na het uitgraven

Het bewaren van bloembollen is niet moeilijk, maar vereist wel de juiste omstandigheden. Zorg voor een koele, droge en donkere plek. Je kunt de bollen het beste bewaren in een papieren zak of netje.

Controleer de bollen regelmatig. Verwijder eventuele beschimmelde of rotte bollen om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt naar de andere bollen.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media