Wanneer vogels voeren in de winter?
Dieren in de tuin

Wanneer vogels voeren in de winter?

Wanneer vogels voeren in de winter? Vogels komen in de winter maar moeilijk aan rijk voedsel. Door de vogels te voeren kan je ze je een handje helpen. We leggen je uit wanneer je ze het beste kunt voeren en welke soorten vogels wat eten.

Vogels voeren in de winter

Als de koude maanden weer aanbreken is dat het juiste moment om de vogels een handje te helpen met voedsel. In die periode is er voor deze dieren weinig goede voeding te vinden terwijl ze dit juist extra hard nodig hebben om de winter te kunnen doorkomen. Zeker wanneer er sneeuw is gevallen is het van groot belang om ze van eten te voorzien. Het liefst bied je ze voedsel aan in de avond. Zo hebben ze voldoende energie om de nacht te overleven die voor vogels heel koud aanvoelt.

Wat voor voedsel eten de vogels?

Wat je de vogels moet voeren, dat is afhankelijk van  de soort vogels die bij jou in de buurt vliegen. De meeste tuinvogels zijn gek op broodkruimels maar dit moet je met mate voeren omdat het veel zout bevat. Iedere vogelsoort heeft zijn eigen voorkeur. Zo zijn vinken bijvoorbeeld gek op beukennootjes terwijl mezen graag pinda’s eten. Je kunt verschillende zaden, rozijnen en wormen voeren aan roodborstjes en fruit zoals appels aan merels. Doe eerst onderzoek naar de soorten vogels die in jouw tuin komen zodat je vervolgens de beste keus kunt maken.

Vogels voeren op andere momenten

Er wordt vaak onterecht gedacht dat je vogels alleen hoeft te voeren als het winter is. Het is juist goed om vogels het hele jaar door bij te voeden. Ook wanneer de droogte is aangebroken kunnen ze je helpende hand zeer goed gebruiken. De vogels hebben het ook in die periode lastig. Biedt het voedsel in de vroege ochtend aan want op dat moment hebben ze het meeste honger. Om te voorkomen dat de vogels uitdrogen kun je ook een bakje met water neerzetten in de tuin.

Mogen vogels brood eten?

Je ziet het heel vaak voorbij komen dat de vogels worden gevoerd met stukjes brood. De één zegt dat dit geen enkel probleem en de ander denkt weer dat het schadelijk is voor de vogels. Maar wat is nu juist? De meeste vogelsoorten zijn dol op brood. Je hoeft dan ook niet raar op te kijken dat de hele tuin vol zit met diverse vogels. Het is niet schadelijk maar je moet wel oppassen met de hoeveelheid. In brood zit namelijk zout en wanneer de vogels teveel zout binnen krijgen kan dit ongezond voor ze zijn.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

50 x 38 x 45
met Nestkast

Hout met groen dak
16 Cm Inclusief Vogelpindakaas

Deel ons op social media