Wanneer rabarber oogsten?
Moestuin

Wanneer rabarber oogsten?

Wanneer rabarber oogsten? Er zijn een heleboel verschillende groenten die we bijna dagelijks op tafel zetten. Denk bijvoorbeeld aan broccoli, spinazie maar ook sla courgette. Een groente die je zeker niet mag overslaan is de rabarber. De groente valt op door zijn rode kleur en heeft een verrassende smaak. In dit artikel vertellen we je meer over deze groente. Wat is rabarber eigenlijk en wanneer kun je ze oogsten? Klopt het dat je na 12 juni geen rabarber meer mag eten en hoe gezond is het?

Wat is rabarber?

Rabarber is een heerlijke groente dat jouw gerecht de finishing touch kan geven. Met zijn opvallende rode kleur vrolijkt het je gerecht ook zeker op. Er is ook een variant die groen is en één die groenrood is. Het grootste verschil tussen deze verschillende rabarbers is de smaak. Het heeft niets te maken met de rijpheid Er wordt vaak onterecht gedacht dat rabarber een fruitsoort is. Het is een groente die groeit aan een plant dat afkomstig is van de duizendknoopfamilie. Rabarber wordt ook wel eens gebruikt voor geneesmiddelen.

Wanneer kun je rabarber oogsten?

Als je rabarber wilt oogsten doe je dit vanaf begin april tot en met 21 juni. Na deze datum zal het oxaalzuur terugkeren naar de stelen waardoor hij zijn smaak verliest en daarnaast kan het giftig zijn. Rabarber oogsten moet je op de juiste manier doen. Trek de stengel zachtjes van de plant met een draaiende beweging. Vervolgens moet je de bladeren verwijderen. Dit kun je doen met een mes. De bladeren kun je eventueel laten liggen want dit trekt slakken aan. Ze maken er een schuilplaats van. Zo kun je ze eenvoudig de volgende dag vangen. Ook voorkomt het voor een deel onkruid.

Na 21 juni geen rabarber meer eten

Als het seizoen is afgelopen zal de rabarber steeds zuurder van smaak worden. Het is dan absoluut niet lekker meer. Maar daar blijft het niet bij, na 21 juni zal de oxaalzuur terug in de stelen komen wat giftig is. Het kan schade veroorzaken aan je gezondheid.

Is rabarber gezond?

Ja zeker, net als alle groenten is ook de rabarber hartstikke gezond voor je. Het zit boordevol vitamines waaronder vitamine C en K. Ook bevat het magnesium en kalium. Verder zitten er veel vezels in waardoor je een verzadigd gevoel creëert. Het eten van rabarber kan ook ontstekingsremmend werken.

Rabarber – Rheum Red Champagne

Rabarber – Rheum Red Champagne

Misschien wel de lekkerste soort om in te maken. Een overheerlijke zoete rabarber met felrode stengels.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,95)

6 x Rheum Rhabarbarum

6 x Rheum Rhabarbarum

Rabarber pot 9x9cm.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,50)

Rabarber zaden Lider Red

Rabarber zaden Lider Red

Een rabarbersoort met lange, slanke, licht rode stengels. Die lichtgroen aan de bovenkant zijn.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€3,75)

Rabarber

Rabarber

Rheum Frambozen Rood.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€18,95)

Hortitops Zaden – Rabarber Victoria

Hortitops Zaden – Rabarber Victoria

Rabarber kan jarenlang blijven staan op dezelfde plek, zoek dus een goed plekje uit in de tuin.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Rabarber kan jarenlang blijven staan op dezelfde plek, zoek dus een goed plekje uit in de tuin.

Deel ons op social media