Wanneer is het ijsheiligen - en wat betekent dit voor de tuin?
Planten

Wanneer is het ijsheiligen – en wat betekent dit voor de tuin?

IJsheiligen is een katholieke traditie die dateert uit de 5e eeuw. Op 15 mei herdenkt de kerk de marteling en de dood van drie martelaren die geloofden dat Christus niet uit brooddeeg was gemaakt, maar uit ijs. Het geloof ging dat, wanneer je in contact kwam met ijs, het koude water je lichaam zou verbranden.

IJsheiligen van 11 tot 15 mei

IJsheiligen wordt de voortplantingsfase van een plant genoemd. Het is het moment waarop de bloemen uitlopen en de vruchten rijpen. De naam komt van de oude traditie van het vieren van de dag met ijs en sneeuw. De datum van ijsheiligen varieert per jaar, maar valt meestal rond 11 mei.

De traditie houdt in dat mensen hun tuinen van 11 tot 15 mei voorzien van ijs en sneeuw, zodat de martelaren weten dat ze niet alleen zijn in hun lijden. De kerk leert dat, wanneer martelaren bidden voor ons, God hun gebeden verhoort. Dus, wanneer we bidden voor dingen van 11 tot 15 mei, is het geloof dat God ons zal helpen.

Een traditie in Europa

De traditie van IJsheiligen is vooral populair in Europa, maar het wordt ook in sommige delen van de Verenigde Staten gevierd. Dit betekent het einde van de vorst en het begin van het groeiende seizoen. Voor veel mensen is het ook een dag om te bidden voor een goede oogst. Voor veel tuiniers is dit een belangrijke dag, omdat het een goede indicatie is wanneer zij hun tuin moeten gaan zaaien.

IJsheiligen afgebeeld

IJsheiligen zijn een belangrijk onderdeel van de katholieke traditie en ze worden gezien als de beschermers van de natuur en het weer. Ze staan vaak afgebeeld als oude mannen met snorren en baarden die op ijsblokken zitten. Soms staan ze ook afgebeeld als engelen.

Zonnebeelden

De IJsheiligen staan soms ook bekend als de Zonnebeelden. Het is een reeks met elf kleine sterrenbeelden die langs de ecliptica lopen, van 11 tot 15 mei. Ze zijn te zien in het noordelijk halfrond en ze zijn omgeven door sterrenbeelden die groter zijn, zoals Orion, Taurus en Gemini.

De ijsheiligen zijn een oud astronomisch concept dat dateert uit de oudheid, maar hun naam komt van de meidagen die in het noordelijk halfrond bekend staan ​​om hun koele, onstabiele weer. De ijsheiligen zijn een belangrijk astronomisch punt omdat ze de scheidslijn markeren tussen de lente en de zomer in het noordelijk halfrond.

De ijsheiligen zijn een belangrijk onderdeel van de sterrenkunde en ze hebben een lange geschiedenis. Het concept van de ijsheiligen is oud, maar hun huidige naam is relatief nieuw. De oorspronkelijke naam voor de ijsheiligen was de Zonnebeelden, omdat ze dicht bij de zon staan ​​en daardoor makkelijker te zien zijn.

Wat betekent ijsheiligen voor de tuin?

IJsheiligen is een kritieke periode in de tuin. Het is de tijd waarin de meeste tuinders zorgvuldig toezicht houden op de temperaturen, vooral ‘s nachts. Wanneer de temperatuur onder de vriespunt daalt, kan dit schade toebrengen aan de planten. Om schade aan de planten te voorkomen, is het belangrijk om te weten wat ijsheiligen betekent voor de tuin.

Schade aan planten voorkomen

IJsheiligen duurt meestal vier dagen, van 11 tot 15 mei. Het is een koude periode waarin de temperatuur ‘s nachts kan dalen tot onder het vriespunt. IJsheiligen is een belangrijke tijd voor de tuin, omdat het de laatste kans is voor de planten om schade te voorkomen voordat het echt warm wordt.

Temperaturen stijgen na ijsheiligen

Na ijsheiligen zullen de temperaturen langzaam stijgen en is het minder waarschijnlijk dat er nachtvorst optreedt. Dit betekent dat de planten meer tijd hebben om te groeien en zich te ontwikkelen zonder dat ze schade oplopen door de kou. Tuinders die voorzichtig zijn met ijsheiligen, kunnen veel schade aan de planten voorkomen. IJsheiligen is een belangrijk moment in de tuinierskalender.

De start van de zomerse groei

IJsheiligen is een belangrijke dag voor tuinders, omdat het de start van de zomerse groei markeert. De meeste planten hebben tijdens ijsheiligen een groeispurt, en dit continueert tot aan de eerste week van augustus. Dit betekent dat de planten meer tijd geeft om te groeien en zich te ontwikkelen zonder dat ze schade oplopen door de kou.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media