Wanneer graszoden leggen?
Mooie tuin

Wanneer graszoden leggen?

Wanneer is het ideale moment om graszoden te leggen? Dit is een vraag die vooral mensen hebben die van plan zijn om zelf hun tuin aan te leggen. Zij willen de graszoden immers zo snel mogelijk na de aankoop ervan leggen, maar dit is niet altijd de beste optie.

Het voorjaar of het najaar

Graszoden kun je het beste leggen in het voorjaar of het najaar. Deze tijden zijn ideaal omdat het weer niet te warm of te koud is. De graszoden hebben tijd om te wortelen voordat het weer te droog of te heet wordt.

Als je kunt kiezen tussen het voorjaar en het najaar, dan is het leggen van graszoden beter in het voorjaar, maar dit is niet altijd mogelijk. Als je in het voorjaar graszoden wilt leggen, zorg er dan voor dat je dit doet van zodra het gras begint te groeien.

Tussen maart en juni of van september tot november

In de meeste gevallen is het namelijk beter om de graszoden tussen maart en juni te leggen, of van september tot november. Dit is het moment waarop het weer in ons land meestal goed is en er voldoende regen valt. Ook zijn de temperaturen ideaal in deze maanden. Ze liggen dan meestal tussen de 10 en de 20 graden Celsius. Op deze manier kunnen de graszoden goed wortelen en zal het gras snel groeien. Het is echter wel belangrijk dat de graszoden niet te droog of te nat zijn wanneer je ze gaat leggen.

Graszoden hebben voldoende water nodig

Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de graszoden voor het leggen voldoende water krijgen. Zo voorkom je dat ze uitdrogen en doodgaan. De graszoden kunnen het beste op een vooraf bewerkte grond worden gelegd. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze grond eerder bewerkt en is dit het ideale medium voor het aanleggen van nieuwe graszoden.

De grond losmaken

Als je graszoden wilt leggen, moet je eerst een goede plek kiezen. Zorg ervoor dat de grond niet te hard is en dat er genoeg zonlicht is. Voordat je begint met het leggen van de graszoden, moet je de grond eerst voorbereiden. Maak de grond losser met een hark en verwijder het onkruid. Als de grond niet voldoende los is, kan het zijn dat de graszoden zich niet goed hechten.

Het leggen van de graszoden

Na het voorbereiden van de grond, kun je beginnen met het leggen van de graszoden. Begin bij een hoek of een rand en werk vervolgens naar het midden. Zorg ervoor dat de graszoden aan elkaar worden gevoegd, zodat er geen gaten of lege plekken ontstaan. Druk de graszoden goed aan, zodat ze zich goed hechten aan de grond.

De graszoden voldoende water geven

Na het leggen van de graszoden, is het belangrijk dat je de graszoden water geeft. Het is het beste om de graszoden twee keer per dag water te geven, zodat ze goed kunnen groeien. Wacht tot de graszoden ongeveer vijf centimeter hoog zijn voordat je ze gaat maaien.

Ariko Graszaad rol

Ariko Graszaad rol

Gras herstel - Gras aanleg - Gras reparatie

Zeer gemakkelijk in gebruik - Biologisch gras - Grasrol 3mx0.20m


ECOstyle GazonStart AZ Organische Gazonmest

ECOstyle GazonStart AZ Organische Gazonmest

Geeft 120 dagen Voeding. Voor aanleg van Nieuw Gazon

50 M² – 1,6 KG


Ariko Graszaad rol – Gras herstel

Ariko Graszaad rol – Gras herstel

Zeer gemakkelijk in gebruik - Biologisch gras - Grasrol 10mx0.20m

Verkrijgbaar bij

bol.com (€57,50)
Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Gras herstel - Gras aanleg - Gras reparatie

Zeer gemakkelijk in gebruik - Biologisch gras - Grasrol 3mx0.20m

Geeft 120 dagen Voeding. Voor aanleg van Nieuw Gazon

50 M² – 1,6 KG

Deel ons op social media