Wanneer fruitboom planten en hoe?
Bomen en struiken

Wanneer fruitboom planten en hoe?

Wanneer kun je het beste fruitbomen planten, in het voorjaar, in de zomer, of in het najaar?

Beschik je over een prachtige tuin en eet je regelmatig een lekker stukje fruit? Dan is het plaatsen van fruitbomen in je tuin misschien wel een super goed idee! We gaan je uitleggen wanneer en waar je de fruitbomen het beste kunt plaatsen en daarnaast leggen we je ook stap voor stap uit hoe je een fruitboom plant.

Wanneer en waar fruitbomen planten?

Als je fruitbomen wilt gaan planten in de tuin om te genieten van vers fruit moet je met een aantal punten rekening houden. Waar moet je de boom plaatsen? En in welke grond moet de boom staan? Tot slot wil je natuurlijk ook weten in welke periode je ze het best kunt planten.

Kies voor een zonnige plek

Op het moment dat je ervoor kiest om fruitbomen te gaan planten is het belangrijk dat ze op een zonnige plek komen te staan. De zon zorgt ervoor dat het fruit kan rijpen en zijn heerlijk zoete smaak krijgt. Het is wel handig als ze de bomen beschut staan zodat ze goed beschermd zijn tegen flinke regenbuien. Zo voorkom je dat het fruit wordt beschadigd en dat je je oog verliest.

Grond dat rijk is aan voedingsstoffen

Fruitbomen moeten geplant worden in de grond dat beschikt over een heleboel voedingsstoffen. Wanneer je een stenige grond hebt is het aan te raden om een mengsel van aarde toe te voegen dat eenvoudig water kan doorlaten en rijk aan voeding is. Het wordt voor de boom dan makkelijk om te gaan groeien. Als de grond ook over humus beschikt is dat een extra pluspunt. Iedere fruitboom heeft zijn eigen voorkeur betreft de grond maar een bodem dat rijk is aan voedingsstoffen is toch voor iedere soort de basis. Zorg er dus voor dat dit altijd op orde is.

Plant de bomen in de herfst

Je weet nu wat de juiste locatie is om je fruitbomen te planten en met welke grond je moet werken. Maar wanneer kun je nu het beste de bomen gaan planten? Fruitbomen planten doe je voordat we weer te maken krijgen met de vorst. Dit is in de herfst. De nieuwe wortels hebben dan de tijd om de juiste vorm aan te nemen en kunnen daardoor sneller gaan groeien.

Hoe moet ik een fruitboom planten?

Als je weet welk fruit je graag in de tuin wilt hebben staan en ook waar ze moeten komen kun je gaan beginnen om de fruitbomen te gaan planten. We hebben een duidelijk stappenplan voor je geschreven zodat je er meteen mee aan de slag kunt.

Stap 1: De kluit in het water zetten

De eerste stap voordat je de boom daadwerkelijk gaat planten is de kluit in het water zetten. De wortels hebben dan de mogelijkheid om zich vol te ziugen met water. Laat het boompje ongeveer één tot twee uur staan voordat je verder gaat naar de volgende stap.

Stap 2: Een gat maken voor de boom

Dan gaan we verder met het maken van een gat waar de boom geplaatst moet worden. Hou er rekening mee dat deze ongeveer twee keer zo groot is als de kluit. De bodem moet verder goed los worden gemaakt om waterophoping te voorkomen.

Stap 3: De uitgegraven grond mengen

Het is belangrijk dat je grond dat je zojuist hebt uitgegraven gaat mengen met plantaarde van hoge kwaliteit. Dat is een goede basis voor een uitstekende fruitboom. Ga vervolgens door naar de volgende stap.

Stap 4: Een boompaal plaatsen

Er zijn bomen die een een paal nodig hebben voor een betere stabiliteit. In dat geval kun je zo’n paal in de grond plaatsen met een afstand van ongeveer tien centimeter van de stam.

Stap 5: De boom plaatsen

Nu zijn we eindelijk bij de stap gekomen dat we daadwerkelijk de fruitboom gaan planten. Plaats de boom op de plek waar je de grond hebt uitgegraven en vul het gat op met de rest van de grond. Zorg ervoor dat je rondom de boom alles goed aangestampt en indien gewenst maak je de boom vervolgens vast aan de boompaal die je zojuist hebt geplaatst. Dat laatste kan je natuurlijk overslaan als dit niet bij jou van toepassing is.

Stap 6: Voorzie de boom van een ruime hoeveelheid water

Stap nummer zes, is de laatste stap die we moeten behandelen voordat je kunt gaan genieten van de fruitboom. Zorg dat je de zojuist geplaatste fruitboom voorziet van een ruime hoeveelheid water. Doe dit regelmatig in het eerste jaar. Dit hebben ze nodig om goed te kunnen groeien.

Plant in a Box – Mix van 4 pilaar fruitboompjes

Plant in a Box – Mix van 4 pilaar fruitboompjes

Kers, pruim, peer en appel .

Pot ⌀9cm
Hoogte ↕60cm


Prunus avium Kordia

Prunus avium Kordia

Zoete donkere kers

Ø 24 cm

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,00)

Plant in a Box – TRIO Appelboom – Malus

Plant in a Box – TRIO Appelboom – Malus

3 verschillende appels aan 1 boom.

Pot ⌀17 cm
Hoogte ↕ 60-80cm


Citroenboom Toscane

Citroenboom Toscane

Zelf citroenen kweken.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€23,95)

Plant in a Box – Granaatappel

Plant in a Box – Granaatappel

Set van 3 Punica Granatum.

Pot 9cm
25-40cm

Winterhard

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Kers, pruim, peer en appel .

Pot ⌀9cm
Hoogte ↕60cm

3 verschillende appels aan 1 boom.

Pot ⌀17 cm
Hoogte ↕ 60-80cm

Set van 3 Punica Granatum.

Pot 9cm
25-40cm

Winterhard

Deel ons op social media