Wanneer beukenhaag planten?
Bomen en struiken

Wanneer beukenhaag planten?

Een beukenhaag is een dichte, groenblijvende haag die ideaal is voor privacy en windbescherming. Beukenhoogtes variëren van ongeveer 2 meter tot 12 meter of meer, afhankelijk van de soort en de leeftijd van de boom. Beukenhagen groeien het best in een kalkhoudende, vochtige en humusrijke bolle grond, in een zonnige of halfschaduwrijke standplaats.

Zaailingen of struikgewas om een beukenhaag te planten

De beste tijd om beukenhaag planten is in de late herfst of vroeg in de lente. Een beukenhaag planten kan gedaan worden door zaailingen of struikgewas. Beukenhagen zijn een van de meest voorkomende soorten haagplanten.

Waarom is een beukenhaag zo populair?

Een beukenhaag biedt onder andere privacy, windbescherming, en een esthetische waarde, het kan ook helpen bij het beheersen van erosie. Beukenhagen zijn een populaire keuze voor tuiniers vanwege hun gemak van groei en onderhoud. Beukenhaag planten kunnen gemakkelijk worden geteeld in een pot of in de grond, en hoeven slechts weinig water en voeding te krijgen. Ze zijn ook relatief ongevoelig voor ziekten en plagen.

Een winterharde struik

Een beukenhaag is een geweldige optie voor diegenen die op zoek zijn naar een winterharde struik. Hij kan wel een beetje last hebben van vorst, maar over het algemeen is hij bestand tegen alle weersomstandigheden.

Waarmee moet je rekening houden als je een beukenhaag plant?

Wanneer je een beukenhaag plant, is het belangrijk dat je rekening houdt met de standplaats, het klimaat en de grondsoort. De beukenhaag groeit het beste op een normale, zonnige plek met een goed doorlaatbare grond. In hete klimaten is het belangrijk dat de haag niet in de volle zon staat, omdat de bladeren dan kunnen verbranden, als ze continu in de volle zon staan.

Wanneer moet je een beukenhaag planten?

Het is aan te raden om de beukenhaag in het najaar te planten. Dit is omdat de jonge planten schade kunnen oplopen door vorst, maar de beukenhaag zelf is winterhard.

Een beukenhaag planten in het najaar

Beukenhaagplantingen moeten in het najaar gebeuren, tussen september en november, wanneer de bladeren van de haag zijn gevallen. Dit is de beste tijd van het jaar voor het planten van bomen en struiken. Het geeft de planten de kans om de wortels te ontwikkelen voordat het volgende groeiseizoen aanbreekt. Als je een beukenhaag in het voorjaar plant, is de kans op uitdroging en stress aan de plant veel groter.

Enkele factoren om rekening mee te houden

Als je een beukenhaag gaat planten, is het belangrijk om met enkele factoren rekening te houden. Zo moet de grond vrij zijn van ijs en een vorstlaag. Ook is het belangrijk dat de haagplanten goed geworteld zijn en bovendien moet de beukenhaag in een goed drainagegebied worden geplant.

Genieten van je beukenhaag

De beukenhaag is een sierlijke aanvulling op elke tuin en kan verschillende functies hebben. Beukenhagen zijn populair in vele tuinen. De takken zijn dicht en goed vertakt, waardoor ze een betrouwbare barrière voor erosie kunnen vormen. Een beukenhaag is daardoor uitstekend voor het beheersen van kleine erosieve gebieden, zoals hellingen en taluds.

6 meter wortelbegrenzer HDPE

6 meter wortelbegrenzer HDPE

64cm x 1mm

Voor woekerende bamboe, grassen, hagen en onkruid.GARDENA – Telescopische THS 500/48

GARDENA – Telescopische THS 500/48

Heggenschaar (gemotoriseerd)
48 cm Meslengte
25 mm Tandmes openingPowerplus POWXG6462 Elektrische hakselaar versnipperaar

Powerplus POWXG6462 Elektrische hakselaar versnipperaar

2800 Watt
Max. Ø45mm
Inductiemotor
Incl. duwstok, wielen en 60 liter opvangbak

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

64cm x 1mm

Voor woekerende bamboe, grassen, hagen en onkruid.

450 Watt
50 Centimeter
Gesnoerd

Heggenschaar (gemotoriseerd)
48 cm Meslengte
25 mm Tandmes opening

2800 Watt
Max. Ø45mm
Inductiemotor
Incl. duwstok, wielen en 60 liter opvangbak

Deel ons op social media