Verhoogd bed - Heuvelbed
Moestuin

Verhoogd bed – Heuvelbed

Een verhoogd bed, ook wel heuvelbed genoemd, verfraait elke tuin. Dankzij de hoogte is het gemakkelijk te onderhouden, zelfs geschikt voor nuttige planten zoals radijs en erwten, en tuinders kunnen het gemakkelijk bouwen. Daarnaast garandeert het lagensysteem in het verhoogde bed altijd de beste oogsten.

Bij het plannen van een tuin is het ontwerp van het bed een belangrijk punt. Verhoogde bedden zie je daarom steeds vaker naast platte bedden, gazons of fruitbomen. Het onderscheidt zich van platte bedden door zijn vaste frameconstructie, kan gemakkelijk staand worden onderhouden en is onafhankelijk van de bodemkwaliteit van de tuin. Het lagensysteem binnen een verhoogd bed maakt het zelfs mogelijk om, afhankelijk van de plant, de best mogelijke bodemgesteldheid te creëren. Verhoogde bedden zijn een pluspunt, vooral voor regio’s met een slechte bodemgesteldheid. Hobbytuiniers gebruiken steeds vaker een verhoogd bed om groenten te verbouwen in plaats van een kas.

Voordelen van een verhoogd bed

 • Werkhoogte van 80 centimeter tot een meter biedt comfortabel werken .
 • Rendement twee tot drie keer hoger dan in een laag bed van dezelfde grootte.
 • Ongedierte zoals slakken komen moeilijk in het bed.
 • Het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt verminderd.
 • Ontwerpflexibiliteit, de vorm en het materiaal van verhoogde bedden zijn individueel.
 • Speciale verhoogde bedden voor balkons en terrassen maken tuinieren en moestuinieren in de stad mogelijk.

Bouw zelf een verhoogde moestuin of bloembed

Al geprefabriceerd of helemaal zelf, een verhoogd bed creëren of zelfs zelf bouwen is tijdrovend, maar het is de moeite waard, vooral voor kleinere tuinen. Want een hoogbed kan bijna het hele jaar door gebruikt worden en vervangt zo meerdere platte bedden. Er zijn verschillende instructies op websites met doe-het-zelf-inhoud en op YouTube die relatief eenvoudig te implementeren zijn, zelfs voor tuiniers met een beetje handvaardigheid. Daarnaast zijn er ook een aantal fabrikanten die verhoogde bedden als bouwpakketten aanbieden in verschillende materialen zoals hout, steen, kunststof of gerecycled kunststof.

Praktische tips voor je eigen verhoogde bed

 • Bekleed houten bloembakken ook aan de binnenzijde met vijverfolie, dit beschermt het hout en voorkomt uitdroging.
 • Het verhoogde bed kun je beter langer dan breder maken zodat de planten goed bereikbaar blijven; gebruikelijke diepte maximaal 1,20 meter.
 • Koop geen goedkope potgrond, dat klontert sneller en beschadigt de wortels.
 • Het najaar en het voorjaar zijn ideaal voor het aanleggen van een verhoogd bloembed, omdat er dan veel natuurlijk afval in de tuin aanwezig is, waarvan de voedingsstoffen nuttig zijn voor het verhoogde bloembed.

Verhoogd bed vullen en beplanten

 1. De basis aan de onderkant vormt een fijnmazig gaas, zoals konijnengaas. Zo kunnen woelmuizen en andere knaagdieren niet naar binnen. Je kunt de onderkant natuurlijk ook gewoon dicht maken, of een verhoogd bed kopen waar de onderkant dicht is.
 2. Daarna volgt een laag grove bestanddelen zoals afgehakte takken van bomen en struiken. Ze zorgen voor een goede ventilatie. Het opgestapelde materiaal kan beter en sneller vergaan.
 3. Tuinafval, gemaaid gras en stro
 4. Normale tuinaarde, het hoeft niet van bijzonder hoge kwaliteit te zijn.
 5. Goede compost
 6. Potgrond van hoge kwaliteit om te planten

Afhankelijk van de beplanting zijn verhoogde bedden 25 cm tot een meter hoog (aardappelen: 25-30 cm, rozen: 50 cm, aardbeien: 1 meter). Dankzij het goede klimaat binnen het verhoogde bed rijpen groenten en fruit sneller en kunnen ze sneller geoogst worden, waardoor er snel voldoende ruimte is voor de volgende zaaibeurt. Hoewel bloemen natuurlijk ook goed groeien in verhoogde bedden, worden ze meestal met groenten beplant. Tomaten en pronkbonen zijn goed geschikt, maar alleen kleinere soorten. Anders worden de planten te groot om te oogsten. Ook bij het planten van grootschalige soorten als courgettes of pompoenen is voorzichtigheid geboden. Deze kunnen andere planten verjagen. Anders is een verhoogd bed ongecompliceerd, omdat je direct in het bed kunt zaaien of jonge planten kunt planten die je hebt gekocht. Hoge planten dienen in het midden geplaatst te worden en lage planten aan de rand zodat ze allemaal licht krijgen.

Materiaal: hout, steen of metaal

De frameconstructie van een hoogbed kan van verschillende materialen zijn: hout, kunststof, kokosmatten, RVS of metaal. Aangezien elk materiaal een andere stijl vertegenwoordigt, moet je overwegen waar het verhoogde bed zal komen en welk doel het zal dienen. Verhoogde bedden van hout zijn populair omdat het materiaal bij verschillende tuinstijlen past. Lariks, douglas en zachthout zoals grenen zijn populaire houtsoorten voor verhoogde bedden.

Verhoogde bedden gemaakt van andere natuurlijke materialen zoals kokosmatten zijn eveneens neutraal. Ze moeten echter na drie tot vijf jaar worden vervangen omdat ze na verloop van tijd gaan rotten. De meer permanente vorm is een verhoogd bed van natuursteen. Zo’n oplossing met stenen kan de functie van een muurtje overnemen. Maar: als het verhoogde bed aan een weg ligt, is het beter om bloemen te planten en gewassen te vermijden. Een andere manier om met stenen te werken, is door bijvoorbeeld een verhoogd bedframe te bouwen van bakstenen of zandsteen.

Als je de voorkeur geeft aan een stenen mantel voor een verhoogde bed maar geen muren wilt, zijn schanskorven ideaal. Schanskorven zijn geprefabriceerde metalen manden die eenvoudig gevuld worden met stenen. Deze constructie belooft een heldere vorm die robuust is en een lange levensduur van tientallen jaren heeft. Op het eerste gezicht lijken schanskorven een beetje omvangrijk en statisch. Ingebouwde verlichting of rotstuinplanten kunnen ze echter snel optisch losser maken.

De juiste locatie voor verhoogde bedden

Als je jouw tuin wilt verrijken met een verhoogde bloembak of verhoogde moestuin, heb je qua voordelen in principe al de juiste beslissing genomen. Desalniettemin zijn er een paar punten waarmee je rekening moet houden die latere bewerkingen nog gemakkelijker zullen maken:

 • Kies een zonnige standplaats in noord-zuidrichting, zo benut je de zonnestralen het meest effectief.
 • De grond moet vlak zijn. En je moet van alle kanten naar het verhoogde bed komen.
 • Een verhoogd bed heeft meer water nodig dan een conventioneel plat bed, vooral in de zomer. Een wateraansluiting in de buurt is daarom handig.
 • Kies voor balkon en terras een klein verhoogd bed, bij voorkeur met wieltjes. Zo verspil je geen kostbare ruimte en kun je deze indien nodig snel verplaatsen.

Liever kant en klaar kopen?

needs&wants® Groot verhoogd bed met poten,

needs&wants® Groot verhoogd bed met poten,

Verhoogd bed bloembak houten kit voor kruiden groenten bloemen.Outsunny Verhoogd bed van hout

Outsunny Verhoogd bed van hout

Koude kas kruidenbed voor tuin balkon oranje hout pc-plaat 845-378


Outsunny Verhoogd bed

Outsunny Verhoogd bed

Met LED-licht wielen en plank met plantenbed staal 845-395

Verkrijgbaar bij

bol.com (€126,90)

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Verhoogd bed bloembak houten kit voor kruiden groenten bloemen.

Koude kas kruidenbed voor tuin balkon oranje hout pc-plaat 845-378

59x77x35 Cm, Gemaakt Van Grenen Hout

Deel ons op social media