Tuinonderhoud in het voorjaar, wat moet je doen? In het voorjaar zijn er diverse klussen om de tuin er weer mooi uit te laten zien en de planten goed te laten bloeien. Hoeveel kunstmest heb je nodig? Moeten de bedden worden opgegraven?
De eerste warme zonnestralen en lentebloesems die in het bed opkomen, zorgen ervoor dat veel tuinders zin hebben om het eerste werk in de tuin te doen. Hierbij hoort een inventarisatie in het vaste plantenbed. Als de vaste planten nog niet zijn teruggesnoeid, is het tijd om de bruine stelen dicht bij de grond af te knippen of gewoon af te scheuren. Gras een handbreedte boven de grond afsnijden, zo worden verse, jonge scheuten niet beschadigd.
Tuinonderhoud in het voorjaar.
Bedden omgraven of niet?
In het verleden werd het graven van bedden als verplicht beschouwd voor elke tuinman. Tegenwoordig zien veel experts de zaken anders, althans wat betreft gronden die al zijn geplant of gebruikt. De reden: ongeveer tien miljard micro-organismen leven in een liter grond en brengen belangrijke omzettingsprocessen in gang in de tuingrond. Ze zijn gebonden aan bepaalde omstandigheden zoals temperatuur en vochtigheid in de verschillende bodemlagen. Door om te graven raakt de structuur in de war en sterven de micro-organismen af. Het is niet ongebruikelijk dat onkruidzaden als gevolg van het graven naar de oppervlakte komen en beginnen te ontkiemen.
U mag alleen spitten als een deel van de tuin dat nog niet eerder is gebruikt, opnieuw moet worden aangeplant of ingezaaid. Het wordt ook aanbevolen voor zware, leemachtige gronden, bij voorkeur in de herfst, omdat het winterweer helpt de grove structuur te doorbreken.
Verwond de wortels van bodembedekkers niet
Om vaste planten en grassen er in de zomer prachtig uit te laten zien, hebben ze in het voorjaar verzorging nodig.
Het oppervlak van de tuinaarde moet meestal iets worden losgemaakt met een cultivator of zeugtand. Zo kan er gemakkelijk compost of steenmeel in verwerkt worden. Bij het bewerken van de grond kan de wortelvorming van bodembedekkers zoals vrouwenmantel, goudaardbei en ooievaarsbeksoorten worden verstoord. Ze groeien dan slecht en zijn vatbaarder voor ziekten en plagen.
Bemesten voor een gezonde groei
In het voorjaar moeten de tuinplanten ook worden bemest, zodat ze een evenwichtige toevoer van voedingsstoffen hebben. Hoornkrullen en hoornmeel zijn populaire en zeer aan te bevelen organische meststoffen, maar voorzien de planten vooral van stikstof. Planten hebben ook fosfor en kalium nodig, evenals sporenelementen voor weelderige bloei en een goede gezondheid. Deze laatste zijn meestal overvloedig aanwezig in steenstof. De beste universele meststof is compost. Het biedt alles wat planten nodig hebben. Twee tot drie liter per vierkante meter wordt aanbevolen. Hoe je zelf een composthoop kunt maken kun je hier lezen.
Als er zogenaamde grootverbruikers zoals aardappelen en koolsoorten in de moestuin worden gekweekt, zou het eerder drie tot vier liter compost per vierkante meter moeten zijn, zwakke verbruikers zoals kruiden hebben minder voedingsstoffen nodig.
Wat helpt tegen mos?
Mos komt in veel tuinen veel voor, maar het is niet altijd een indicatie dat de grond te zuur is. Mos heeft de neiging om korstvorming op het bodemoppervlak aan te geven. Een lichte verruwing en het inwerken van steengruis is vaak verstandiger dan bekalken. Kalken heeft alleen zin als vooraf de pH-waarde van de grond is bepaald en uit de analyse blijkt dat de grond te zuur is. In feite zijn de meeste tuingronden voldoende voorzien van kalk. Hoe je mos uit het gazon kunt verwijderen kun je dat in ons artikel over mos uit het gazon verwijderen lezen.
Voorkom ziekten van rozen
Hygiënemaatregelen zijn erg belangrijk. Rozentakken die verdachte bruine vlekken op hun oppervlak vertonen en waarvan sommige al openscheuren, moeten consequent tot op het gezonde hout worden verwijderd. Dit zijn vaak ziekten die niet direct kunnen worden bestreden, alleen het preventief verwijderen van de getroffen gebieden voorkomt dat ze zich verspreiden. Gedroogde bladeren van de planten moeten ook uit het bed worden gehaald en met het huisvuil worden weggegooid, zodat eventuele schimmelziekten zich niet kunnen verspreiden.
Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.