Tuin onderhoud in de herfst
Onderhoud en mest

Tuinonderhoud in de herfst

Tuinonderhoud in de herfst, een prachtig seizoen vol kleuren, maar het is ook de tijd waarin je tuin een beetje extra aandacht nodig heeft. Terwijl de bladeren vallen en de temperaturen dalen, is het zaak om je tuin winterklaar te maken. Dit is niet alleen belangrijk voor de uitstraling van je tuin, maar ook voor de gezondheid van je planten en de kwaliteit van je grond. Hier is een uitgebreide lijst van klusjes die je het beste in de herfst kunt aanpakken.

Tuinonderhoud in de herfst

Bladruimen

Dit is misschien wel het meest voor de hand liggende herfstklusje. Bladeren die op het gazon blijven liggen, kunnen zorgen voor een minder gezonde grasmat doordat ze het licht blokkeren. Het is dus aan te raden om regelmatig bladeren op te ruimen. Je kunt het verzamelde bladafval ook gebruiken als mulch voor je bloembedden of om compost van te maken.

Snoeien

Niet alle planten hebben in de herfst snoei nodig, maar er zijn er zeker een paar die er baat bij hebben. Denk hierbij aan fruitbomen, rozen en sommige sierstruiken. Door te snoeien verwijder je dode of zieke takken en stimuleer je nieuwe groei. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over welke planten je moet snoeien en hoe je dat het beste kunt doen.

Gazonverzorging

Het gazon heeft in de herfst ook wat extra aandacht nodig. Maai het gras nog één of twee keer voordat de winter invalt, maar laat het wat langer dan je in de zomer zou doen. Hierdoor kan het beter tegen de kou. Verder is het aan te raden om kale plekken opnieuw in te zaaien en eventueel je gazon te bemesten met een herfstbemesting.

Voorbereiden op vorst

Zodra de temperatuur begint te dalen, is het belangrijk om maatregelen te nemen om je planten tegen de vorst te beschermen. Vorstgevoelige planten kunnen het beste naar binnen worden gebracht. Voor de planten die buiten blijven, kan het helpen om ze te bedekken met speciale vorstdekens of een laag mulch.

Bloembollen planten

De herfst is de perfecte tijd om voorjaarsbloeiende bloembollen te planten. Denk hierbij aan tulpen, narcissen en krokussen. Deze bloemen zullen in het voorjaar je tuin opfleuren. Lees goed op de verpakking hoe diep en hoe ver uit elkaar je de bollen moet planten.

Water geven

Ook al wordt het koeler, je planten hebben nog steeds water nodig. Het is echter niet nodig om net zo veel water te geven als in de zomer. Het beste is om dit per plantensoort te bekijken. Sommige planten gaan in een soort winterslaap en hebben dan minder water nodig, terwijl andere planten nog steeds actief zijn.

Composthoop aanleggen

Als je dat nog niet gedaan hebt, is de herfst een uitstekende tijd om een composthoop aan te leggen. Hier kun je tuinafval, maar ook keukenafval zoals groente- en fruitresten, op een milieuvriendelijke manier verwerken. De compost kun je later gebruiken om je tuin te bemesten.

Onkruid wieden

Tot slot is het belangrijk om het onkruid te blijven wieden. Dit lijkt misschien een nooit-eindigende taak, maar in de herfst is het extra belangrijk. Onkruid kan namelijk overwinteren en je in het voorjaar veel werk bezorgen.En denk er aan dat de winters steeds warmer worden, er minder vorstdagen zijn, en dat onkruid dus steeds makkelijker kan overleven.

Door tijdens de herfstmaanden aandacht te besteden aan deze klusjes, leg je een goede basis voor een prachtige, gezonde tuin in het voorjaar. Het kost misschien wat tijd en inspanning, maar de resultaten zijn het meer dan waard. En zeg nu zelf: er is toch niets fijner dan in het voorjaar te kunnen genieten van een tuin die tot bloei komt?

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media