Topinamboer, plant kleine zonnebloemen en oogst de knollen. Wanneer de meeste planten in het tuinjaar al hun hoogtepunt hebben bereikt, zal de aardpeer, want zo wordt de tpinamboer ook wel genoemd, nog lang doorbloeien. Vooral in de herfst verrijken de gele bloemen, die op kleine zonnebloemen lijken, je tuin. Deze laatbloeier stelt weinig eisen en kan makkelijk vermeerdert worden.
Als de aardpeer eenmaal in de tuin is, verspreidt hij zich snel. De plant is meerjarig, de knollen blijven in de grond en zullen het komende jaar weer uitlopen. De knollen vermeerderen zich snel in de tuin, waardoor de planten al snel in grotere groepen tussen naburige planten hun plaats innemen. Het kan ook worden vermeerderd door zaden, die kunnen worden gekocht in speciaalzaken.
Wanneer de artisjok van Jeruzalem, een andere naam voor de aardpeer, hoog wordt, tot drie meter hoog in de herfst, domineert hij steeds meer gebieden in de tuin. Dus het kan zinvol zijn om knollen te verwijderen en wilde groei te beteugelen. Omdat de lange vaste planten snel groeien en gezien hun grootte schaduw kunnen werpen op naburige planten, moet ervoor worden gezorgd dat kleinere, gevoeligere planten niet te veel worden verdrongen.
Aan de andere kant bieden de artisjokken van Jeruzalem groene privacy, vooral in de herfst, wanneer de eerste bomen en struiken al hun bladeren verliezen. De vaste planten stellen weinig eisen en groeien bijzonder goed op humusrijke, licht zanderige grond. De planten ontwikkelen zich zeer goed als ze in het begin licht vochtig worden gehouden. Als ze eenmaal een beetje omhoog zijn geschoten, verdragen ze ook in de zomer de droge fasen heel goed, waardoor de bloemen heel gemakkelijk te verzorgen zijn.
Een zonnige tot gedeeltelijk beschaduwde standplaats is ideaal zodat de aardpeer in de late herfst nog voldoende zonlicht kan krijgen. Vooral als het licht ‘s middags wat schuiner valt, schitteren de bloesems prachtig, en dit gaat door tot in november.
Bovendien levert het vooral in de nazomer en herfst waardevol voedsel voor bijen en wordt het dan vaak gebruikt door andere insecten.
Meer dan een simpele groente
Er zijn talloze soorten aardpeer, bijvoorbeeld een exemplaar met roodachtige knollen. Behalve als groente wordt er ook sterke drank uit gedistilleerd.
De knollen smaken lichtzoet en kunnen rauw in een salade worden bereid, maar ook, zoals aardappelen, gekookt worden. Er zijn talloze recepten voor, als puree, als soep, gebakken of gekookt. Vers verwerkt zijn de knollen ook nog eens erg gezond, vezelrijk en bevatten ze nauwelijks calorieën.
In dit opzicht kun je je met gemak verheugen op de verspreiding van de aardpeer in de tuin. Alleen in de zomer mag er niet geoogst worden, omdat de knollen dan nog klein zijn en niet erg smakelijk zijn.
Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.