Tips voor het bemesten, water geven en dieven van tomaten. De planten hebben veel verzorging nodig en zijn helaas geen gegarandeerd succes. Dus als je denkt dat je over een paar maanden heerlijke, sappige tomaten hebt zonder er iets voor te doen, dan heb je het mis. Om bruine tomaten of zelfs verwelkte tomatenplanten te voorkomen, volgen hier enkele verzorgingstips.
Bescherm tomaten tegen water en regen
Tomatenplanten zijn erg vatbaar voor schimmelziekten. Helaas verspreiden deze schimmels zich bijzonder goed in warme, vochtige klimaten, bijvoorbeeld in een kas of tijdens een vochtige zomer. Zorg er daarom bij het watergeven voor dat alleen de wortels worden bewaterd en dat er geen water op de bladeren komt. Bovendien moeten de tomatenplanten worden beschermd tegen regen. Anders kan het gebeuren dat de tomatenplant wordt aangevallen door de zogenaamde Phytophthora. Een dergelijke ziekte leidt meestal binnen enkele dagen tot volledig falen van de plant. Er moet dus snel gehandeld worden. Bruinrot is te herkennen aan grijsbruine vlekken die zich eerst op de bladeren vormen en later zelfs op de vrucht zelf. De aangetaste delen moeten onmiddellijk worden verwijderd, zodat niet de hele tomatenplant wordt aangetast.
Knijp tomatenplanten af, ook wel dieven genoemd
De nachtschadeplanten hebben veel voedingsstoffen nodig. Om ervoor te zorgen dat er voldoende voedingsstoffen zijn voor de vruchten, d.w.z. de tomaten zelf, moeten de planten meerdere keren worden uitgeknepen, d.w.z. bevrijd van zijscheuten (gierige scheuten). Dit noemen we in Nederland ook wel dieven. Zijscheuten zijn dunner dan de hoofdscheut en groeien in de oksels tussen de bladeren en stengels. Op deze manier wordt de kracht niet verdeeld in steeds meer zijtakken en vertakkingen, maar in de vruchten. Hoe groter de planten in de zomer worden, hoe meer ze gecontroleerd moeten worden op stekende scheuten. In de nazomer kunnen deze binnen enkele dagen omhoog schieten.
Overbodige scheuten als natuurlijke mest
De geknepen scheuten kunnen als meststof voor de plant worden gebruikt door ze op de humus onder de tomatenplant te leggen. Dit beschermt ook de grond tegen snelle uitdroging in droge omstandigheden.
Altijd voldoende water geven
Tomatenplanten moeten regelmatig worden bewaterd. Op warme zomerdagen kan een plant meerdere liters water nodig hebben. Maar de planten mogen ook weer niet verdrinken. Zoals hierboven vermeld, kan te veel vocht leiden tot schimmelziekten.
Natuurlijke meststof voor groei
Voor onze tomatenplanten gebruiken we alleen natuurlijke meststoffen. Vooral voor tomatenplanten is het mengen van brandnetelbouillon de moeite waard. Dit heeft twee functies. Enerzijds kan het dienen als meststof. De brandnetelbouillon wordt gemengd met het water om te drenken en de wortels worden bewaterd.
Anderzijds kan de brandnetelbouillon ook direct als meststof op de plant worden aangebracht. Door het rechtstreeks op de plant aan te brengen, wordt het beschermd tegen bijvoorbeeld bladluis. Er moet ook op worden gelet dat de plant niet te nat wordt. De brandnetelbouillon kun je het beste aanbrengen met een spuittank of een grotere spuitfles.
Gebruik compostrijke grond voor tomaten
In principe moeten de tomaten op compostrijke grond staan. Dit werkt bijvoorbeeld heel goed in een verhoogd bed en ze krijgen hier meestal voldoende zon.
Wilhelmus Hengstmengel is sinds eind 2008 woonachtig in Tirol, nu in Imst, geniet steeds meer van de tuin, het balkon, en de moestuin. Een passie om het mooi te laten bloeien, om de stevigste en grootste vruchten te verkrijgen, en de mooiste bladgroenten en kruiden te kweken.
Na al die jaren 'oefenen' staan de tuin, de planten en de (fruit)bomen er ook dit jaar weer fantastisch voor.