Tips voor een kleine tuin
Mooie tuin

Tips voor een kleine tuin

Een kleine tuin hoeft niet veel onderhoud te vergen en kan toch een prachtige plek zijn om te ontspannen of te entertainen. Als je slim te werk gaat, kun je een kleine tuin aanleggen die precies bij je stijl en je wensen past.

De juiste planten kiezen

De sleutel tot een succesvolle kleine tuin is het kiezen van de juiste planten. Kies planten die niet te groot worden, zodat ze niet overheersen. Ga voor eenvoudige lijnen en ontwerpen en kies planten met een minimum aan bladeren, zodat er meer zon naar binnen kan schijnen. Bij het kiezen van de juiste planten is het ook belangrijk om rekening te houden met het onderhoud ervan. Kies planten die niet te veel water nodig hebben en die niet veel snoeiwerk vergen.

Texturen toevoegen aan je tuin

Om ervoor te zorgen dat je kleine tuin niet te saai wordt, kun je verschillende texturen toevoegen door het gebruik van verschillende soorten materialen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van hout, stenen en metalen in verschillende tinten en texturen. Je kunt ook spelen met licht en schaduw door het aanplanten van bomen en struiken.

Voldoende privacy maken

Als je een kleine tuin hebt, is het ook belangrijk om te zorgen voor voldoende privacy. Plant bomen en struiken aan de randen van je tuin om ervoor te zorgen dat je niet in het zicht van je buren staat. Je kunt ook een houten of een stenen schutting plaatsen.

Een kleine tuin aanleggen

Een kleine tuin kan een prachtige plek zijn om te ontspannen en te genieten van de natuur. Door slim te werk te gaan, kun je een tuin aanleggen die perfect bij je stijl en je wensen past.

Houd het eenvoudig

Bij het ontwerpen van een kleine tuin is het belangrijk om het eenvoudig te houden. Dit betekent niet dat je tuin saai of eentonig hoeft te zijn, maar probeer te voorkomen dat het er te druk uitziet. Een eenvoudig ontwerp zal ook makkelijker te onderhouden zijn. Eenvoud houdt je tuin overzichtelijk en gemakkelijk te onderhouden.

Kies de juiste planten

Niet alle planten zijn geschikt voor een kleine tuin. Kies bijvoorbeeld voor kleinere soorten bomen en struiken in plaats van grote exemplaren. Als je graag bloemen wilt, kies dan voor eenjarige bloemen die niet te veel ruimte in beslag nemen.

Gebruik verticale ruimte

In een kleine tuin is het belangrijk om de verticale ruimte optimaal te benutten. Je kunt bijvoorbeeld klimplanten gebruiken om een muur of een hek te beplanten. Op die manier creëer je meer diepte en een groter gevoel van ruimte.

Wees creatief met materialen

In een kleine tuin is het belangrijk om creatief te zijn met de materialen die je gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld kleine steentjes in plaats van grote platen tegels, of gebruik glas in plaats van hout voor een transparant effect.

Maak gebruik van verlichting

Verlichting kan een groot verschil maken in een kleine tuin. Je kunt bijvoorbeeld lampjes aan de buitenkant van je huis plaatsen, of een tuinverlichting gebruiken om een sfeervolle tuin te creëren.

Kies een goed tuinontwerp

Een goed tuinontwerp zorgt ervoor dat je tuin mooi is ingericht en het geeft je ook een goed uitgangspunt om te werken. Je kunt in je tuinontwerp bijvoorbeeld bomen en struiken planten om een natuurlijke afscheiding te maken en er ook voor te zorgen dat je meer privacy hebt.

Leg een pad aan

Dit maakt het gemakkelijker om door de tuin te lopen en het ziet er ook netter uit.

Zorg ervoor dat je tuin een goede drainage heeft

Dit voorkomt dat er water in je tuin blijft staan en maakt het gemakkelijker om je tuin schoon te houden.

Plant bloemen en planten die niet veel ruimte nodig hebben

Dit zorgt ervoor dat je tuin niet te vol wordt en het geeft je ook meer ruimte om te bewegen.

Gebruik verschillende niveaus in je tuin

Verschillende niveaus maakt het gemakkelijker om verschillende planten te kweken en het geeft ook meer diepte aan je tuin.

Kies voor een tuin met een minimalistische uitstraling

Dit maakt het gemakkelijker om een kleine tuin netjes te houden en geeft je ook meer ruimte om te bewegen.

Gebruik een stappenplan voor een kleine tuin

 • Maak een plan: bepaal wat je wilt en waar je het wilt hebben. Teken het uit of maak een moodboard om je inspiratie te verzamelen.
 • Kies de juiste planten: kies planten die niet te groot worden, zodat ze niet in elkaar groeien. Kies ook planten die niet te veel water nodig hebben.
 • Verschillende lagen: maak gebruik van hoge en lage planten en verschillende struiken, zoals Coniferen, Buxus en Taxus. Dit geeft diepte en maakt je tuin spannender.
 • Whitewash: een makkelijke manier om je tuin luchtiger en ruimer te laten lijken is door de muur te whitewashen. Dit geeft ook een rustige en ontspannen sfeer.
 • Spiegels: plaats een aantal spiegels in je tuin, zodat het lijkt alsof je tuin oneindig is. Dit is een truc die je vooral kunt gebruiken in een kleine tuin.
 • Licht: maak gebruik van licht om je tuin spannender te maken. Denk aan spots in bomen, verlichte borders of kaarsjes in lantaarns.
 • Kleur: gebruik kleur om je tuin levendiger en aantrekkelijker te maken. Kies bijvoorbeeld voor bloemen in felle kleuren of planten met bijzondere bladeren.
 • Accessoires: maak je tuin af met leuke accessoires, zoals een tuinbank, een fontein of een beeldje. Kies iets wat bij je tuin en je stijl past.
 • Tuinonderhoud: onthoud dat een tuin ook onderhoud nodig heeft. Geef je tuin elke week een klein beetje liefde en aandacht en je zult er jarenlang plezier van hebben.
 • Kies een goede locatie: Zorg ervoor dat je tuin een plek krijgt die genoeg zonlicht krijgt. Als je tuin te weinig zonlicht krijgt, zullen de planten niet goed groeien.
 • Kies de juiste planten: Planten die goed groeien in kleine tuinen zijn onder andere druiven, kruisbloemen, asters en lavendel.
 • Zorg voor een goede drainage: Goede drainage is belangrijk in een kleine tuin. Zorg ervoor dat er geen water opstapelt in je tuin, want dit kan de planten beschadigen.
 • Gebruik stenen of tegels: De uitstraling van je tuin zal een meer afgewerkte indruk geven met stenen of tegels.
 • Gebruik een tuinslang: Een tuinslang is handig om je planten water te geven. Zorg ervoor dat je tuinslang lang genoeg is, zodat je alle planten kan bereiken.
 • Kies voor een minimaal onderhoud: Kies planten die niet veel onderhoud nodig hebben. Zo hoeft je tuin niet elke week besproeid te worden en hoeven de planten niet elke dag gesnoeid te worden.
 • Vermijd groot tuinmeubilair: Tuinmeubelen die te groot zijn voor je tuin, kunnen ervoor zorgen dat je tuin kleiner lijkt. Kies in plaats daarvan voor kleiner tuinmeubilair of vermijd het helemaal.
 • Kies planten die bij je tuin en je stijl passen: Als je bijvoorbeeld een minimalistische stijl hebt, kun je kiezen voor strakke lijnen en eenvoudige planten.

Als je rekening houdt met bovenstaande tips, kun je een mooie en gezellige, kleine tuin creëren!

De nieuwe kleine tuin

De nieuwe kleine tuin

Dit boekje gaat nog verder met het invullen van een prachtige kleine tuin.


Cobb Pro Compact Houtskoolbarbecue

Cobb Pro Compact Houtskoolbarbecue

Perfecte barbecue in een tuin met weinig ruimte.

Ø30 cm - Zwart

Verkrijgbaar bij

bol.com (€149,00)

inklapbare Vuurschaal – Vuurkorf voor buiten

inklapbare Vuurschaal – Vuurkorf voor buiten

Opvouwbaar, roestvrij staal, mobiele mini-vuurkorf.
41,5 x 41,5 cm
opbouw zonder gereedschap

Verkrijgbaar bij

bol.com (€25,95)

Het grote boek voor de kleine tuin

Het grote boek voor de kleine tuin

Maar liefst 352 pagina's boordevol ideeën voor een kleine tuin.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,00)
Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Dit boekje gaat nog verder met het invullen van een prachtige kleine tuin.

Deel ons op social media