Makkelijk te planten en te oogsten – en zo gezond!
Snijbiet is extreem gezond en lekker. Het is heel gemakkelijk te verzorgen en gemakkelijk te kweken. Sommige mensen kennen hem onder de naam Mangold. Snijbiet groeit het beste in grond die rijk is aan humus en voedingsstoffen. Daarom is het verhoogde bed een ideale plek voor deze groente. Omdat dit meestal zonnig is, is alles wat de snijbiet nodig heeft om snel te groeien aanwezig.
Er zijn twee soorten snijbiet
Twee soorten snijbiet zijn bijzonder bekend. De snijbiet en de snij- of bladsnijbiet. In het geval van snijbiet kun je niet alleen de bladeren gebruiken, maar ook de dikke bladstelen – meestal in rood of geel. Van de gesneden snijbiet, die dunnere stelen heeft, oogst je alleen de spinazie-achtige bladeren. Het geeft steeds weer nieuwe bladeren en kan dus over een lange periode worden geoogst.
Waar kun je snijbietplanten kopen?
Ik kocht onze jonge planten op de wekelijkse markt. Ik heb altijd goede ervaringen met voorgekweekte planten. Maar je kunt ook zaden kopen, dan duurt de kweek wat langer. Ik heb ook kleine snijbietplanten gezien in bouwmarkten of tuinscentra. De meeste mensen vinden de snijbietsoorten met gele en rode stam bijzonder mooi, een lust voor het oog in het verhoogde bed. Bovendien wordt snijbiet vermeden door slakken, wat de teelt vergemakkelijkt. Je hoeft dus minder te doen om slakken kwijt te raken, en meestal worden de aangrenzende groenten ook met rust gelaten.
Hoe en wanneer plant je snijbiet?
De snijbiet wordt 30 tot 40 centimeter uit elkaar geplant, omdat de bladeren behoorlijk groot kunnen worden. Je kunt de eerste buitenste bladeren van de gesneden snijbiet 6 tot 8 weken na het zaaien of enkele weken na het planten van de jonge planten oogsten. De stengel snijbiet duurt iets langer. Nogmaals, ik raad aan om de buitenste bladeren te oogsten. De rest blijft aan de plant, waardoor deze langer vers blijft. Snijbiet is helaas maar korte tijd houdbaar na de oogst. In de koelkast in een vochtige doek hooguit 1-2 dagen.
De ideale planttijd is vanaf april – mei, als de nachtvorst voorbij is. Als koude dagen of nachten worden aangekondigd, dek de jonge plant dan af en bescherm hem. In de winter kan de snijbietplant in het bed blijven. Hij is licht winterhard en kan in milde streken buiten blijven. Eventueel bedek je de planten af met wat kreupelhout ter bescherming tegen extreme kou. Volgend voorjaar zullen de planten weer ontkiemen.
Bereiding van snijbiet
Snijbiet wordt meestal op dezelfde manier bereid als spinazie. En dezelfde regels zijn van toepassing als bij spinazie, snijbiet moet bijvoorbeeld niet worden opgewarmd. Snijbiet is erg gezond en bevat weinig calorieën, en de plant bevat veel vitamines (K, A en E) evenals natrium, magnesium, ijzer en kalium.
Gestoomd als plantaardig bijgerecht is een variant . Snijbiet kan ook worden gebakken en ontwikkelt dan heerlijke aroma’s. Pastagerechten met snijbiet zijn snel gemaakt en brengen een gezonde afwisseling op het bord. Mangold kan ook rauw gebruikt worden in een salade.
Wilhelmus Hengstmengel is sinds eind 2008 woonachtig in Tirol, nu in Imst, geniet steeds meer van de tuin, het balkon, en de moestuin. Een passie om het mooi te laten bloeien, om de stevigste en grootste vruchten te verkrijgen, en de mooiste bladgroenten en kruiden te kweken.
Na al die jaren 'oefenen' staan de tuin, de planten en de (fruit)bomen er ook dit jaar weer fantastisch voor.