Onderhoud en mest

Schoffelen en frezen

Tuin schoffelen en frezen. Ieder jaar opnieuw moet je weer aan de slag in de tuin. De tuin schoffelen om onkruid te verwijderen om te kunnen genieten van onze buitenplaats. Wanneer je gebruik maakt van een tuinfrees helpt dat ook bij het vernietigen van ongewenste planten.

De tuin schoffelen

Het is misschien niet het leukste klusje dat op de planning staat, maar als je van het onkruid af wilt moet je toch echt een keer aan het schoffelen beginnen. Als je gaat schoffelen is het belangrijk dat het onkruid wordt doorgesneden net boven de wortels. De rest zal uitdrogen op het moment dat de zon gaat schijnen. Op deze manier groeit het onkruid minder snel terug. Schoffelen doe je het best op het moment dat er een droge grond is. In de meeste gevallen wordt het gedaan in het voorjaar.

Er zijn verschillende schoffels te verkrijgen waarmee je aan de slag kunt gaan. Doorgaans gebruikt men de standaard schoffel met een lange steel. Dat zorgt ervoor dat je geen last van je rug krijgt omdat je niet hoeft te bukken. Dat is dus prettig werken. Als je niet wilt dat eventuele andere planten schade oplopen kun je gebruik maken van een handschoffel. Ideaal voor precisiewerk.

Als je de schoffel gaat gebruiken moet je goed opletten wat je doet. Het lijkt een simpel klusje maar als je daadwerkelijk effect wilt zien is het belangrijk dat je het op de juiste manier doet. Schoffel al sturend op een laag tempo langs alle planten en zorg ervoor dat je niet te diep gaat. Het is de bedoeling dat je gaat snijden en het niet loswerkt.

Het is heel belangrijk dat je de schoffel goed onderhoudt zodat onkruid zonder moeite verwijderd kan worden. Zorg er daarom voor dat je iedere keer voor gebruik het blad even behandelt met een metaalvijl. Het is ook mogelijk om een wetsteen te gebruiken.

Een tuinfrees gebruiken

Als de grond om moet worden omgezet kun je er voor kiezen om te gaan spitten of ploegen maar dat kost een heleboel werk. Een goed alternatief dat minder tijdrovend is een tuinfrees gebruiken. Tijdens het frezen zal de grond worden omgezet maar ook profiteer je meteen van een gezondere grond omdat het wordt voorzien van meer lucht. Zo is de grond beter vruchtbaar waardoor nieuwe planten gegarandeerd succes zullen hebben. Een ander groot voordeel is dat ook onkruid wordt verwijderd.

Met behulp van de messen die op de machine zijn gemonteerd worden grovere stukken klein gemaakt. Je kan er eventueel verse aarde aan toevoegen of mest. Frezen kun je doen wanneer de grond droog is. Men kiest meestal voor het voorjaar. Gebruik de tuinfrees nooit wanneer de grond nat is.

Waar je goed op moet letten is dat je niet de onderste laag gaat frezen. Er bestaat dan de kans dat de grond inzakt na een tijd. Let daar dus goed op.

Een tuinfrees is een dure machine waardoor het wellicht voor jou niet interessant is. Echter bestaat er ook de mogelijkheid om dit apparaat te huren. Ook handig als je het voor de eerste keer wilt uitproberen.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

14 cm - 160 cm steel - Compleet

Schoffel - Onkruidkoelie - 15 cm

Deel ons op social media