Rucola kweken en oogsten is super eenvoudig
Moestuin

Rucola kweken en oogsten is super eenvoudig

Rucola kweken en oogsten is super eenvoudig. Dit voorjaar kochten we een paar rucolazaailingen van een kwekerij en plantten ze in verhoogde bedden. Een goed idee. Het kruid verrijkt zoveel gerechten en is gemakkelijk te planten en te oogsten in de tuin. En het heeft, als je een paar plantjes laat doorgroeien, erg leuke bloemen, zoals je op de foto hierboven kunt zien. De wilde variant heeft overigens gele bloemen.

Rucola, ook wel tuinraket genoemd, groeit bijzonder goed op zonnige locaties. De zaailingen kunnen al in april naar buiten. Hiervoor je ze in een verhoogd bed planten, ongeveer 10 tot 20 centimeter uit elkaar.

Vergeet daarna niet regelmatig water te geven, maar vermijd wateroverlast. De slablaadjes groeien snel, zodat ze al na enkele weken voor de eerste keer geoogst kunnen worden. Zaaien in het voorjaar was voor ons zeer de moeite waard, maar doorzaaien in de zomer was minder succesvol.

De oogst begint in de lente

Wacht niet te lang met oogsten. Hoe langer en dikker de bladeren al zijn gegroeid, hoe scherper de smaak. Meestal snijden we de bladeren op een lengte van ongeveer 10 centimeter af met een mes. Laat aan elke plant een paar stengels over en de plantjes zullen weer bladeren vormen en je kunt zo meerdere keren per jaar oogsten. De stengels zijn licht bitter van smaak. Mosterdoliën zorgen voor het intensieve nootachtige aroma.

Als je het kruid laat groeien, begint het te bloeien. De bladeren, die dan groot zijn geworden, hebben een wat bittere en scherpere smaak. Vitaminerijk ingrediënt voor salades en pastagerechten Rucola gebruiken we vooral als frisse toevoeging aan pastagerechten, pizza’s en salades. Rucola moet geoogst worden meteen verwerkt worden en geserveerd, dan is hij het lekkerst. Er kan ook een pesto van gemaakt worden. De rucola is rijk aan vitamines, daarnaast bevat het foliumzuur en mineralen zoals kalium en calcium, bètacaroteen.

Rucola en wilde rucola

Naast de gecultiveerde rucola is er ook de wilde variant. De wilde rucola bloeit geel en heeft nog sterker ingesneden, gekartelde bladeren. Het is meerjarig en de bloemen zijn eetbaar. Daarentegen heeft de tuinraket witte bloemen, de bladeren zijn niet zo intens van smaak. Natuurlijk werkt rucolakweek niet alleen in bedden, maar ook goed in potten op het balkon of terras.

In een verhoogd bed kan snel veel rucola worden geoogst. Gewoon de bladeren afknippen, als er nog een paar scheuten over zijn zullen ze weer uitlopen en je knipt ze niet te kort.

Je kunt overigens ook rucola zaaien. Zaai het vanaf half februari binnen, en vanaf half maar tot september buiten of in een koudebak.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media