Roos snoeien
Planten

Roos snoeien

Hoe kun je het beste rozen snoeien? Rozen komen het beste tot bloei als ze in het voorjaar en in de zomer regelmatig gesnoeid worden. Het snoeien van rozen stimuleert namelijk de aanmaak van nieuwe scheuten en bloemen. De beste manier om rozen te snoeien is door ongeveer een derde van de takken weg te knippen. Wanneer je rozen snoeit is erg belangrijk, want als je ze te laat snoeit dan kan dit ervoor zorgen dat de roos minder goed tot bloei komt.

Waarom moet je rozen snoeien?

Je snoeit een roos om ervoor te zorgen dat hij mooi bloeit en gezond blijft. Je snoeit rozen ook om ongedierte te verwijderen, zoals bladluizen en tripjes. Het snoeien van een roos is niet moeilijk, maar je moet wel weten wanneer en hoe je het moet aanpakken.

Hoe snoei je een roos?

Om een mooie bloemenschikking te kunnen maken, is het belangrijk dat je de takken zo snoeit dat je de bloemknop niet beschadigt. De bloemknop zit altijd aan het einde van een tak. Als je de bloemknop beschadigt, zal de bloem niet goed opengaan. Bovendien is het belangrijk dat je niet te veel snoeit. Het is beter om kleine snoeibeurten in te lassen, zodat je de plant niet beschadigt.

Echter hangt dit ook af van de soort roos. Sommige rozen, zoals Engelse rozen, moeten in het voorjaar worden gesnoeid. Als je niet zeker weet wanneer je precies jouw soort rozen moet snoeien, kun je het beste je tuinman of een andere deskundige vragen.

Wanneer moet je rozen snoeien?

Je kunt een roos het beste snoeien in het voorjaar, voordat hij gaat bloeien. Als je rozen in het najaar snoeit, kan hij minder goed overwinteren. De allerbeste tijd om rozen te snoeien is in het vroege voorjaar, ongeveer een maand voordat de nieuwe knoppen verschijnen. Vergeet niet dat je rozen niet te hard mag snoeien, want anders zullen ze geen mooie bloemen produceren. Als je rozen in de winter snoeit, snoei dan niet te ver terug, anders kunnen ze bevriezen.

Hoe vaak moeten rozen gesnoeid worden?

Rozen moeten ongeveer eenmaal per maand gesnoeid worden, om ervoor te zorgen dat ze mooi blijven groeien. Vergeet niet dat je de rozen niet te hard moet snoeien, anders zullen ze geen mooie bloemen produceren.

Een stappenplan om rozen te snoeien

Bij het snoeien van rozen is het belangrijk dat je de juiste snoeischaar gebruikt. Gebruik een schaar met een dunne, scherpe blad. Het snoeien van een roos gaat dan als volgt:

  1. Begin met het snoeien van je rozen in het vroege voorjaar, wanneer de scheuten nog kort zijn.
  2. Start met het verwijderen van alle dode takken. Knip de takken net boven een knoop door.
  3. Snoei de takken die kruisen, zodat de roos mooi kan bloeien.
  4. Verwijder alle zieke of beschadigde takken.
  5. Snoei de rozen tot ongeveer 15 cm boven de grond.
  6. Knip de takken die langer zijn dan een halve meter af, zodat de roos mooi in model blijft.
  7. Snoei de takken die naar binnen groeien, zodat de roos mooi rond blijft.
  8. Gebruik geen chemicaliën om de roos te snoeien.

Als je een roos snoeit, is het belangrijk dat je deze stappen volgt. Op deze manier snoei je de roos op de juiste manier.

Oculeermes 17 cm | Snoeien van rozen

Oculeermes 17 cm | Snoeien van rozen

Speciaal mes voor het snoeien van rozen.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€24,95)

Snoeien

Snoeien

Leuk boekje, dat je precies laat weten hoe de diverse planten gesnoeid moeten worden.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,70)

Stap-voor-stap snoeien

Stap-voor-stap snoeien

Leer stap voor stap, hoe je het beste kunt snoeien.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€22,10)


Rozenschaar

Rozenschaar

Een snoeischaar waarmee het snoeien van rozen nog gemakkelijker gaat.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,95)
Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Eén van de meeste verkocht snoeischaren in Nederland.

Deel ons op social media