Rabarber planten
Moestuin

Rabarber planten

Rabarber planten, als je graag zelf groenten en fruit kweekt in je tuin, is rabarber een uitstekende keuze. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het planten, verzorgen en oogsten van rabarber, inclusief in welke tijd van het jaar je het beste kunt planten, hoe je rabarber kunt vermeerderen, welke soorten populair zijn en waarom.

Rabarber planten: voorjaar of herfst

Rabarber kan zowel in het voorjaar als in de herfst geplant worden, maar elke periode heeft zijn eigen voordelen.

Voorjaar

Het planten van rabarber in het voorjaar, tussen maart en april, geeft de planten een goede start. De bodem is vochtig en warm, wat helpt bij het ontwikkelen van sterke wortels. Zorg ervoor dat je de grond goed voorbereidt door deze los te maken en te verrijken met compost of mest.

Herfst

De herfst, tussen oktober en november, is ook een geschikte tijd om rabarber te planten. Hoewel de bodem koeler is, zijn de omstandigheden nog steeds gunstig voor wortelgroei. Planten in de herfst geeft de rabarber een voorsprong op het volgende groeiseizoen.

Planten in een plantenbak of pot

Ja, het is mogelijk om rabarber in een plantenbak of pot te planten. Kies hiervoor een grote pot met een diameter van minstens 50 cm en zorg voor een goede afwatering. Gebruik hoogwaardige potgrond en plaats de pot op een zonnige plek in je tuin.

Na hoeveel jaar kun je oogsten

Je kunt meestal beginnen met het oogsten van rabarber in het tweede jaar na het planten. Het eerste jaar is het belangrijk om de plant te laten groeien en sterke wortels te ontwikkelen. Vanaf het tweede jaar kun je enkele stelen oogsten, maar doe dit niet te veel om de plant niet te verzwakken. In het derde jaar kun je dan meer stelen oogsten.

Hoe oogsten: knippen of eruit draaien

Om rabarber te oogsten, pak je de stelen stevig vast bij de basis en draai je ze voorzichtig uit de grond. Probeer de stelen niet te snijden, omdat dit kan leiden tot rot aan de basis van de plant. Oogst niet te veel stelen tegelijk, zodat de plant voldoende energie behoudt om verder te groeien.

Wanneer kun je oogsten

De beste tijd om rabarber te oogsten is van april tot juni. De stelen zijn dan stevig en sappig. Stop met oogsten rond eind juni, zodat de plant tijd heeft om energie op te slaan voor het volgende seizoen.

Rabarber vermeerderen

Rabarber kan eenvoudig worden vermeerderd door het splitsen van de wortelkluit. Dit kun je het beste doen in de herfst of het vroege voorjaar. Graaf de wortelkluit voorzichtig op en verdeel deze met een scherpe spade in meerdere stukken. Zorg ervoor dat elk stuk minstens één groeiknop heeft. Plant de afzonderlijke stukken opnieuw in de grond of in potten.

Populaire rabarbersoorten

Er zijn verschillende soorten rabarber die populair zijn bij tuiniers. Hier zijn er een paar:

  1. Timperley Early: Deze vroege rabarbersoort is geliefd vanwege zijn lange, dikke en helderrode stelen. Het is een van de eerste rabarbersoorten die je kunt oogsten in het seizoen.
  2. Victoria: Dit is een klassieke en zeer populaire rabarbersoort, met lange, groene stelen en een rode basis. De smaak is zoet en mild, waardoor het perfect is voor het maken van compote, jam en taarten.
  3. Frambozenrode rabarber: Deze soort staat bekend om zijn dieprode stelen en zoete, fruitige smaak. Het is een uitstekende keuze voor het maken van desserts.

Waarom rabarber in de moestuin planten

Rabarber planten is een goede keuze voor zowel beginnende als ervaren tuiniers. De plant is gemakkelijk te kweken en vereist weinig onderhoud. Daarnaast zijn er veel heerlijke recepten die je kunt maken met je zelfgekweekte rabarber, zoals compote, crumble, taarten en jam.

Veelgestelde vragen

Hoeveel ruimte heeft een rabarberplant nodig?
Een rabarberplant heeft ongeveer 1 vierkante meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg voor voldoende afstand tussen de planten om te voorkomen dat ze elkaar in de groei in de groei belemmeren en om een goede luchtcirculatie te bevorderen.

Hoeveel water heeft een rabarberplant nodig?
Rabarber heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. De grond moet vochtig blijven, maar niet doorweekt zijn. Een goede vuistregel is om de plant ongeveer één keer per week water te geven, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Kan ik rabarber ook binnenshuis kweken?
Hoewel rabarber het best gedijt in de volle grond of in een grote pot buiten, kun je proberen rabarber binnenshuis te kweken in een grote pot met voldoende licht. De opbrengst zal echter waarschijnlijk minder zijn dan wanneer je de plant buiten kweekt.

Hoe lang kan ik rabarber blijven oogsten?
Je kunt rabarber blijven oogsten tot de plant ongeveer 5 tot 10 jaar oud is. Daarna zal de opbrengst afnemen en is het verstandig om de plant te vervangen of te vermeerderen door het delen van de wortelkluit.

Is rabarber giftig?
Alleen de bladeren van de rabarberplant kunnen giftig zijn, omdat ze oxaalzuur bevatten. Het is belangrijk om de bladeren te verwijderen en weg te gooien voordat je de stelen gebruikt in recepten. De stelen zelf zijn veilig om te eten en smakelijk in verschillende gerechten.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media