Pruimenboom snoeien
Bomen en struiken

Pruimenboom snoeien

Hoe het beste een pruimenboom snoeien? Een pruimenboom is een fruitboom die pruimen produceert. Het is een van de meest populaire fruitbomen en deze wordt veel geteeld in tuinen en op boomgaarden. Het is een sterke en gezonde boom die weinig onderhoud nodig heeft. Pruimenbomen zijn er in verschillende soorten en maten, dus er is er altijd wel eentje die bij jouw tuin past. De meeste soorten pruimenbomen zijn zelfbestuivend, dus je hoeft er maar één te planten om fruit te krijgen.

Pruimen zijn lekker om zo te eten, maar ze zijn ook erg geschikt voor jam, chutney en andere overheerlijke recepten. Het fruit van de pruimenboom is ook erg gezond, want het bevat veel vitamine C en vezels. Als je een pruimenboom in je tuin wilt, moet je er wel rekening mee houden dat het een beetje ruimte in beslag neemt. Pruimenbomen groeien namelijk erg snel en kunnen erg groot worden. Zorg dus dat je genoeg ruimte hebt voordat je er eentje plant.

De pruimenboom wordt het best gesnoeid in de late winter of de vroege lente. Dit is de tijd waarin de boom rust en waarin het snoeien de minste stress op de boom zal veroorzaken. Begin met het snoeien van de boom door elk jaar ongeveer 10% van de grootste takken te verwijderen. Dit vermindert de kans op windbreuk en maakt de boom makkelijker te onderhouden. Elke 5 jaar, snoei de boom grondig.

Wanneer kun je het beste een pruimenboom snoeien?

Als je een pruimenboom wilt snoeien, moet je eerst weten wanneer je deze moet snoeien. Pruimenbomen moeten in de winter, voor de vorst, worden gesnoeid. Je kunt ze ook in de late zomer of de vroege herfst snoeien, maar dan zullen de bomen minder fruit dragen.

Een pruimenboom snoeien is het beste om te doen in de winter, wanneer de boom rust. Snoei de takken weg die zich meer dan 30 cm onder de kroon bevinden. Deze takken produceren meestal weinig vruchten en zijn dus niet nodig. Bij het snoeien van de pruimenboom, moet je letten op de vorm van de boom en moet je proberen om een symmetrische vorm te behouden. Ook is het mogelijk om de pruimenboom te snoeien in het voorjaar, voordat het sap gaat stromen.

Waarom moet je een pruimenboom snoeien?

Een pruimenboom snoeien is belangrijk voor de gezondheid van de boom. Ook moet je ervoor zorgen dat de boom goed bloeit en veel fruit gezond draagt. Het snoeien van de boom zorgt ervoor dat ongedierte en ziektes minder kans krijgen, en het helpt de boom te doen groeien in de juiste vorm.

Hoe moet je een pruimenboom snoeien?

Om een pruimenboom goed te snoeien, moet je eerst alle dode en beschadigde takken wegsnijden. Vervolgens moet je alle takken knippen die elkaar kruisen, of die te dicht op elkaar staan. Als je de takken wegknipt die elkaar kruisen, zorgt dit ervoor dat er meer licht en lucht in de boom komt, en dat de takken die overblijven beter kunnen groeien.

Laat de goede takken groeien

Als je takken wegknipt die te dicht op elkaar staan, zorgt dit er ook voor dat er meer ruimte is voor nieuwe takken om te groeien. Je moet ook alle zwakke takken wegknippen, zodat de boom zijn energie kan steken in het groeien van de sterke takken.

De boom in goede vorm snoeien

Ten slotte moet je de boom in een goede vorm snoeien, door takken weg te knippen die te lang zijn of naar buiten groeien. Dit zorgt ervoor dat de boom een mooie, symmetrische vorm krijgt. Als je een pruimenboom goed snoeit, zorgt dit ervoor dat de boom gezond blijft, dat deze goed bloeit en dat hij veel fruit draagt.

Telescopische Paalzaag Boom Snoeischaar

Telescopische Paalzaag Boom Snoeischaar

Uitschuifbare kettingzaag, hoge tak trimmer.

6-18Ft

Verkrijgbaar bij

bol.com (€199,29)

FLY-Vevor Telescopische Paalzaag 4-12 Ft-Boom Snoeischaar Aluminium

FLY-Vevor Telescopische Paalzaag 4-12 Ft-Boom Snoeischaar Aluminium

Hoge Tak Trimmer.

Uitschuifbaar tot 4,2 meter lengte.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€95,00)


Entschaar

Entschaar

Bomen en struiken snoeien, schaar speciaal om te enten en te vermeerderen.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€30,79)
Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media