Hoe nestkastje maken
Dieren in de tuin

Nestkastje maken

Hoe nestkastje maken. Nestkastjes worden veel gebruikt door vogels die van nature broeden in holen en bomen. Met zo’n nestkastje kun je deze dieren daardoor een helpende hand toereiken. Het is vrij eenvoudig om te maken. Belangrijk is om te zorgen voor de juiste afmeting zodat de vogels binnen kunnen komen. iedere soort heeft zijn eigen openingsgrootte nodig. We leggen je precies uit hoe je een nestkastje maakt.

Stappenplan nestkastje zelf maken

Je hoeft absoluut niet technisch te zijn om een nestkastje zelf te maken. Het is hartstikke eenvoudig en daarnaast heb je ook maar weinig materiaal nodig. Hout en schroeven is de basis. Met onze uitgebreide stappenplan heb jij binnen vijf stappen een prachtige nestkastje die je vandaag nog kunt gaan maken en ophangen.

Stap 1: Het hout zagen

Een nestkastje maak je met behulp van hout. Dit is een natuurlijk product dat de vogels aantrekt. Zorg dat je het hout aftekent en vervolgens kun je het in stukken gaan zagen. gebruik hiervoor een decoupeerzaag. Je kunt het zagen ook overlaten aan bijvoorbeeld de bouwmarkt. Die doen dit in de meeste gevallen gratis voor je als je ook het hout daar koopt. De planken vormen de basis van je nestkastje.

Stap 2: De planken schuren

De tweede stap is het schuren van de planken. Zorg ervoor dat de zaagranden goed glad zijn want je wilt natuurlijk niet dat de vogels zich kunnen verwonden aan het hout. Je kunt dit gewoon met de hand schuren.

Stap 3: Opening maken

Zorg dat je de plank pakt dat bedoeld is voor de voorkant. Hier moet een een opening worden gemaakt zodat de vogels het kastje in kunnen. Het is afhankelijk van de vogelsoort hoe groot de opening moet worden. Zo is een diameter van 3,5 centimeter nodig voor een huismus en 2,8 centimeter voor een pimpelmees. Zoek dus eerst op hoe groot de opening moet zijn voor de soort die jij wilt helpen.

Stap 4: De planken monteren

Nu komen we aan bij het leukste gedeelte van het maken van een nestkastje. Het monteren van de planken. Je kunt zelf kiezen of je wilt gaan werken met schroeven of met spijkers. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat het dak open moet kunnen. Zo heb je de mogelijkheid om het kastje schoon te maken. Je kunt tot slot het nestkastje eventueel behandelen met beits.

Stap 5: Nestkastje ophangen

Als het nestkastje is gebouwd is hij klaar om opgehangen te worden. Je kunt helemaal zelf bepalen waar. het enigste waar je rekening mee moet houden is dat het kastje een aantal meter van de grond hangt. Denk aan twee tot drie meter. Zo voorkom je dat katten erbij kunnen.

Extra tips

Als je een nestkastje gaat bouwen hebben we nog een aantal extra tips voor je. Zo weet je zeker dat het een kwaliteit kastje wordt waar de vogels lang plezier van kunnen hebben. Zorg ervoor dat het hout dat je gaat gebruiken minimaal anderhalve centimeter dik is. Het kastje is dan zeker te weten stevig genoeg. Verder moet je natuurlijk ook niet vergeten dat het dak geen water doorlaat. Een stok bij de opening kun je beter weglaten want roofdieren kunnen dan eenvoudig bij de vogels.


Vogelbescherming Cadeaupakket Koolmees

Vogelbescherming Cadeaupakket Koolmees

Vogelhuisje, bruin/groen
14 x 12 x 27 cm
Ø32 mm

Verkrijgbaar bij

bol.com (€23,95)

Capi Europe

Capi Europe

Vogelhuisje rond 24x19x23 antraciet.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,95)


GARDEN SPIRIT Vogelhuisje

GARDEN SPIRIT Vogelhuisje

Nestkast
Boswachtershuisje
Koolmees

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Groen
22 x 12 x 11 cm

Bruin
21,5 x 16 x 11,3 cm

Nestkast
Boswachtershuisje
Koolmees

Deel ons op social media