Munt kweken in de moestuin of op balkon
Moestuin

Munt kweken in de moestuin of op balkon

Munt kweken in de moestuin of op balkon. Met dit kruid zit je helemaal goed, het is een verrijking voor elke frisdrank, of het nu gaat om mineraalwater of limonade op het terras in de zomer, je cocktail of thee. Het voordeel, munt kan gemakkelijk in de tuin of op het balkon worden gekweekt.

De meest bekende variëteit, pepermunt, behoort ook tot het muntgeslacht. De meeste muntsoorten zijn inheems op het noordelijk halfrond. De bloeitijd is juni tot augustus. Pepermunt kenmerkt zich door het hoge mentholgehalte, vandaar de scherpere smaak, wat ook leidt tot de naam.

Naast pepermunt zijn er tal van andere soorten munt die ideaal zijn als specerij en geneeskrachtig kruid. Het moet worden geoogst voordat de bloei begint. Nadat ze zijn schoongemaakt en gewassen, kunnen de bladeren direct aan koude dranken worden toegevoegd of gedroogd en later worden gebruikt, bijvoorbeeld voor pepermuntthee.

Het drogen moet in de schaduw of bij matige hitte plaatsvinden. Gebruik kartonnen dozen om te bewaren, omdat plastic de essentiële olie van de plant zal opnemen.

Aangename, stimulerende geur van munt

Pepermunt ruikt aangenaam naar menthol en heeft een verkoelende smaak. Het helpt de adem op te frissen en werkt tegen een slechte adem. Niet in het minst hierdoor wordt het gebruikt in kauwgom.

Munt als probaat middel

Munt is een echt geneeskrachtig kruid. De gezondheidsbevorderende werking ervan wordt al heel lang gebruikt. Het heeft een spijsverterings-, krampstillend en kalmerend effect. Het wordt gebruikt voor indigestie, verkoudheid, slaapstoornissen, insectenbeten, en om pijn zoals hoofdpijn en migraine te verlichten. Behalve als aftreksel of thee is munt ook geschikt als badadditief.

Munt kweken is makkelijk

Het kruid kan gemakkelijk in de tuin worden geplant. Eén van de winterharde soorten die in kwekerijen, tuincentra en bouwmarkten te koop zijn, koop je voor een paar euro. Een zonnige tot halfschaduw plaats heeft de voorkeur. Zet de munt niet te dicht bij andere planten, de scheuten hebben lucht en licht nodig. Zeer humusrijke grond wordt vaak geadviseerd, wilde munt gedijt ook op minder voedselrijke grond.

Het verdraagt ​​​​ook droogte goed in de zomer, maar af en toe een beetje water geven helpt het te gedijen. De plant bloeit in de zomer en kan ook een tweede keer bloeien in de herfst. De bloemen trekken bijen en andere insecten aan als voedselbron, waardoor de plant ook waardevol is voor de natuur. Laat dus bij de oogst of in de herfst een paar langere scheuten staan ​​voor de bloei.

Snelle verspreiding in de tuin

Je zult merken dat munt goed groeit en zich snel verspreidt. Na een paar jaar kost het wat moeite om de verspreiding in te dammen, dan is het het beste om de munt met de wortel te oogsten. Door een ondergronds netwerk van lange uitlopers van de wortels blijven steeds nieuwe scheuten verschijnen.

Als wildgroei op den duur te vervelend voor je wordt, kun je het beste in potten planten. Munt is ideaal als kruidenplant in een pot op het balkon of terras. Een ander voordeel is dat je ook niet-winterharde soorten kunt kweken. Er zijn talloze soorten munt met heerlijke smaken, probeer verschillende soorten.

Munt is bijzonder geschikt voor het verfijnen van koude dranken, een frisdrank, een Hugo, een cocktail, bijvoorbeeld een mojito of gewoon een glas koud water smaakt een stuk spannender met verse munt en het is ook nog eens gezond.

Het beste is om de muntblaadjes schoon te maken en te breken of te snijden zodat de aroma’s beter vrijkomen. Zo is munt ook een echte verrijking voor verschillende gerechten, zoals desserts, vleesgerechten of Aziatische gerechten. En natuurlijk heerlijk als toevoeging aan een salade.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media