Mos uit het gazon verwijderen
Onderhoud en mest

Mos uit het gazon verwijderen

Hoe kun je mos uit het gazon verwijderen, is de vraag die veel uitnliefhebbers hebben. Het probleem komt immers ook vrij vaak voor. Vooral na de winter merkbaar merkbaar meer mos tussen de grassen.

Of en in welke mate er zich mos in het gazon vormt, hangt af van de veerkracht van het gras. Hoe zwakker de grasplanten zijn, hoe groter de kans dat er mos ontstaat. Gelukkig kun je iets aan mos doen. Deze 3 praktische tips voor een mosvrij gazon helpen je op weg.

Gebruik ferrosulfaat

De belangrijkste oorzaak van mos in het gazon zit in de bodem. Als de pH te zuur of te alkalisch is, heeft mos het gemakkelijk. Een gebrek aan voedingsstoffen verzwakt ook de grassen. Mos daarentegen gedijt prima in arme grond.

Met een bodemonderzoek kun je achterhalen hoe het met het levensonderhoud van het gazon gaat. Deze testen geven onder meer informatie over de pH-waarde en de actuele voedingssituatie. Wanneer een bodem te alkalisch is (hoge pH), verhindert dit dat de grasplanten voedingsstoffen zoals kunstmest en water opnemen. Hierdoor gaat het gras niet groeien en ontstaat er ruimte voor onkruid zoals mos.

Om dit te voorkomen en het gazon weer op de juiste pH-waarde te brengen, kun je ferrosulfaat kopen en aanbrengen. Ideaal is een mengsel van ijzersulfaat en kunstmest, dat mos vernietigt en tegelijkertijd het gazon opfleurt. Hierdoor wordt de grond weer vruchtbaar en wordt het mos bestreden.

Mos mechanisch verwijderen

Een veelgebruikte methode om mos onmiddellijk van het gazon te verwijderen, is handmatig of mechanisch verticuteren. Verticuteren is een veelgebruikte methode om gazons te herstellen of te renoveren na de winterslaap. Het houdt in dat het gazon verticaal wordt gemaaid met een verticuteerhark of verticuteermachine, waarbij al het dode materiaal (mulch, oud gras en natuurlijk mos) wordt verwijderd. Daarna is het belangrijk om het gazon grondig te zaaien en te bemesten.

Minder mos door meer lucht en licht

Het gras heeft lucht nodig en de bodem heeft toegang tot voedingsstoffen, water en lucht nodig. Als er niet genoeg lucht op de grond komt, is het beluchten van het gazon de beste oplossing. Een gazonbeluchter huren is relatief eenvoudig. Door het te behandelen, creëer je betere omstandigheden voor het gazon en slechtere omstandigheden voor mos. Een win-winsituatie!

Daarnaast hebben veel gazons last van te veel schaduw. Zonder voldoende licht kunnen gazonplanten zich niet goed ontwikkelen. Schaduwen veroorzaakt door muren en huismuren kunnen niet worden geëlimineerd. Laaghangende takken, die het licht van het gazonlicht blokkeren, zorgen voor vocht door het weinige zonlicht. Zeker na een stressvolle tijd als de winter leidt dit tot mos in het gazon. Snoei daarom laaghangende takken terug.

Dat is het. Als je deze tips opvolgt, zal mos het de komende winter niet makkelijk hebben. En als u op sommige plaatsen ongewenste groei constateert, kun je slechts een paar stappen ondernemen om dit tegen te gaan.

ECOstyle Gazon AZ Organische Gazonmest

ECOstyle Gazon AZ Organische Gazonmest

Voor Diepgroen en Sterk Gazon. Geeft tot 120 dagen Voeding. Werkt tegen Mos - 265 M² - 20 kilo

Verkrijgbaar bij

bol.com (€44,95)


Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

3 Kilo

Deel ons op social media

1 thoughts on “Mos uit het gazon verwijderen”

Comments are closed.