Hoe molshopen in het gazon verwijderen?
Dieren in de tuin

Molshopen verwijderen

Hoe molshopen in het gazon verwijderen? De meeste tuinliefhebbers houden van een verzorgd gazon en zouden er alles voor over hebben om hier van te genieten. Een probleem zijn soms de mollen, die graag in de grond graven en het vlakke gazon verstoren. Maar dat niet alleen: waar molshopen waren, blijven lelijke vuilvlekken achter. Wat moeten we doen?

In het begin is het raadzaam om de wortel van het kwaad te verwijderen. Maar helaas, als de mollen eenmaal in de tuin zitten, gaan de gaten in het gazon niet vanzelf weg (althans niet zo snel).

Met de hand mollengaten in het gazon herstellen

Een bekende oplossing voor het verwijderen van molgaten in het gazon is het losmaken en strooien van graszaad. Geef dan gewoon regelmatig water, zorg voor een aangename temperatuur en zie enige tijd later de eerste grassprietjes groeien.

Een alternatief kan gevonden worden in het verplanten van stukken gras uit je eigen gazon, of stukken gras die je speciaal hiervoor hebt gekweeekt of gekocht. Dit werkt ook goed als je iets in de tuin plaatst op het gazon. Een verhoogd bed, zwembad, decoraties, want dit zorgt er vroeg of laat voor dat het gras eronder bruin wordt en afsterft. Dus waarom niet gewoon de zode uitsnijden, uitgraven en voorzichtig planten in de door mollen beschadigde grond?

Een interessante oplossing zijn gazonpads. Deze worden ze eenvoudig op een beschadigd gazon geplaatst en groeien ze vervolgens terug als een gazon. Een hele makkelijke manier om molsgaten op te vullen, zonder dat je daarvoor hoeft te graven of iets dergelijks. Leg het simpel op de plat gemaakte molshoop, en het groeit vanzelf weer dicht.

Wat doen met overtollige grond?

Elke tuinliefhebber wordt op een bepaald moment geconfronteerd met een beslissing wat te doen met de overtollige grond van de molshoop. je kunt er bijvoorbeeld oneffenheden in het gazon mee weg werken of om bloembedden mee op te vullen. Omdat de grond van molshopen de neiging heeft om van dieper te komen, is het voedzamer, waardoor het een genot is voor de meeste planten.

Een alternatief kan gevonden worden in het vertrappen van de molshopen. De grond wordt dan echter vaak te vast aangestampt en daardoor groeit het gras slechter. Natuurlijk, waar de aarde wegkomt, glijdt ze op een gegeven moment naar beneden. Maar als je ervan uitgaat dat de mol vooral horizontaal heeft gegraven en niet verticaal, dan heeft het niet veel zin om erop te gaan staan.

Een goede oplossing zou een combinatie van beide zijn. Hier zou je wat grond plat maken, maar de rest van de heuvel nemen en in de tuin uitstrooien.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

25 Cm - Ongediertevallen - Ongediertebestrijding

BSI - Mollen - Ongediertewinkel

Deel ons op social media