Moestuinplan maken
Moestuin

Moestuinplan maken

Een moestuin is een plek waar je je eigen groenten, fruit, kruiden en bloemen kan kweken. Het is een heerlijke plek om buiten te zijn en om je eigen voedsel te kunnen oogsten. Je moet wel wat plannen en voorbereiden voordat je aan de slag kunt gaan met je moestuin. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke punten die je moet weten voordat je je moestuinplan opstelt.

Waarom moet je een moestuinplan maken?

Als je een moestuin wilt aanleggen, is het belangrijk om de juiste planning te maken. Houd er rekening mee dat je het juiste moestuinplan maakt voor je tuin. Zorg er daarom voor dat je de functies gebruikt die je nodig hebt om je tuin te laten groeien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de grootte van je tuin, aan de hoeveelheid zon die je tuin krijgt, aan de hoeveel water die je tuin nodig heeft, welke planten je in jouw tuin wilt en hoe je je tuin gaat onderhouden. Als je allemaal hebt nagedacht over je tuinplan, zet het dan op papier, of maak een digitale versie ervan.

Een moestuinplan is erg belangrijk als je een moestuin wilt aanleggen. Zonder plan weet je namelijk niet hoeveel water je tuin nodig heeft, welke planten je wilt gebruiken en hoe je je tuin gaat onderhouden.

Wat heb je nodig voor een moestuin?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten wat je allemaal nodig hebt voor je moestuin, dat is het volgende:

 • Een plek in je tuin met genoeg zonlicht. De meeste groenten hebben minimaal 6 uur zonlicht per dag nodig.
 • Een waterbron, zoals een tuinslang of een regenton.
 • Een moestuinbak, borders of andere constructies om je planten in te kweken.
 • Zaad, planten of stekjes.
 • Compost of meststoffen.

Wat wil je kweken?

Om te bepalen hoe je je moestuin precies gaat inrichten, is het belangrijk om te weten welke groenten, fruit, kruiden of bloemen je wilt gaan kweken. Als je dat weet, kun je bepalen welke constructies je nodig hebt en waar je alles gaat plaatsen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om volgende groenten, kruiden, bloemen en fruit te kweken: tomaten, aardappelen, wortels, komkommers, bonen, spinazie, peren, appels, bramen, frambozen, kruiden, zoals basilicum, oregano of peterselie, bloemen, zoals rozen, tulpen of zonnebloemen.

Als je weet welke planten je wilt kweken, kun je verder gaan met het opstellen van je moestuinplan.

Hoe ga je je moestuin inrichten?

Er zijn verschillende manieren om je moestuin in te richten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een moestuinbak, borders of andere constructies om je planten in te kweken. Bedenk welke constructie het beste bij je tuin en bij je wensen past.

Je moestuin inrichten met een moestuinbak

Als je je moestuin wilt inrichten met een moestuinbak, heb je wel een aantal dingen nodig, waaronder:

 • Een moestuinbak – Kies een bak die groot genoeg is voor al je planten.
 • Aarde of potgrond – Kies een aarde of potgrond die geschikt is voor de planten die je wilt kweken.
 • Zaadjes of stekjes – Koop of kweek zaadjes of stekjes van de planten die je wilt kweken.
 • Een waterbron, zoals een tuinslang of een regenton.

Borders gebruiken

Als je je moestuin wilt inrichten met borders, heb je ook een aantal dingen nodig, zoals:

 • Borders – Kies borders die de juiste afmetingen hebben voor de planten die je wilt kweken. Deze borders moeten ook stevig zijn, zodat je planten niet uitgroeien.
 • Een waterbron – Zorg ervoor dat je tuin altijd voldoende water heeft. Een tuinslang of regenton is hiervoor ideaal.
 • Gereedschap – Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap hebt om je tuin te onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan een spade, een hark, een schep en een schoffel.
 • Planten – Kies de planten die je wilt kweken. Zorg ervoor dat je weet hoe groot deze planten worden, zodat je ze niet in te kleine borders plaatst.

Als je alle materialen hebt, kun je aan de slag met het inrichten van je tuin. Zorg ervoor dat je planten voldoende ruimte hebben en geef ze regelmatig water. Dan zullen ze snel groeien en kun je genieten van je mooie moestuin!

Moestuinbak FSChout

Moestuinbak FSChout

117x40x80cm - bruin

Verkrijgbaar bij

bol.com (€115,00)


Mijn Moestuin Planner / Agenda

Mijn Moestuin Planner / Agenda

Vier jaar op een rij.
Planner en weeknotitieboek met veel zaaikalender.
Teeltwisseling en veel notitieruimte.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,95)

Moestuin planner

Moestuin planner

Plan je moestuin voor een jaar vooruit.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,95)
Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

76x150x78 Cm - Antraciet

Deel ons op social media