Moestuin bemesten, wanneer doe je dat? Groenten verbouwen in je eigen moestuin is natuurlijk hartstikke leuk en bovendien smaakt het lekker vers. Om groenten te laten groeien moet je met een aantal punten rekening houden. Het groeit niet vanzelf! De moestuin moet worden bemest. Maar wanneer kun je dat het beste doen?
Gebruik verschillende meststoffen
Het is absoluut niet de bedoeling dat je je hele moestuin voorziet van dezelfde meststof. Iedere groente maar ook fruitsoort heeft zijn eigen meststoffen nodig om goed te kunnen groeien. Zorg er daarom voor dat je per soort je eigen goed inleest wat je moet gebruiken en de hoeveelheid. Zo voorkom je dat je planten falen. Het is belangrijk dat de meststof goed kan oplossen zodat het onder grond effectief is. Maak daarom gebruik van een fijne meststof.
Soorten mest
Er zijn diverse soorten mest die je kunt gebruiken. Organische meststoffen is het populairst en wordt het meest gebruikt. Dit bestaat uit compost, groenbemesters en dierlijke mest. Een ander alternatief is kunstmest. Ondanks dat het net zo effectief is als organisch mest is het wel slecht voor het milieu en is daarom af te raden.
Waarom is de moestuin bemesten nodig?
Op het moment dat groenten wordt geoogst worden de voedingsstoffen die aanwezig zijn ook verwijderd. Deze moeten worden aangevuld zodat je het volgende seizoen opnieuw groenten op de juiste manier kunt gaan verbouwen. Ook zijn er een aantal planten die extra mest nodig hebben om te kunnen groeien.
Wanneer de moestuin bemesten?
Als je wilt dat je moestuin zo goed mogelijk zijn werk doet is het aan raden om ieder jaar opnieuw te bemesten. Dit kun je doen in het zowel het voor- of als het najaar. In het najaar is de bodem flink actief waardoor er gemakkelijker kan worden opgeslagen. Zo zal alles voor in de winter bewaard blijven. Toch loop je het wel het risico dat een deel wordt uitgespoelt wanneer er geen of weinig planten staan. In het najaar heb je daar dan weer geen last van. Als de grond niet heel sterk is kan je er ook voor kiezen om bij te mesten. Dit doe je vooral op het moment dat de vruchten van de groenten in de maak zijn.
Groenten die extra mest nodig hebben
Er zijn bepaalde groenten die nog effectiever groeien op het moment dat ze extra mest krijgen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan tomaten, courgette, komkommer, paprika maar ook de pompoen. Verder kunnen ook kolen extra mest goed gebruiken. Onder andere boerenkool, broccoli, spruiten en bloemkool.
Pokon Bio Fruitbomen Mest
1 kilo meststof (biologisch)
120 dagen voeding
Bio Moestuin voeding
500 ml Pokon
ECOstyle AZ Kalk Micro Korrel
Voor Gazon, Sier- en Moestuin.
Corrigeert zuurgraad direct en langdurig,werkt tegen mos.
CO2-Neutraal
70 M²
5 Kilo
ECOStyle Vinassekali Organische Meststof
Voor kaliumtekort.
Voor moestuin, siertuin en fruit.
Hoger weerstand tegen droogte & vorst.
Genoeg voor 15M²
800 Gram
Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.
Voor Gazon, Sier- en Moestuin.
Corrigeert zuurgraad direct en langdurig,werkt tegen mos.
CO2-Neutraal
70 M²
5 Kilo
Voor kaliumtekort.
Voor moestuin, siertuin en fruit.
Hoger weerstand tegen droogte & vorst.
Genoeg voor 15M²
800 Gram