Leuke activiteiten om met kinderen in de tuin te doen.
Mooie tuin

Leuke activiteiten om met kinderen in de tuin te doen.

In de tuin zijn er allerlei activiteiten die je met kinderen kunt doen. Denk aan het planten van bloemen of zelfs van een boom. Ook kun je in de tuin allerlei spelletjes spelen, zoals verstoppertje, frisbeegolf of een potje voetbal. Een andere mogelijkheid is het maken van een kampvuur in de tuin. Op het kampvuur kunnen dan marshmallows geroosterd worden. Kortom, er is in de tuin heel veel te doen voor kinderen!

Tips om te spelen in de tuin

Als je kinderen gaan spelen in de tuin, moet je met enkele zaken rekening houden, vooral bij hele kleine kinderen, waaronder:

  • Als je tuin een grasveld heeft, zorg er dan voor dat er een speelmat of een groot kleed ligt. Dit beschermt je kleintje tegen kleine schrammetjes en vallen.
  • Bied verschillende soorten speelgoed aan in de tuin, zodat ze kunnen spelen met verschillende activiteiten. Een kind heeft variatie nodig.
  • Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is om te lopen en te rennen, want kleine kinderen hebben de neiging om erg snel te bewegen!
  • Wees creatief en bedenk leuke spelletjes die de kinderen kunnen spelen in de tuin.

Spelen, ravotten en genieten van de buitenlucht

In de tuin kunnen kinderen lekker spelen, rondrennen, ravotten en genieten van de buitenlucht. Er is van alles te doen in de tuin, dus er is altijd wel wat voor ieder kind beschikbaar. Zo kunnen kinderen in de tuin spelen met water, in een zwembadje of met de tuinslang.

Plan een speeltuinroute in de tuin

Maak een speeltuinroute in de tuin en plaats op elk kruispunt een bord met een instructie. Zet verschillende soorten spelobjecten langs de route, bijvoorbeeld een tuinslang, een cricketbat, een bolderkar of een springtouw. Houd er rekening mee dat de afstanden tussen de objecten niet te groot zijn, zodat kinderen ze makkelijk kunnen bereiken.

Creëer een verkleedpartij in de tuin

Laat de kinderen hun favoriete verkleedkleding aantrekken en maak vervolgens een fotoshoot in de tuin. Creëer een leuk achtergronddecor door bloemen en planten te gebruiken. Ook kunnen de kids hun eigen fotostudio maken door een doek of laken tussen twee tuinmeubelen of takken te spannen.

Organiseer een zoektocht in de tuin

Maak een lijst met voorwerpen die in de tuin te vinden zijn, bijvoorbeeld een tak, een blaadje, een steen of een vogel. Laat de kinderen de items zoeken en vervolgens fotograferen met hun telefoon of een polaroidcamera. Wie het eerst alle voorwerpen heeft gevonden, wint!

Bouw een fort in de tuin

Gebruik bloembakken, tuinstoelen, tafels, krukken of andere meubels om een fort te bouwen. Laat de kinderen vervolgens naar binnen kruipen en spelen in het fort. Vergeet niet om een paar snacks en drankjes in het fort te stoppen, zodat ze niet naar binnen hoeven te komen voor een versnapering.

Spoorzoeken in de tuin

Gebruik verschillende materialen om sporen in de tuin achter te laten, bijvoorbeeld met een tuinslang, een kwast of met je voeten. Laat de kinderen de sporen volgen en laat ze raden welk dier of object ze heeft achtergelaten. Wie het eerst bij het eindpunt komt, wint!

Water spuiten in de tuin

Gebruik een tuinslang, een spuitpistool of een emmer om water door de tuin te spuiten. Laat de kinderen vervolgens door het water heen rennen en springen. Hoe natter ze worden, hoe beter!

Een schat zoeken in de tuin

Verstop een aantal kleine schatten, zoals snoepjes, muntjes, stickers of speelgoed, in de tuin. Laat de kinderen vervolgens de schatten zoeken. Wie het eerst alle schatten heeft gevonden, mag ze houden.

Verfspatten maken in de tuin

Gebruik verschillen kleuren verf om spatten op de grond, de muur of het tuinmeubilair te maken. Laat de kinderen vervolgens met hun vingers of een kwast door de verfspatten heen tekenen of schilderen.

Een beestje vangen in de tuin

Geef de kids een potje of een emmer en laat ze vervolgens hun favoriete insecten vangen in de tuin. Dit is erg plezierig, want beestjes kunnen snel weglopen en je wilt ze natuurlijk niet kwijtraken! Ze kunnen de beestjes vervolgens in het potje of de emmer laten lopen en bekijken. Wie de meeste beestjes heeft gevangen, wint!

Sterren kijken in de tuin

Als het donker is, kun je met de kinderen sterren kijken in de tuin. Als je langer kijkt, zie je meer sterren en misschien zie je wel een vallende ster.

Andere mogelijkheden om te spelen in de tuin

Heb je bij bovenstaande tips geen ideeën opgedaan? Dan kun je misschien een van onderstaande mogelijkheden leuk vinden!

Doe een speurtocht

Maak een lijst van voorwerpen die je in de tuin kunt vinden en laat de kinderen op zoek gaan. Spoor ze op met aanwijzingen als “warm of koud” of “iets groters of kleiners”.

Klim een boom in

Wanneer het weer goed is, klimmen kinderen graag in bomen. Zorg ervoor dat ze veilig zijn door hen te laten klimmen in een boom met dikke takken en een zachte ondergrond. Als het nat is, kun je de kinderen beter niet in een boom laten klikken, omdat het dan erg glas kan zijn!

Bouw een hut

Als je een beetje handig bent, kun je een hut bouwen in de tuin. Als je dat niet bent, kun je altijd een tent opzetten of een deken over een paar stoelen hangen. Laat de kinderen lekker spelen in hun eigen huisje.

Leg een tuinslang aan

Als het een warme dag is, is het fijn om in de tuin te spelen met water. Leg een tuinslang aan of gebruik een emmer, waterballonnen en een spatel om water over elkaar heen te gooien.

Verzamel bladeren en takjes

Laat de kinderen bladeren en takjes verzamelen en maak hier een kunstwerk van. Je kunt bijvoorbeeld een mand vullen met herfstbladeren of een beeld maken van takjes.

Plant iets

Kinderen vinden het leuk om te helpen bij het planten van bloemen of groenten in de tuin. Geef hen elk een plantje en laat hen zien hoe je het moet doen.

Maak een tuinpuzzel

Maak een foto van de tuin en draai deze om. Laat de kinderen de tuin opnieuw maken door de foto in stukjes te snijden en hem weer in elkaar te zetten.

Verstoppertje spelen in de tuin

Een ouder of verzorger gaat ergens in de tuin staan. De kinderen gaan dan zoeken naar het verstoppertje. Wanneer een kind denkt dat hij of zij het verstoppertje heeft gevonden, roept hij of zij “ik heb je gevonden!”. Als de verstopper is gevonden, is het de beurt aan een ander kind of aan een andere ouder of verzorger.

Watergooien met emmertjes

Vul een aantal emmertjes met water en laat de kinderen elkaar natgooien met de emmertjes. Wie het eerste emmertje water naar de ander gooit, is de winnaar. Wanneer iedereen klaar is met watergooien, is het tijd voor iets anders.

Zoek naar schatten in de tuin

Maak een aantal schatten klaar die de kinderen kunnen vinden in de tuin. De schatten kunnen variëren van snoepjes tot kleine speeltjes. Wanneer de kinderen alle schatten hebben gevonden, hebben zij gewonnen.

Verzamel een boeket bloemen

Laat de kinderen bloemen plukken in de tuin en maak hier een mooi boeket van. Wanneer iedereen klaar is, kunnen ze het boeket aan een ouder of verzorger geven.

Maak kunst met natuurlijke materialen

Geef de kinderen natuurlijke materialen zoals takken, steentjes en bloemen en laat hen kunstwerken maken. Wanneer iedereen klaar is, kunnen ze hun kunstwerken tonen aan de andere kinderen of aan de ouders of verzorgers.


Toyfel Frisbee spel Miles – Buitenspel

Toyfel Frisbee spel Miles – Buitenspel

Vliegende schijf strand spel - Tuin spel discus


XXL Grote Eenhoorn Sproeier

XXL Grote Eenhoorn Sproeier

195cm

Leuk voor een kinderfeestje, maar ook voor thuisblijven in de tuin.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€42,95)

Wat hoor ik in de tuin?

Wat hoor ik in de tuin?

Geluidboek met 10 geluiden die je in iedere tuin kunt horen.


Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Vliegende schijf strand spel - Tuin spel discus

Geluidboek met 10 geluiden die je in iedere tuin kunt horen.

Deel ons op social media