Lavendel planten
Planten

Lavendel planten

Lavendel kopen

Voordat je lavendel plant, moet je eerst een geschikte plant aanschaffen. Hier zijn enkele tips om rekening mee te houden bij het kopen van lavendel:

Waarop letten bij de aankoop

Lavendel planten, als je overweegt om deze planten in je tuin te planten, ben je waarschijnlijk op zoek naar prachtige bloeiende en geurende planten.

  • Kies voor gezonde planten met een diepgroene kleur en stevige stelen.
  • Vermijd planten met bruine bladeren of tekenen van ziekte.
  • Koop bij voorkeur lavendel bij een gerenommeerde kweker of tuincentrum.

Wanneer lavendel planten

Het planten van lavendel is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het weer en de tijd van het jaar.

Beste tijd van het jaar

Het ideale moment om lavendel te planten is in het voorjaar (april tot juni) of het najaar (september tot november).

Weersomstandigheden

Lavendel gedijt het beste bij zonnig weer en goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat je de planten in een gebied plaatst met voldoende zonlicht en luchtstroom.

Plantafstand

Bij het planten van lavendel is het belangrijk om rekening te houden met de afstand tussen de planten. Dit zorgt ervoor dat ze goed kunnen groeien en bloeien.

Hoeveel ruimte tussen de planten

Voor kleinere lavendelsoorten, zoals Lavandula angustifolia, is een afstand van 30-40 centimeter tussen de planten voldoende.

Voor grotere soorten, zoals Lavandula x intermedia, is een afstand van 60-90 centimeter aan te raden.

Lavendel knippen

Om ervoor te zorgen dat je lavendelplanten gezond blijven en goed bloeien, is regelmatig snoeien noodzakelijk.

Hoe en wanneer snoeien

  • Snoei lavendel na de bloei, meestal in augustus of september.
  • Gebruik een scherpe snoeischaar en knip de uitgebloeide bloemen af, evenals ongeveer een derde van de groene stelen. Dit stimuleert nieuwe groei en helpt de plant zijn vorm te behouden.

Is lavendel winterhard?

Lavendel is over het algemeen winterhard, maar de mate van winterhardheid varieert afhankelijk van de soort en de klimaatomstandigheden. Hier zijn enkele tips om je lavendelplanten te beschermen tegen koude temperaturen:

Winterbescherming

Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Voeg indien nodig zand of grind toe aan de grond.

Bescherm lavendel tegen koude wind door planten in de buurt van een muur of hek te plaatsen, of gebruik een winterbeschermingshoes.

Veelgestelde vragen

Hoe verzorg ik mijn lavendelplant in de winter?
Zorg voor een goede afwatering en bescherm de plant tegen koude wind. Je kunt ook een winterbeschermingshoes gebruiken als extra bescherming.

Hoe vaak moet ik mijn lavendelplant water geven?
Lavendel heeft niet veel water nodig. Geef de planten ongeveer één keer per week water, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig blijft.

Kan ik lavendel planten in een pot?
Ja, lavendel kan prima in een pot worden geplant, zolang er voldoende drainage is en de pot groot genoeg is om de wortels te ondersteunen.

Hoe kan ik mijn lavendelplant vermeerderen?
Je kunt lavendel vermeerderen door stekken te nemen van gezonde planten. Snij ongeveer 10 tot 15 centimeter, net onder een bladknoop, en verwijder de onderste bladeren. Plaats het stekje in een pot met vochtige potgrond en bedek het met een plastic zak om een vochtige omgeving te creëren. Plaats de pot op een warme, lichte plek en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft.

Wat zijn de voordelen van lavendel in mijn tuin?
Lavendel heeft meerdere voordelen, waaronder het aantrekken van bijen en vlinders, het afweren van ongedierte zoals muggen, en het toevoegen van kleur en geur aan je tuin. Bovendien heeft lavendel ontspannende eigenschappen en kan het worden gebruikt in zelfgemaakte cosmetica, thee en culinaire gerechten.

Plant in a Box – Lavandula angustifolia

Plant in a Box – Lavandula angustifolia

Set van 6 - Winterharde Lavendel struikjes
Pot 10.5cm - Hoogte 10-15cm


Plants by Frank – Lavandula stoechas Anouk®

Plants by Frank – Lavandula stoechas Anouk®

Ø12 cm ↨25 cm
Set van 6 Franse Lavendel
Bloeiende buitenplanten Winterhard
Direct van de kweker

Verkrijgbaar bij

bol.com (€29,95)
Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Set van 6 - Winterharde Lavendel struikjes
Pot 10.5cm - Hoogte 10-15cm

Deel ons op social media