Krokussen vermeerderen, hoe doe je dat?
Planten

Krokussen vermeerderen, hoe doe je dat?

Krokussen vermeerderen, hoe doe je dat? Iedereen die dol is op bloemen zijn in veel gevallen ook gek op krokussen. Het zijn prachtige planten met kleurrijke bloemen. De kleuren paars, geel en wit komen het meest voor. Om er nog extra van te genieten kun je de krokussen vermeerderen. Hoe je dat moet doen gaan we je uitleggen in dit artikel. Het is gelukkig eenvoudig proces dat iedereen zou moeten kunnen.

Krokussen verspreiden met behulp van broedbollen

De krokussen die in de tuin staan zullen automatisch worden gereproduceerd. Je hoeft hier niets aan te doen. De krokusbollen zorgen voor broedbollen die bloemen gaat creëren in het eerste jaar. het jaar daarop zal deze broedbollen kunnen zorgen voor nog meer krokussen. Op het moment dat de krokus bollen zijn uitgebloeid is het mogelijk om ze te verwijderen uit de grond en ergens anders te planten. Als je ervoor kiest om de bollen in de grond te laten zitten dan zul je een hele tapijt met krokussen in de tuin krijgen.

De verzorging van de krokus

Als je in de herfstperiode de broedknollen uit de grond zal halen kun je in de lente genieten van krokussen die in de bloei staan. Als je er voor kiest om de knollen op een later moment te laten bloeien zul je daar een aantal dingen voor moeten doen. De eerste stap is natuurlijk het opgraven van de broedknollen. Vervolgens moeten ze goed worden schoongemaakt en wacht je tot ze droog zijn. Leg de uien in bijvoorbeeld een pan zodat het donker genoeg is. Ze moeten bewaard worden op een koele plek. De koelkast is een goede optie. Bewaren doe je gemiddeld tien weken. Dan kunnen de krokussen ontkiemen.

Met zaden krokussen kweken

Het is ook een mogelijkheid om krokussen te kweken met behulp van zaden. Dit werkt echter in veel gevallen niet met knollen die je hebt gekocht. Dat geldt zeker voor de krokus-cultivars. Wil je krokussen vermenigvuldigen met zaden dan is het belangrijk om deze zaden aan te schaffen bij een bedrijf dat hierin is gespecialiseerd. Wilde krokussen daarentegen hebben de mogelijkheid om zichzelf te zaaien. Dat is handig wanneer je een grote krokus weide zou willen hebben.

Bollenpoter DeWit krokus

Bollenpoter DeWit krokus

Met 750mm essen houten steel.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€23,95)

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media