Koffiedik als meststof voor planten
Onderhoud en mest

Koffiedik als meststof voor planten

We hebben sinds enige tijd een volautomatische koffiemachine en legen hier regelmatig bakken vol met koffiedik. Waar de inhoud tot nu toe meestal in de groene bak is beland, zal deze in de toekomst meer als meststof worden gebruikt. Koffie voor planten schijnt heel goed te zijn.

Wat maakt koffiedik meststof?

Waarom is koffiedik een goede meststof? Naast stikstof en kalium levert de donkere substantie ook fosfor.

Fosfor zorgt ervoor dat planten beter groeien en dat bloemen en wortels beter kunnen groeien. De stof vervult ook een belangrijke functie bij de mens en speelt een belangrijke rol voor de botten.

Kalium maakt het mogelijk om het dragen van groene bladeren te verlengen. Een grote verscheidenheid aan struiken in de tuin kan hiervan profiteren en het begin van de herfst vertragen. Stikstof is ook waardevol, wat de algemene groei bevordert en zorgt voor een betere toevoer van voedingsstoffen. Dit is een meststof die door een grote verscheidenheid aan planten kan worden gebruikt. Stikstof zou ook belangrijk zijn voor bonsaibomen.

Het mooie van koffie voor planten is dat het volgens sommige tuinders niet leidt tot overbemesting. Het kan dus zo vaak worden gebruikt als je wilt, wat vooral voor beginners een enorme verademing is.

Gebruik de donkere massa

Voordat je koffiedik kunt gebruiken, moet je het goed bereiden. Onbewust had ik hem direct bij de planten geplaatst, wat niet goed was. De donkere massa moet in het begin worden gedroogd, wat schimmel moet voorkomen. Na voldoende wachttijd kan de mest dan onder de grond worden gemengd en wordt daar dan actief. Om het voorzichtig losmaken, graven en sluiten te voorkomen, kun je de meststof opnemen bij het verpotten en het voorbereiden van het plantenbed voor het nieuwe jaar. Zo wordt koffie uitermate gunstig voor planten.

Ontvang gratis koffiedik

Niet iedereen gebruikt koffiefilters in zijn of haar huishouden of heeft een volautomatische koffiemachine. Als je koffiedik toch als meststof wilt gebruiken, kun je op zoek gaan naar bronnen bij jou in de buurt. Deze kunnen zijn:

  • Vrienden en kennissen zonder eigen tuin of geen gebruik van de mest
  • Koffiemachines op het werk, waar het koffiedik vaak gewoon in de vuilnisbak belandt
  • Restaurants en cafés

Zoals hierboven beschreven, moet hier ook rekening worden gehouden met drogen en mengen.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media