Kalk op het gazon strooien, heeft dat zin?
Onderhoud en mest

Kalk op het gazon strooien, heeft dat zin?

Kalk op het gazon strooien, heeft dat zin? Iedereen droomt van een mooi gazon dat gezond is en er perfect uitziet. Om dit voor elkaar te krijgen zul je een aantal dingen moeten doen. Zo is het belangrijk dat de bodem voorzien is van de juiste zuurgraad. Is dat niet het geval, dan zul je moeten beginnen met het strooien van kalk. We leggen je uit wat dat precies betekent, welke voordelen het met zich meebrengt en hoe je het doet.

Kalk voor het gazon, wat is het?

Als je een gazon hebt weet je ook dat onkruid in een rap tempo groeit en dat wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Een goed hulpmiddel is kalk. Met behulp van kalk zorg je ervoor dat de grond minder zuur wordt waardoor onkruid minder kans hebben om te groeien. Het heeft ook een voordeel voor het gazon want voedingsstoffen kunnen beter worden opgenomen. Zo creëer je een nog mooiere gazon!

De belangrijkste redenen om kalk te strooien op het gazon

Voordat je besluit om kalk te gaan strooien op het gazon wil je natuurlijk wel weten welke voordelen het allemaal met zich meebrengt. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet.

Een goede zuurgraad

Door het strooien van kalk zorg je ervoor dat de bodem een goede zuurgraad krijgt. De pH-waarde moet minimaal zes zijn en maximaal zesenhalf. Om dit te testen kun je gebruik maken van een bodemtest.

Betere opname meststoffen

Het tweede voordeel van kalk is dat het ervoor zorgt dat meststoffen beter kunnen worden opgenomen. Dat resulteert vervolgens in een snellere groei van het gras.

Je voorkomt onkruid

Het zorgt er ook voor dat onkruid maar ook bijvoorbeeld mos geen kans krijgt. Dit komt omdat het gazon door de kalk beter kan dichtgroeien. Wat er groeit is dan vrijwel niet zichtbaar.

Zuurgraad van de grond vaststellen

Als je de zuurgraad van de grond wilt vaststellen kun je dit doen met behulp van een bodemtest. Deze kun je in verschillende tuinwinkels aanschaffen, sommige bouwmarkten verkopen het ook. Een ander woord voor zuurgraad is de pH-waarde. Deze term wordt regelmatig gebruikt.

Om de pH-waarde te testen moet je een meerdere stappen uitvoeren. De eerste stap is om een aantal monsters te nemen van de bodem. Als je dat hebt gedaan stop je het in de meegeleverde reageerbuis. Hier moet vervolgens een tablet aan worden toegevoegd en water dat gedestilleerd is. Nu kun je het buisje gaan schudden en vervolgens zal het een kleur krijgen. Een kleur geeft aan wat de pH-waarde is van de bodem. De betekenissen van de kleuren kun je vinden in de instructies die in de verpakking zitten.

In de meeste verpakkingen worden niet één maar meerdere testen meegeleverd. Deze moet je zeker gebruiken als we het hebben over gazons met een grote oppervlakte. De pH-waarde kan namelijk afwijken en zo kun je er voor zorgen dat je een juiste gemiddelde krijgt.

Wanneer het gazon met kalk bestrooien?

In feite kun je op ieder moment het gazon bestrooien met kalk. De beste periode is om het in het najaar te doen, tijdens de winter of net er na. Het is dan vochtig wat betekent dat het kalk beter kan worden opgenomen. Bij droog weer moet je ervoor zorgen dat je na het kalken even sproeit met de tuinslang. Voordat je het gazon gaat kalken moet je altijd eerst een bodemtest uitvoeren.

Kalk strooien, hoe vaak?

Gemiddeld moet je het gazon twee keer per jaar voorzien van kalk. Heeft de bodem de juiste zuurgraad? Dan is één keer voldoende. Per vierkante meter gebruik je ongeveer 25 gram. Het heeft geen beter effect als je meer gebruikt. Volg dus gewoon de instructies. Als je de kalk hebt gestrooid zal de natuur zijn werk gaan doen en binnenkort zal jouw bodem de juiste pH-waarde hebben.

Kalk op het gazon strooien, hoe doe je dat?

Het aanbrengen van kalk op het gazon is kinderlijk eenvoudig. Een ding waar je goed op moet letten is dat je zorgt voor een gelijke verdeling. Zo voorkom je er een verschil in pH-waarde per plek wordt gecreëerd. Verder kan er niet veel mis aan gaan.

De eerste stap is het verwijderen van de bladeren die op het gras te vinden zijn. Maaien is ook nodig in de zomermaanden. Vervolgens zorg je ervoor je de kalk horizontaal wordt gestrooid en daarna verticaal. Dit kun je doen met de hand maar een strooiwagen is een betere optie voor grote gazons. Tot slot moet je het gazon nat maken met bijvoorbeeld de tuinslang zodat het goed wordt opgenomen. Als er een regenbui wordt voorspelt is dit niet nodig.


ECOstyle AZ Kalk Micro Korrel

ECOstyle AZ Kalk Micro Korrel

Voor Gazon, Sier- en Moestuin. Corrigeert de zuurgraad direct en langdurig, enwerkt tegen Mos.

CO2-Neutraal
Geschikt voor 265 M²
20 KG

Verkrijgbaar bij

bol.com (€16,99)

Pokon Bio Kalk

Pokon Bio Kalk

5kg

Voor een betere Bodemstructuur, Geschikt voor 50m2.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

5kg
Geschikt voor 75m²
120 dagen voeding

5kg

Voor een betere Bodemstructuur, Geschikt voor 50m2.

Deel ons op social media

1 thoughts on “Kalk op het gazon strooien, heeft dat zin?”

Comments are closed.