Is koemest goed voor de tuin?
Onderhoud en mest

Is koemest goed voor de tuin?

Is koemest goed voor de tuin? Als je de bodem van je tuin wilt verbeteren zijn koemestkorrels een fantastische optie. De stoffen zorgen ervoor dat de structuur van de bodem van hogere kwaliteit wordt en het is daarnaast ook nog eens biologisch. In dit artikel leggen we je uit waarom je zou moeten kiezen voor koemestkorrels en hoe het werkt.

Waarom kiezen voor koemestkorrels?

Wil je in een zeer korte tijd een bodem in de tuin van hogere kwaliteit? Dan kies je voor koemestkorrels. Een deel van de stoffen die in de korrels zijn verwerkt zijn organisch. Met behulp van koemest zorg jij ervoor dat je tuin op een biologische manier een vruchtbare bodem krijgt.  Ze zijn absoluut milieuvriendelijk en een ander voordeel is dat je niet vaak hoeft te bemesten omdat de korrels voor langere tijd zijn werk doet. In tegenstelling tot verse mest zijn koemestkorrels een stuk makkelijker om mee te werken en ook veel schoner. Alleen maar voordelen dus.

Er wordt ook vaak gesproken over kippenmest. Dat is een prima alternatief maar het nadeel daarvan is dat er geen ureum en ammonium aanwezig zijn in de stoffen. Daardoor gaat de verbranding op een minder snel tempo. Verder doet koemestkorrels langer zijn werk waardoor je vaker moet mesten als je kiest voor kippenmest.

De werking van koemestkorrels

In koemestkorrels zijn veel verschillende dingen te vinden en die combinatie zorgt ervoor dat het een uitstekend product is om je bodem te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan humus wat ervoor zorgt dat water blijft zitten in de bodem. Dat is een groot voordeel voor de wortels. Daarnaast zijn planten ook eenvoudiger uit de grond te halen. Ook zijn er NPK (stikstof, fosfor en kalium) voedingsstoffen aanwezig die ervoor zorgen dat gras gezond blijft. Kalium zorgt ervoor dat het water op de juiste plaatsen terecht komt en voorkomt uitdroging maar ook schimmel. Met behulp van stikstof zal de groei goed verlopen en is de basis voor de groene kleur die te vinden zijn op de bladeren. Fosfor houdt zich vooral bezig met het ontwikkelen van de wortels.

Het gebruik van koemestkorrels

Koemestkorrels gebruiken is hartstikke eenvoudig en kan iedereen. Je legt wat korrels in de hand en strooit deze vervolgens over het gazon. Je kunt ook gebruik maken van een handstrooier of bij grotere oppervlaktes een strooiwagen. De laatste twee hebben de voorkeur omdat je dan zeker weet dat je niet teveel korrels strooit wat kan een negatief effect kan hebben voor de bodem. Lees van te voren altijd het advies wat staat vermeld op de verpakking.

Het strooien van de koemestkorrels kun je het beste doen als er regen wordt verwacht. De reden hiervoor is dat ze niet kunnen verbranden en vervolgens een nare geur kunnen afwerken. Het kan ook zorgen voor een mindere werking. Ook kunnen de korrels beter oplossen. Natuurlijk is er niet altijd een regenbui op komst, in dat geval kan je gebruik maken van de tuinslang.

Koemestkorrels strooien, wanneer?

Het advies is om te beginnen met strooien op het moment dan het voorjaar wordt. Zo creëer je een uitstekende start voor het gazon en de planten om te beginnen met groeien. Om de planten extra te stimuleren kun je ook gebruik maken van wat kalk meststof.

Het is afhankelijk van je doel hoe vaak je korrels moet gaan strooien. Heb je bijvoorbeeld een moestuin dan kan het zijn dat je minimaal drie keer moet strooien. Met een gazon en planten is één of twee keer meer dan voldoende. Als je twijfelt kun je altijd contact opnemen met een professional voor advies.

Hoelang kun je koemestkorrels bewaren?

In veel gevallen worden koemestkorrels in grote verpakking verkocht maar gebruik je nooit de hele zak. Je hoeft ze gelukkig niet weg te gooien want je kunt ze jarenlang bewaren. Het is dan wel belangrijk om de verpakking op de juiste manier af te sluiten. Zorg er verder ook voor dat je het bewaart op een plek waar het niet vochtig is en waar weinig licht bij kan. Het kan voorkomen dat de geur minder wordt maar dat betekent niet dat de werking daarmee minder wordt. Verpakkingen die niet open zijn gemaakt kun je minimaal vijf jaar bewaren.

Vloeibare koemest maken met water

Het is ook een mogelijkheid om met behulp van water de koemestkorrels op te lossen. Zo maak je een vloeibare koemest. Dat brengt een groot voordeel met zich mee want op deze wijze worden de stoffen direct door de bodem opgenomen. Maak gebruik van een gieter om de de bodem te voorzien van de vloeibare mest. Deze optie is vooral handig om te gebruiken als er weer droog weer wordt voorspeld. Je kunt er ook voor kiezen om de korrels te strooien en deze vervolgens nat te maken met de tuinslang. Het is effect is dan hetzelfde.

Ecotop Solide (Organisch / Tuinmest / Universeel).

Ecotop Solide (Organisch / Tuinmest / Universeel).

Meststof op basis van koemest. Extra goed voor de tuin door natuurlijke toevoeging van wormenmest, lavameel en micro-organismen.

Zak ca. 40L.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,90)

Koemestkorrels 3in1 (5Kg voor 50m2)

Koemestkorrels 3in1 (5Kg voor 50m2)

Allround organische meststof.

De voeding is direct opneembaar. en heeft een langdurige werking tot wel 120 dagen.

Geurloos
Toevoeging Lavameel
Versterkt de bodem


Koemest 3 kg in strooidoos

Koemest 3 kg in strooidoos

Handig om zo uit de doos over tuin of gazon te strooien.


Koemestkorrels

Koemestkorrels

Koemest in een handige 7 liter emmer. Ongeveer 5 kilo.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,95)

Koemestkorrels – 20 kilo

Koemestkorrels – 20 kilo

20 kg Brabantse Koemest in een plastic zak.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€24,95)
Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Allround organische meststof.

De voeding is direct opneembaar. en heeft een langdurige werking tot wel 120 dagen.

Geurloos
Toevoeging Lavameel
Versterkt de bodem

Handig om zo uit de doos over tuin of gazon te strooien.

Deel ons op social media