Hoe zelf radijsjes kweken?
Moestuin

Hoe zelf radijsjes kweken?

Hoe zelf radijsjes kweken? Eén van de populairste groenten die men graag verbouwd is de radijs. De reden daarvoor is dat het als eerst heel erg gemakkelijk is maar daarnaast kun je er al mee beginnen vroeg in het voorjaar. Na slechts een aantal weken kun je al genieten van je eigen gekweekte radijsjes. Lekker voor bijvoorbeeld in de salade maar gebakken radijsjes zijn ook heerlijk. We leggen je uit hoe je radijsjes kunt gaan kweken, hoe je ze moet verzorgen en wanneer je ze kunt oogsten.

Het kweken van radijsjes

Zoals gezegd is het weken van radijsjes niet moeilijk waardoor het ook leuk is om te doen samen met je kind(eren). In het voorjaar, aan het einde van februari kun je beginnen met het zaaien van de zaden. Dit kan in een pot, een kweekzak of een zaaibed. Ze moeten een diepte bereiken van ongeveer één centimeter. De zaden mogen niet vlak naast elkaar geplant worden, zorg voor een afstand van vier centimeter. Wil je voor een langere tijd genieten van de radijsjes en vaker willen oogsten dan is het belangrijk dat je om de twee tot drie weken opnieuw zaait.

De verzorging van radijsplantjes

Op het moment dat je hebt gezaaid zul je de plantjes ook moeten verzorgen. Veel aandacht hebben ze gelukkig niet nodig maar er zijn wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Voor een optimale groei is een grond gewenst dat opgewarmd is. Verder moeten ze natuurlijk herhaaldelijk water krijgen. Het kan voorkomen dat de plantjes te dicht op elkaar gaan groeien. Dat is niet de bedoeling maar is eenvoudig op te lossen door ze uit te dunnen.

Radijsjes oogsten en bewaren

Je kunt radijsjes al heel snel oogsten, vaak al na zo vier tot zes weken. Als je ze langer laat zitten zullen ze een mindere smaak krijgen. Ze kunnen direct gegeten worden. Ook de knollen zijn eetbaar en dat geldt ook voor het loof. Als je ze wilt bewaren doe je dat in de koelkast. Verwijder het loof en leg ze in een bak waar water in zit. Je kunt ze ongeveer zeven dagen bewaren.

Voorkom en bestrijd slakken

Als de radijsblaadjes in de bloei staan komen slakken vaak om de hoek kijken. Het is dan belangrijk om ze zo snel mogelijk te bestrijden. Er zijn ook een aantal dingen die je kunt doen om het te voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld een munt in de grond leggen of vogels aantrekken als je ze buiten hebt staan. De plant naar binnen halen is misschien wel het beste, slakken komen meestal niet het huis in.

Radijs Cherry Belle

Radijs Cherry Belle

Radijs - Cherry Belle, een vaak gebruikte soort radijsjes in de moestuin.

Zaaitijd vanaf half februari tot half maart zaaien onder glas. Vanaf half maart tot half augustus in de volle grond.

De radijs wordt niet snel voos of zacht, en geeft heerlijke radijsjes als ze niet te dicht opeen staan.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€1,60)

Radijs Ronde Gemengd

Radijs Ronde Gemengd

Gemengd zaad, voor gemengde ronde radijsjes.

De zaaitijd is van februari tot en met augustus, de oogststijd van maart tot en met oktober.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€1,80)

Franchi – Radijs, Ravanello Tondo Bianco

Franchi – Radijs, Ravanello Tondo Bianco

Ravanello 'Tondo Bianco' - een witte kleine radijs waarvan het vruchtvlees helder wit is.

De radijsjes zijn rijk aan vitalime C en Kalium.

De aanbevolen zaaitijd is van februari tot en met september, de oogsttijd van april tot en met september.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€2,30)

Slakkenkorrels Vapona

Slakkenkorrels Vapona

Vapona Stop Slakken Slakkenkorrels bevat ongevaarlijke en asorberende korrels. Het beschermt uw planten op een veilige manier verschillende soorten slakken. Het is zeer effectief en een natuurlijk product tegen bestrijding van slakken. 


ECOstyle Escar-Go – 80 M² – 200 GR

ECOstyle Escar-Go – 80 M² – 200 GR

Het 100% natuurlijke product, in korrelvorm, om slakken te bestrijden.

Wanneer de slakken van de Escar-Go eten, zal dit direct tot vraatstop leiden. De slak zal zich terug trekken in zijn schuilplaat, en zal niet meer terug keren. Je zult ook geen slijmerige resten vinden van de slak rondom de planten.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€29,85)
Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Vapona Stop Slakken Slakkenkorrels bevat ongevaarlijke en asorberende korrels. Het beschermt uw planten op een veilige manier verschillende soorten slakken. Het is zeer effectief en een natuurlijk product tegen bestrijding van slakken. 

Deel ons op social media

1 thoughts on “Hoe zelf radijsjes kweken?”

Comments are closed.