Hoe zelf gember kweken
Moestuin

Hoe zelf gember kweken?

Hoe kun je zelf gember kweken in tuin, huis, of kas? Gember is een knolgewas dat voorkomt in de tropische en de subtropische gebieden van Azië. Het groeit het beste in vochtige, warme klimaten. Gember is een belangrijk ingrediënt in de keukens van vele landen in deze regio, waar het wordt gebruikt om smaak toe te voegen aan gerechten. Gember kan rauw, gekookt, gedroogd of in poedervorm worden gegeten. Het wordt ook gebruikt om geneeskrachtige tincturen te maken.

Gember in Chinese geneeskunde

Gember wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Het kruid wordt ook gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde uit India. Gember wordt in deze tradities gebruikt voor een breed scala aan aandoeningen, waaronder misselijkheid, krampen, artritis en luchtwegaandoeningen. Sommige onderzoeken suggereren dat gember kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en bij het voorkomen of het verminderen van diabetes. Let wel, er is nog meer onderzoek nodig om deze gezondheidsclaims te bevestigen. Desondanks is gember een heerlijk kruid dat je dagelijks kunt toevoegen aan je voeding.

Stoffen die de gezondheid bevorderen

Gember is een kruid dat veel voorkomt in de keuken, maar het heeft ook een aantal uitstekende gezondheidsvoordelen. Het bevat verschillende stoffen die gezondheid bevorderende eigenschappen hebben. Deze stoffen omvatten gingerol, shogaol en zingerone.

De wortels van gember bevatten een stofje genaamd gingerol, dat een ontstekingsremmend effect heeft. Dit kruid kan dus helpen bij het verminderen van ontstekingen, krampen, artritispijn en luchtwegaandoeningen.

Zelf gember kweken

Zelf gember kweken is zeer eenvoudig en kan zelfs worden gedaan met een minimum aan tuinruimte. Er zijn twee manieren waarop je gember kan kweken, namelijk vanuit stekjes of vanuit rhizomen (wortelstok).

Gember kweken vanuit stekjes

Om vanuit stekjes gember te kweken, snijd je een stuk gember in plakjes van ongeveer 5 cm lengte. Elk plakje moet minstens één knop bevatten. Leg de plakjes vervolgens in een pot met licht vochtige aarde en zorg ervoor dat de knoppen boven de grond uitsteken. Zet de pot op een warme plek en wacht tot er nieuwe scheuten verschijnen.

Gember kweken vanuit rhizomen

Om gember vanuit rhizomen te kweken, snijd je een stuk gember in plakjes van ongeveer 2,5 cm lengte. Elk plakje moet minstens één oog bevatten. Leg de plakjes vervolgens in een pot met licht vochtige aarde en zorg ervoor dat de ogen boven de grond uitsteken. Zet de pot op een warme plek en wacht tot er nieuwe scheuten verschijnen.

Warmte en vocht zijn nodig

Gember is een tropische plant en houdt van warmte en vocht. Zorg ervoor dat de plant niet uitdroogt, maar geef ook niet te veel water, want dan kan de plant rotten. Wanneer de plant groot genoeg is, kun je hem of haar transplanteren naar een grotere pot, of direct in de tuin.

Wees geduldig als je zelf gember kweekt

Zelf gember kweken is heel gemakkelijk en je hebt er weinig tot geen omkijken naar. Je hebt alleen wel wat geduld nodig, want van zaadje tot plant duurt het ongeveer 10 tot 12 weken. Maar dan heb je wel een hele plant die je jarenlang kunt blijven gebruiken.

Gemberplantjes zaaien

Zaai de gemberplantjes in april of mei, op een warme en zonnige plek. Gebruik hiervoor potgrond en plaats de zaadjes ongeveer 2 centimeter diep in de grond. Geef de grond regelmatig water, zodat deze niet uitdroogt. Zorg ervoor dat je de plantjes niet te veel water geeft, want dan kunnen de plantjes gaan rotten.

Voldoende voedingsstoffen

Wanneer de plantjes groot genoeg zijn, kun je ze transplanteren naar een grotere pot of direct in de tuin. Zorg ervoor dat de grond waarin je de plantjes plaatst, voldoende voedingsstoffen bevat. Gebruik hiervoor bij voorkeur compost of mest. Na ongeveer 12 weken zijn de plantjes groot genoeg om te oogsten. Je kunt dan gember worteltjes oogsten wanneer je ze nodig hebt.

Gember bewaren

Gember is een kruid dat vaak in de keuken wordt gebruikt. Het kan echter ook bederven als het niet op de juiste manier wordt bewaard. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je gember optimaal blijft bewaren.

Bewaar het schoon en droog

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je gember schoon en droog is voordat je het gaat bewaren. Als je gember in een vochtige omgeving bewaart, kan het rotten. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je gember in een luchtdichte verpakking bewaart. Dit voorkomt dat het gember uitdroogt.

Gember invriezen

Als je gember wilt invriezen, moet je deze schoonmaken en in stukjes snijden. Vervolgens moet je de gember in een luchtdichte verpakking doen, zodat deze niet uitdroogt. De gember kan tot zes maanden in de vriezer bewaard worden.

Gember bewaren op alcohol

Je kunt ook gember in alcohol bewaren. Hiervoor moet je de gember schoonmaken en in stukjes snijden. Vervolgens moet je het gember in een luchtdichte verpakking doen en bedekken met alcohol. De gember kan op deze manier tot een jaar in de koelkast bewaard worden.

Gember in azijn bewaren

Gember kan ook in azijn bewaard worden. Hiervoor moet je de gember schoonmaken en in stukjes snijden. Vervolgens moet je de gember in een luchtdichte verpakking doen en bedekken met azijn. De gember kan tot een jaar in de koelkast bewaard worden.

Gember laten drogen

Als je gember wilt drogen, moet je deze schoonmaken en in stukjes snijden. Vervolgens moet je het gember in een luchtdichte verpakking doen. De gember kan tot zes maanden in een droge en donkere plek bewaard worden. Het is belangrijk om gember altijd schoon te maken en in stukjes te snijden voordat je deze gaat drogen. Dit zorgt ervoor dat de gember minder tijd nodig heeft om te drogen en het helpt om schimmelvorming te voorkomen.

Zorg er wel altijd voor dat de verpakking goed afgesloten is, zodat er geen vocht of vuil in komt.

Knoflookpers/Gemberpers RVS

Knoflookpers/Gemberpers RVS

Vaatwasserbestendig.

Handpers voor Knoflook en Gember

Verkrijgbaar bij

bol.com (€9,95)
Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Deel ons op social media