Hoe zelf champignons kweken?
Moestuin

Hoe zelf champignons kweken?

Hoe zelf champignons kweken? Champignons zijn heerlijk om te verwerken in verschillende gerechten en hoe leuk zou het zijn als je zelf kunt kweken? Het kweken van champignons is geen moeilijk proces en met een aantal stappen gaat jou dat zeker lukken. We hebben een uitgebreid stappenplan voor je geschreven zodat jij binnenkort van je eigen gekweekte champignons kunt genieten.

Champignons zelf kweken

Het is niet heel lastig om zelf champignons te kweken. Je kunt er voor kiezen om een champignon kweekset aan te schaffen maar het is natuurlijk een stuk leuker om het op eigen kracht te doen. Met ons stappenplan gaat het je zeker lukken.

Als eerst zul je een bak moeten aanschaffen, het liefst één van hout. Ook koop je in de winkel mest dat gecomposteerd is inclusief zwamvlokken. Dit wordt ook wel mycelium genoemdt. Bepaal waar je de bak wilt neerzetten. Het moet ergens staan waar het koel is en waar geen zonlicht bij kan. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de schuur maar ook in een kast zou een optie zijn. Het broed in de substraat moet je vermengen, dit doe je met behulp van een spuitje. Twee weken lang moet de substraat tijdens de groeifase op zijn plek staan met een gemiddeld temptratuur van 21 graden. Op het moment dat schimmels zichtbaar worden moet de temperatuur worden verlaagd naar ongeveer 15 graden. Vervolgens leg je wat grond op de draden en kun je dit afdekken met keukenpapier. De andere laag moet vochtig blijven. Maak hiervoor gebruik van een plantenspuit. Na twee weken kun je het keukenpapier verwijderen. De bodem moet je vochtig blijven houden. Als ze volgroeid zijn kun je ze plukken. Wist je dat champigons daarna gewoon verder gaat met groeien?

Welke bodem gebruiken voor het kweken van champignons?

Als je hebt besloten om champigons zelf te gaan kweken is het belangrijk dat je gaat werken met de juiste bodem. Zoals eerder vermeldt moeten witte champignons worden gekweekt met behulp van mest dat gecomposteerd is. Bij de oesterzwam is dat niet het geval. Je moet dan een grond hebben dat vochtiger is. Je kunt gebruik maken van onder andere koffieprut maar ook stro is mogelijk.

Champignons kweken hoe lang duurt dat?

Het kweken van champignons neemt ongeveer vijf tot zes weken in beslag. Indien het mycelium van hoge kwaliteit is zit de kans er in dat je zelfs na drie weken de eerste champigons al kunt plukken.

Kweekset witte champignons

Bevat een inhoud van 3 liter.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€18,45)

Kweekset bruine champignons

Nebat een inhoud van 3 liter.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,00)

Thuiskweekpakket witte champignons 7.5

Bevat een inhoud van 7,5 liter.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,12)

Oesterzwam Growkit

Zelf paddestoelen kweken op koffiedik.

Paddenstoelen Kweekset.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€14,50)

De grote paddenstoelengids voor onderweg

Een boekje voor de beginnende paddenstoelenzoeker.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€37,50)

Wilhelmus Hengstmengel is sinds eind 2008 woonachtig in Tirol, nu in Imst, geniet steeds meer van de tuin, het balkon, en de moestuin. Een passie om het mooi te laten bloeien, om de stevigste en grootste vruchten te verkrijgen, en de mooiste bladgroenten en kruiden te kweken.

Na al die jaren 'oefenen' staan de tuin, de planten en de (fruit)bomen er ook dit jaar weer fantastisch voor.

Deel ons op social media