Hoe rotstuin aanleggen?
Mooie tuin

Hoe rotstuin aanleggen?

Een rotstuin is een uniek soort tuin die gedijt in een kleine, droge ruimte. De meeste mensen denken dat het moeilijk is om een rotstuin aan te leggen, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Als je weet hoe het moet. In een rotstuin worden planten geteeld in een laagje aarde dat wordt ondersteund door rotsen. Rotstuinen zijn een goede keuze voor droge, hete klimaten en ze bieden een aantal voordelen, zoals weinig watergebruik, een natuurlijke verwarmingsbron en een minimaal onderhoudsbehoefte. Als je planten wilt kweken in een rotstuin, is het belangrijk om te weten hoe je deze aan moet leggen.

Bereid de grond voor

Rotstuinen worden meestal aangelegd op een steenachtige of zanderige grond. Als je grond zandig is, voeg dan wat klei of compost toe om het wat dichter te maken. Verwijder onkruid en wortels uit de grond.

Maak een ontwerp

Gebruik stenen of houten palen om het ontwerp voor je rotstuin aan te geven. Maak het ontwerp niet te groot, want dan is het moeilijk om de grond goed te bewerken.

Leg de bodem aan

Als je eenmaal hebt besloten hoe je rotstuin eruit gaat zien, is het tijd om de grond aan te leggen. Gebruik een laagje aarde van ongeveer 15 cm en leg dit over de grond. Als je planten wilt kweken die diep wortelen, voeg dan wat extra aarde toe.

Bescherm je rotstuin

Als je je rotstuin hebt aangelegd, is het belangrijk om deze te beschermen. De zon en de wind kunnen de grond uitdrogen en er kunnen ongedierte en ziektes in komen. Gebruik een net of een gaas om je rotstuin af te dekken.

Kies de juiste locatie

Een rotstuin hoeft niet groot te zijn, maar het moet wel in een plek zijn waar het droog is. De beste plekken om een rotstuin aan te leggen zijn op een terras of een balkon. Kies een plek die droog is, een beetje zonnig en goed geventileerd. Vermijd plekken waar veel water kan staan.

Weinig zon is beter

Zorg ervoor dat je tuin niet in de volle zon komt te staan. De planten in een rotstuin hebben weinig water nodig en te veel zon kan de planten uitdrogen. De rotstuin mag wel een beetje zon krijgen. Hoewel sommige planten schaduw beter kunnen verdragen, zullen de meeste planten in een rotstuin niet goed groeien als ze helemaal geen zon krijgen.

De juiste planten kiezen

De volgende stap is het kiezen van de juiste planten. Er zijn veel verschillende soorten planten die geschikt zijn voor een rotstuin. Kies planten die niet veel water nodig hebben en die tolerant zijn voor droge en zonnige omstandigheden. Sommige planten zijn gewoon niet geschikt voor een rotstuin en zullen doodgaan als je ze probeert te laten groeien. Doe wat onderzoek om erachter te komen welke planten geschikt zijn voor je tuin. Enkele voorbeelden van planten die geschikt zijn voor een rotstuin zijn: sedum of vetkruid, sempervivum of huislook, jovibarba, rosularia, orostachys, crassula en haworthia.

Als je planten in potjes wilt kweken, gebruik dan kleine potten zodat de wortels niet te veel ruimte in beslag nemen.

Het rotsachtig materiaal kiezen

Je moet beslissen welk soort rotsachtig materiaal je wilt gebruiken en welke planten en bloemen je in uw tuin wilt laten groeien. Je kunt dan een ontwerp maken en de tuin aanleggen. Rotsachtige materialen kunnen variëren van grote stenen tot kleinere keien of zelfs zand. Je moet bedenken welk soort rotsachtig materiaal je wilt gebruiken en of je het zelf wilt aanleggen of laten aanleggen door een tuinaannemer. Planten, kruiden en bloemen die goed groeien in rotstuinen zijn onder andere lavendel, rozemarijn, tijm, goudsbloem en salie.

Een goede drainage aanbrengen

Wat ook belangrijk is, is het aanbrengen van drainage. drainage is heel belangrijk in een rotstuin, omdat de planten niet tegen water kunnen. Zorg ervoor dat je tuin voldoende drainage heeft door middel van gaatjes in de bodem te maken, of door een laagje grind aan te brengen. Rotsachtige grond kan goede drainage bieden, maar als je grond niet rotsachtig is, moet je drainageregelingen toepassen. Dit is belangrijk omdat planten in een rotstuin geen natte wortels kunnen verdragen.

Mulch aanbrengen

Mulch is een dun laagje materiaal dat je over de grond legt. Het houdt de grond vochtig en het voorkomt dat er onkruid groeit. Een goede mulch is compost of houtsnippers.

Bewatering voorzien

Bewatering is heel belangrijk in een rotstuin. Zorg ervoor dat je planten altijd voldoende water hebben, maar wees voorzichtig met het overmatig te bewateren. Dit kan de planten uitdrogen en laten doodgaan. Zorg ervoor dat je tuin elke dag water krijgt, vooral in de zomermaanden. Als je planten in potjes hebt, geef ze dan een keer per week water.

Je rotstuin goed onderhouden

Je rotstuin heeft weinig onderhoud nodig, maar je moet wel de grond regelmatig bewerken om onkruid te voorkomen. Gebruik een hark om de grond te bewerken en verwijder onkruid wanneer je het ziet. Geef je rotstuin een keer per maand water en voeg eventueel wat extra mest of compost toe. Onderhoud je rotstuin niet alleen door onkruid te wieden, maar ook door de planten te snoeien. Het is belangrijk om je rotstuin schoon te houden, zodat de planten goed kunnen blijven groeien. Wied onkruid regelmatig en snoei planten wanneer ze te lang worden. Fertiliseer je rotstuin ook elke maand. De planten in een rotstuin hebben extra voeding nodig om goed te kunnen groeien. Gebruik daarom een goede meststof en geef je tuin elke maand een extra beurt. Controleer je rotstuin ook regelmatig op ongedierte en ziektes. Als je iets ziet, probeer het dan meteen te verwijderen.

Een rotstuin is een unieke en mooie aanvulling op elke tuin, maar het kan wat werk kosten om deze te onderhouden. Als je bovenstaande tips opvolgt, zal je zeker slagen in het aanleggen van je eigen rotstuin.

Rotstuin, De

Rotstuin, De

De aanleg, de keuze van de planten en het onderhoud.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€13,50)

Dumonts kleine rotstuinen lexicon

Dumonts kleine rotstuinen lexicon

Handleiding voor een geslaagde aanleg en beplanting.


Deltas tuingidsen 8. de steen- en rotstuin

Deltas tuingidsen 8. de steen- en rotstuin

Elk deel in de reeks "Deltas Tuingidsen" werd geschreven door een specialist.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€9,25)

Rotstuinen

Rotstuinen

Rotsplanten zijn zeer geliefd bij zowel gevorderde als beginnende tuiniers.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€31,50)

ROTSTUINEN

ROTSTUINEN

Rotstuinen zijn tuinen voor echte plantenliefhebbers. 

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,00)
Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Handleiding voor een geslaagde aanleg en beplanting.

Deel ons op social media