Hoe moestuin aanleggen?
Moestuin

Hoe moestuin aanleggen?

Hoe moestuin aanleggen? Heerlijke gerechten maken met groenten die uit je eigen tuin komen, hoe geweldig klinkt dat? Iedereen met een eigen tuin maar ook met een balkon kan zijn eigen moestuin creëren. Genieten van een verse krop sla, een courgette of spinazie. Er wordt vaak gedacht dat het aanleggen van een moestuin moeilijk is maar dat is zeker niet waar. Het is vrij eenvoudig en met onze stappenplan kan ook jij vandaag nog beginnen.

Het ontwerpen van de moestuin

De eerste stap is het ontwerpen van de moestuin. Je begint met het uitkiezen van de juiste plek en ook moet je uitzoeken welke grondsoort je in de tuin hebt. Vervolgens kun je de groenten gaan uitkiezen die je wilt verbouwen en ga je aan de slag met een goede indeling.

Kies de juiste plek

Op het moment dat je een moestuin gaat ontwerpen is het erg belangrijk om de juiste plek uit te kiezen. Zo is het van groot belang dat de zon minimaal zes uur op de groente kan schijnen. Dat zorgt ervoor dat het groeiproces goed verloopt. Met behulp van een groentebed kun je de zon een handje helpen want dan worden de groenten eerder bereikt. Er is ook enige beschutting nodig. Dat wil niet zeggen dat wind volledig afgestoten moet worden want warme lucht heeft weer zijn voordelen.

Wees absoluut niet getreurd als je geen tuin hebt die vol in de zon staat want daar is een oplossing voor. Er zijn namelijk ook genoeg groenten die prima kunnen groeien waar meer schaduw te vinden is. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan wortels, rucola, spinazie maar ook sla. Als je alleen een balkon hebt is dit ook een prima optie.

De grond bepalen

Als je groenten wilt gaan verbouwen is het belangrijk om te weten welke grond er in jouw tuin ligt. Zo weet je precies hoe je het op de juiste manier moet gaan behandelen. In Nederland komt vooral klei en zand voor. Het is eenvoudig om uit te vinden welke grond er bij jou in de tuin ligt. Neem wat grond in je handen en maak vervolgens een knijpende beweging. Als het klontert dan weet je dat je te maken hebt met klei. Valt het direct uit elkaar dan is het zand.

Groenten kiezen

Heb je de eerste twee stappen doorlopen dan kun je gaan beginne met het uitkiezen van de groenten die je wilt gaan verbouwen in je moestuin. Als het de eerste keer is dat je groenten gaat planten of zaaien is het aan te raden om het jezelf niet meteen moeilijk te maken. Maak de keus voor groenten die wat makkelijker zijn om te verbouwen zodat je wat ervaring opdoet. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan rucola, tomaten maar ook pluksla en tomaten is een goede optie.

Een goede indeling creëren

Wat ook belangrijk is, is dat je een goede indeling creëert zodat je het beste resultaat kunt behalen. Maak meerdere vakken en zorg ervoor dat je alle gewassoorten bij elkaar plant. je doet dit omdat iedere gewas weer andere voedingsstoffen nodig heeft. Dus doe de koolsoorten bij elkaar, de bladgroenten, peulgewassen etc. Als je het jaar erop opnieuw gaat planten is het verstandig om teelt te wisselen. Dus een vak opschuiven. Dit zorgt ervoor dat de grond een goede gezondheid behoudt.

Hoe moestuin aanleggen?

Dan gaan we verder met het aanleggen van de moestuin. Een klus die een stuk makkelijker is als je zou denken. Het is een kwestie van zaaien of planten en vervolgens zal het beginnen met groeien. Uiteraard moet je het niet vergeten water te geven en heeft het zo nu en dan wat onderhoud nodig.

Er zijn een aantal dingen die je nodig hebt als je een moestuin wilt beginnen. Natuurlijk als eerst een stuk grond. Verder heb je groentezaden of plantjes naar keus nodig en verschillende soorten gereedschap. Denk aan een tuinschepje, spade, schoffel, gieter en een tuinslang. Eventueel kun je ook gebruik maken van handschoenen als je dat wenst.

Moestuin aanleggen in 5 stappen

Stap 1: Kies een goede plek uit in de tuin. Het moet er zonnig zeggen zijn en grotendeels beschut. Dit hebben we eerder al uitgebreid besproken.

Stap 2: Voordat je gaat beginnen is het belangrijk dat de aarde goed wordt omgespit. Verwijder indien aanwezig alle onkruid.

Stap 3: Ga langs een tuinwinkel naar keuze en schaf een zak moestuingrond aan. Bedek de bovenste gedeelte van de grond hiermee. Een minimale laag is voldoende. Deze stap optioneel maar raden we zeker aan.

Stap 4: Maak meerdere vakken en plaats vervolgens alle zaden en plantjes op de plek waar je ze wilt hebben. Vergeet niet dat alle soorten bij elkaar moeten.


Stap 5: Onderhoud de moestuin regelmatig. Zorg voor voldoende mest en maak eventueel gebruik van middelen om de groenten te beschermen. Ook onkruid en andere begroeiingen moeten worden verwijderd.

Je moestuin van mest voorzien

Als je wilt dat je groenten vol van smaak zijn is het van groot belang om je moestuin van mest te voorzien. Zo zorg je ook onder andere voor een optimale groei. Hou er rekening mee dat iedere groente zijn eigen meststoffen nodig heeft. Zo zijn tomaten dol op kalium en heet spinazie veel behoefte aan stikstof.

Het is eventueel ook mogelijk om de bodem van je grond een hogere kwaliteit mee te geven. Dit doe je door een laag mulch toe te voegen. Dit biedt meerdere voordelen. Zo werkt het bijvoorbeeld isolerend maar ook zullen de wortels beter worden beschermd. Verder voorkomt het grotendeels de groei van onkruid en wordt vocht beter vastgehouden. 

Onderhoud plegen aan de moestuin

Als je een moestuin hebt zal deze ook regelmatig moeten worden onderhouden. Zo zul je het moeten wieden en moet je onder andere slakken maar ook luizen bestrijden. Verder is een goede voorbereiding voor de winter vereist.

De moestuin wieden

Eén van de belangrijkste onderhoudspunten voor de moestuin is dat deze altijd onkruidvrij is. Dat zorgt er namelijk voor dat de groenten gezond blijven waardoor ze goed groeien. Het liefst doe je dit iedere dag maar dat is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar. Maak er daarom in ieder geval een gewoonte van om het minimaal één keer per week te doen.

Slakken en luizen bestrijden

Het is niet gezegd dat jij er last van gaat hebben maar het komt regelmatig voor dat slakken en luizen een kijkje komen nemen in de moestuin. Dit is niet bevorderlijk voor de groenten en daarom moet je ervoor zorgen dat je ze bestrijdt. Doe dit altijd op een biologische manier. Slakken kun je eenvoudig voorkomen door bladeren direct te verwijderen. Dit is namelijk hun schuilplaats en gaan dan opzoek naar een andere plek. Luizen komen vaak voor als de grond niet helemaal gezond is. Pas daarom de voedingsstoffen aan en verwijder onkruid regelmatig.

Moestuin winterklaar maken

Als het moestuin seizoen er opzit zul je hem winterklaar moeten maken. Zorg ervoor dat je alle resten van de planten opruimt en weggooit. Je kan het ook gebruiken voor een composthoop. Na een week kun je mits het droog is geweest de moestuin omspitten. Het liefst doe je dit als het de aankomende nacht gaat vriezen. Zo zorg je ervoor dat voedingsstoffen in de grond blijven zitten. Vervolgens kun je aan de slag met je plannen voor het volgende seizoen!

Houten vierkante meter tuin

Houten vierkante meter tuin

9-vaks 100 cm
Minigarden
Moestuin aanleggen
Groente en kruiden planten in houten bak

Verkrijgbaar bij

bol.com (€37,49)

De Moestuin

De Moestuin

Leuk boek over meer ins en outs voor een moestuin.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€47,45)

Gebor – Kruidentuintje

Gebor – Kruidentuintje

Moestuin Voor Binnen
Keuken Moestuin
Keuken Plantenpotjes
Led Lamp
Wit En Zwart


Fruticos Big Bags

Fruticos Big Bags

500L

Geschikt voor aanleg moestuinen en moestuinbakken

Verkrijgbaar bij

bol.com (€186,95)

Moestuinbak

Moestuinbak

Moestuintafel
Oppottafel
Kweektafel
Plantentafel

grenenhout 80x58x80cm - bruin

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Moestuin Voor Binnen
Keuken Moestuin
Keuken Plantenpotjes
Led Lamp
Wit En Zwart

Moestuintafel
Oppottafel
Kweektafel
Plantentafel

grenenhout 80x58x80cm - bruin

Deel ons op social media

2 thoughts on “Hoe moestuin aanleggen?”

Comments are closed.