Hoe krijg je meer vogels in je tuin?
Dieren in de tuin

Hoe krijg je meer vogels in je tuin?

Als je meer vogels in je tuin wilt krijgen, moet je rekening houden met een aantal factoren. Voeding is natuurlijk het allerbelangrijkste, dus zorg ervoor dat je vogels altijd voldoende voedsel kunnen vinden. Een andere factor is toegang tot water, want vogels hebben water nodig om te drinken en te baden. Ook een aantrekkelijke tuin is belangrijk, dus zorg ervoor dat je tuin voldoende beschikt over schuil- en nestmogelijkheden. Als je aan al deze factoren voldoet, zullen de vogels in je tuin zich snel thuis voelen en zal je tuin snel een aantrekkelijke plek voor vogels worden.

Je tuin vogelvriendelijk maken

Er zijn verschillende manieren waarop je meer vogels in je tuin kunt krijgen. Een van de eerste dingen die je kunt doen is ervoor zorgen dat je tuin een aantrekkelijke plek voor vogels is. Zorg ervoor dat er voldoende voedsel en water aanwezig is, en bied beschutting in de vorm van struiken en bomen. Je kunt ook een vogelhuisje of een voederbak in je tuin plaatsen.

Pesticiden verwijderen

Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je tuin vriendelijk is voor vogels door het gebruik van pesticiden te vermijden. Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor vogels, dus als je vogels wilt aantrekken, is het verstandig om ze niet te gebruiken. In plaats daarvan kun je natuurlijke vogelvriendelijke planten in je tuin plaatsen die vogels aantrekken.

Zorg voor een veilige tuin

Als je wilt dat vogels je tuin bezoeken, zul je een aantal dingen in je tuin moeten aanpassen. In de eerste plaats moet je ervoor zorgen dat je tuin veilig is voor vogels. Zorg ervoor dat er geen giftige planten in je tuin staan en dat er geen gevaarlijke dieren in je tuin rondlopen. Ook moet je ervoor zorgen dat je tuin voldoende schaduw en beschutting biedt, zodat vogels er zich comfortabel voelen.

Verder moet je ervoor zorgen dat je tuin vogels aantrekt. Dit doe je door het aanplanten van vogelvriendelijke planten. Vogels houden bijvoorbeeld van bloemen, bessen en noten. Ook kun je een vogelbadje aanleggen, waar vogels kunnen drinken en baden.

Een wateroppervlak

Voor veel vogelsoorten is het belangrijk dat er een wateroppervlak in de tuin aanwezig is. Dit hoeft niet per se een vijver te zijn, maar een simpel bad volstaat ook. Zet het wateroppervlak wel op een plek waar vogels gemakkelijk bij kunnen, bijvoorbeeld in de buurt van een struik of een boom.

Verschillende soorten voedsel

Om vogels naar je tuin te lokken, is het belangrijk dat je verschillende soorten voedsel aanbiedt. Dit kan bijvoorbeeld zijn meelwormen, insecten, zaden en noten. Plaats het voedsel op verschillende plekken in de tuin, zodat vogels het gemakkelijk kunnen vinden.

Een veilige plek om te nestelen

Vogels hebben ook behoefte aan een veilige plek om te nestelen. Zorg ervoor dat er in je tuin struiken of bomen aanwezig zijn waar vogels een nest kunnen bouwen. let wel op dat de struiken of de bomen niet te dicht bij huis staan, zodat de vogels niet lastiggevallen worden door mensen of andere dieren.

Vogels zitten graag rustig

Je tuin vogelvriendelijk maken, is een kwestie van het aanleggen van een aantal voorzieningen, zodat vogels er een geschikt huis kunnen vinden. Het is belangrijk om te weten dat vogels graag rustig zitten, dus zorg ervoor dat de plekken die je voor de vogels voorziet, niet te dicht bij huis staan.

Wat vinden vogels leuk in een tuin?

Vogels hebben een aantal eigenschappen die bepalend zijn voor wat zij aantrekkelijk vinden in een tuin. Het is belangrijk om te weten dat alle soorten vogels verschillende behoeftes hebben, dus er is geen enkele tuin die alle vogelsoorten aantrekt. De meeste vogels hebben echter een aantal dingen gemeen waar zij naar op zoek zijn in een tuin. Hieronder staan ​​enkele van deze eigenschappen.

Een open uitzicht

Vogels houden ervan om een open uitzicht te hebben op hun omgeving, zodat ze kunnen zien wat er aankomt. Dit is vooral belangrijk voor roofvogels die op zoek zijn naar prooien. Als je tuin een aantal struiken of bomen heeft, is het belangrijk dat er ook een aantal open plekken zijn, zodat de vogels deze kunnen gebruiken om te jagen of te vluchten.

Beschutting

Vogels hebben beschutting nodig tegen weersinvloeden en roofdieren. Dit kan in de vorm van bomen, struiken of gebouwen zijn. Een tuin met veel verschillende soorten beschutting zal aantrekkelijk zijn voor een grotere diversiteit aan vogels.

Voedsel

Natuurlijk hebben vogels voedsel nodig om te overleven. Sommige vogels eten alleen insecten, terwijl andere vogels granen, bessen of andere plantaardige voedselsoorten eten. Als je tuin een verscheidenheid aan voedselsoorten biedt, zullen er meer vogels tot je tuin aangetrokken worden.

Water

Water is belangrijk voor vogels om te drinken en te badderen. Als je tuin een vijver of een andere waterbron heeft, is dit aantrekkelijk voor vogels. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het water dat je tuin biedt schoon is, zodat de vogels niet ziek worden.

Een verstoring in je tuin door deze opnieuw in te richten

Als je jouw tuin gaat herinrichten, zoals het aanplanten van nieuwe struiken of het verwijderen van oude struiken, kan dit vogels storen die al in je tuin leven. Vogels zullen zich echter snel weer aanpassen en ze zullen de nieuwe struiken en bomen in de tuin ook snel gebruiken. Het is belangrijk om voor voldoende voedsel te zorgen, zodat de vogels naar je tuin blijven komen.

Tot slot: dit is de ideale tuin om vogels aan te trekken

In een ideale tuin zouden vogels water, voedsel, en beschutting vinden. Vogels zijn dol op water en als je tuin een vijver of een andere waterbron heeft, is dit aantrekkelijk voor vogels. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het water dat je tuin biedt schoon is, zodat de vogels niet ziek worden. Daarnaast zijn vogels gek op insecten, dus als je tuin een plek is waar veel insecten zijn, zullen de vogels hier ook graag komen. Een aantrekkelijke tuin voor vogels bevat een verscheidenheid aan struiken, bomen en planten, waaronder struiken met bessen, bomen met vruchten en zaailingen van bloemen. Er moet ook voldoende water aanwezig zijn, zodat de vogels kunnen drinken en baden. Een tuin met een vijver is een aantrekkelijke plek voor vogels. Als de vijver diep genoeg is, kunnen de vogels er ook in zwemmen. Tot slot is het fijn voor vogels als ze in je tuin een beetje beschutting kunnen vinden, dus als je bomen en struiken hebt, is dat ook aantrekkelijk voor vogels.

Vogelbad – Drinkbad

Vogelbad – Drinkbad

110cm x23cm

Je kunt het bakje zo in de grond steken.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€47,50)


Vogel voederstation 185 cm

Vogel voederstation 185 cm

Inclusief vogelvoer pakket XXL

Verkrijgbaar bij

bol.com (€59,95)

Vogelgeluiden in de tuin

Vogelgeluiden in de tuin

Leuk boekje waarmee je de vogels in jouw tuin kunt herkenne.

Tuinengazononderhoud.nl

Sjoerd is de eigenaar van tuinengazononderhoud.nl en beleeft al jaren plezier aan zijn tuin. Door zijn interesse in planten, struiken en tuininrichting schrijft hij met veel plezier over alle onderwerpen in-en rondom de tuin. Ontstaan vanuit een passie voor groen is tuinengazononderhoud opgezet om inspiratie en tips te geven.

Vogeldrinkschaal tuin

Leuk boekje waarmee je de vogels in jouw tuin kunt herkenne.

Deel ons op social media